respublika.lt

Platoniška meilė: 5 filmai apie subtilius jausmus

(0)
Publikuota: 2019 vasario 11 16:26:00, Tvplay.lt inf.
×
nuotr. 5 nuotr.
Istorinės dramos „Viktorija ir Abdulas" kadras.

Klasikines meilės istorijas ekrane kartais pakeičia pasakojimai, kurių herojai, nors ir spinduliuodami kibirkštis vienas kitam, netampa pora, pasitenkindami tarp jų užsimezgusiais platoniškais ryšiais. Apžvelkime 5 filmus, kurių herojai galėtų būti poromis, bet, nepaisydami aplinkinių raginimų nerti į jausmų sūkurį, pasirinko likti draugais.

 

Indiška karalienės Viktorijos meilė

Istorinė drama „Viktorija ir Abdulas“ („Victoria and Abdul“, 2017) nušviečia unikalią karalienės Viktorijos, kurią vaidina Džudi Denč (Judi Dench), ir indo Abdulo (akt. Ali Fazalas) draugystės istoriją. Nuoširdumu ir geraširdiškumu užsitarnavęs karalienės pasitikėjimą, sužavėjęs tuo metu ypač madinga Indijos kultūra ir istorija, jaunas vyras tampa karalienės favoritu. Pelnęs titulą, turtus ir monarchės prielankumą, Abdulas jau netrukus virsta labiausiai rūmuose apkalbamu asmeniu. Pikti liežuviai plaka, jog indas - vyrams neabejingos Viktorijos meilužis, tačiau garbus karalienės amžius ir laiškai draugui, kuriuose ji pasirašo „Jūsų mylinti motina“ bei tikina drauge su juo atradusi ramybę, liudija priešingą istoriją.

Filmas žiūrovams dovanoja ne tik nepaprastą pasakojimą, įspūdingus kostiumus ir ištaigingus rūmų vaizdinius, tačiau ir žiupsnį humoro bei žvilgsnį į filmo puošmeną - aktorę Džudi Denč, karjeros pradžioje pelniusią „Oskarą“ būtent už karalienės vaidmenį dramoje „Įsimylėjęs Šekspyras“.

Meilė ir pažintis laidotuvėse


Jis - motinos meilės trūkumą juntantis vienišas paauglys, dievinantis laidotuves ir kasdien inscenizuojantis savižudybę. Ji - aštuntą dešimtį skaičiuojanti miela ir pašėlusi močiutė, spinduliuojanti gyvenimo džiaugsmą ir kerinti energija. Sykį susitikę, aplinkinių keistuoliais laikomi Haroldas, kurį vaidina Badas Kortas (Bud Cort), ir Modė (akt. Ruth Gordon) netrunka tapti artimais draugais, vienas kitam puoselėjančiais šiltus jausmus - Haroldo veidą vis dažniau ima nušviesti šypsena, o Modė pajunta pagaliau radusi artimą sielą.

Įkvepiantis ir džiaugtis gyvenimu raginantis filmas „Haroldas ir Modė“ („Harold and Maude“, 1971) dovanoja optimizmo užtaisą, širdyje palikdamas šilumos pėdsakus. Nors juoduoju humoru prisodrintoje komedijoje žiūrovas mato tik šiltus ir draugiškus pagrindinių herojų jausmus vienas kitam, pirminėje scenarijaus versijoje Haroldą įkūnyti turėjusio atlikėjo Eltono Džono (Elton John) laukė meilės scena, taip ir nepatekusi į galutinį scenarijų. Kino studijai „Paramount“ išreiškus nenorą vaizduoti tokias scenas, Haroldo ir Modės santykiai filme liko platoniški.

Meilė dykumoje

2015-aisiais režisierius Džordžas Mileris (George Miller) pristatė bene du dešimtmečius kurtą filmą „Pašėlęs Maksas: Įtūžio kelias“ („Mad Max: Fury Road“), ne tik susišlavusį 6 „Oskarus“, tačiau ir tapusį bene pagrindine 2015-ųjų kino premjera. Filmas žiūrovą nukelia į dykumą, kur, siekdami bendro tikslo, psichiškai nestabilus, išsekęs Maksas (akt. Tomas Hardy) ir vienarankė Furiosa, kurią vaidina Šarliz Teron (Charlize Theron), tampa komanda.

Deja, laiko gilesniems jausmams pora tiesiog neturi - užimti bandymais išgyventi ir pasiekti galutinį kelionės tašką, jiedu tampa viena tų kino ekrano porų, kurias saisto tik platoniška meilė, turėjusi šansą tapti šiuo tuo daugiau.

Vairavimo pamokos ir už jų slypinti meilė

Stiliumi ir kuriama nuotaika filmui „Haroldas ir Modė“ artima komiška drama „Vairavimo pamokos“ („Driving Lessons“, 2006) pasakoja apie paauglį Beną (akt. Rupertas Grintas) - religingos šeimos atžalą, vasarą leidžiantį skaitant Bibliją ir mokantis vairuoti. Tapus pagyvenusios aktorės Ivi, kurią vaidina aktorė Džuli Volters (Julie Walters), asistentu, jau netrukus vaikino gyvenimas apsiverčia aukštyn kojomis - ekscentriška, žaisminga ir aplinkinių nuomonės nepaisanti Ivi įgyja draugą, o Benas - išsvajotą laisvės jausmą. Kelionė, atvėrusi kitokį pasaulio suvokimą, pirmoji meilė ir dilema, kaip gyventi toliau - kaip liepia širdis ar tėvai - pagrindinės filmo temos.

Filmo režisierius ir scenarijaus autorius Džeremis Brokas (Jeremy Brock) tikino, jog filmo pagrindu tapo vieną vasarą jo paties išgyventa istorija, paauglystę apvertusi aukštyn kojomis ir atvėrusi kelius į kitokį pasaulio suvokimą. „Visuomenėje neįprasta matyti paauglį, draugaujantį su močiute, pikti liežuviai ima plakti apie išgalvotus jos bandymus suvedžioti jaunuolį, tačiau patikėkite - ši draugystė buvo vienas geriausių mano gyvenimo įvykių“, - tikina tai išgyvenęs kūrėjas, kino ekrane pristatęs tobula pora galėjusius tapti žmones, saistomus pernelyg didelio amžiaus skirtumo.

Meilė, likusi už Hogvartso sienų

Berniukas, nugalėjęs tą, kurio vardo nevalia minėti, ir Hogvartso pirmūnė būtų galėję tapti tobula pora, tačiau rašytojos Džoanos Rouling (Joanne Rowling) plunksna, sukūrusi Hario Poterio knygų visatą, įvykius pasuko kita linkme.

Skaitytojai, o vėliau ir filmų serijos žiūrovai, akylai laukė drauge Hogvartso koridorius mynusių Hario Poterio, kurį vaidino Danielis Radklifas (Daniel Radcliffe), ir Hermionos Greindžer, kurią suvaidino Ema Votson (Emma Watson), virsmo pora, tačiau ilgus metus platoniškais buvę santykiai tokiais liko iki paskutinio knygos puslapio, kuomet rašytoja herojus atidavė kitų mylimųjų glėbin. Pačios D.Rouling teigimu, Haris ir Hermiona būtų buvę puikia pora, tačiau savo pasirinkimą moteris grindė netikėtumo faktoriumi: „Neįdomu daryti tai, ko skaitytojai iš tavęs tikisi šitiek metų.“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar esate patenkinti naudojamo banko paslaugomis?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kur šiemet atostogausite?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+1 +5 C

0 +5 C

-2 +6 C

+3 +9 C

+3 +8 C

+7 +10 C

0-4 m/s

0-6 m/s

0-6 m/s