respublika.lt

Paskelbti geriausių mėgėjų meno kolektyvų - „Aukso paukščių“ laureatai

(0)
Publikuota: 2014 kovo 03 10:03:01, Respublika.lt, Eltos inf.
×

Penkioliktąjį kartą labiausiai nusipelniusiems, Lietuvos liaudies kultūros centro ir Pasaulio lietuvių dainų šventės fondo įsteigtiems mėgėjų chorams, teatrams, folkloro ir šokių ansambliams, liaudies muzikos kapeloms, liaudies muzikos ir pučiamųjų instrumentų orkestrams bei jų vadovams teikiami "Aukso paukštės" apdovanojimai.

Apdovanojimas meno kolektyvams teikiamas už aktyvią pastarųjų metų veiklą: naujų programų parengimą, koncertus, dalyvavimą svarbiausiuose šalies renginiuose, konkursuose pelnytus prizus, festivalių, konkursų, seminarų inicijavimą. Laureatus rinko kiekvieno žanro kolektyvams vertinti sudaryta komisija.

Pasak komisijos narės, Liaudies kultūros centro direktoriaus pavaduotojos Vidos Šatkauskienės, mėgėjų meno kolektyvai bene ryškiausiai pristato visą kultūrinį visuomenės sąjūdį. Anot jos, tai visokeriopai skatintinas reiškinys, turtinantis visuomenę, gaivinantis kultūrinę atmintį ir kuriantis tapatybę, stiprinantis žmonių tarpusavio ryšius.

Nominacija "Už nuopelnus tautinei kultūrai" Lietuvos dainų šventės metu bus įteikta dirigentui, menotyros mokslų daktarui, profesoriui Algirdui Vyžintui.

Likusios "Auksinės paukštės" bus įteiktos šalies savivaldybėse rengiamų ceremonijų ir koncertų metu.

Choreografijos srityje šiemet paskelbti trys laureatai: geriausios suaugusiųjų šokių grupės ir vadovo nominacija skirta Tauragės kultūros centro pagyvenusiųjų liaudiškų šokių grupei "Vėjava" ir jo vadovei Birutei Sagatauskaitei, geriausios vaikų ir moksleivių šokių grupės ir vadovės - Birštono kultūros centro vaikų ir jaunimo liaudiškų šokių kolektyvui "Aguonėlė" ir jo vadovei Virginijai Bankauskienei, geriausiu šokių ansambliu ir vadovu paskelbtas Jurbarko rajono Veliuonos kultūros centro pagyvenusiųjų liaudiškų šokių ansamblis "Veliuonietis" ir vadovai Adelė Baublienė, Jadvyga Zemliauskienė ir Vidmantas Zemliauskas.

Chorų kategorijoje nominaciją "Ryškiausia Lietuvos žvaigždė" pelnė Kauno technologijos universiteto akademinis choras "Jaunystė", vadovė Danguolė Beinarytė, "Naujai suspindusi žvaigždė" - Lietuvos sveikatos mokslų universiteto medicinos akademijos mišrus choras "Neris", kurio vadovas yra Tomas Lapinskas.

Geriausia liaudiškos muzikos kapela ir vadovu pripažinta Birštono savivaldybės kultūros centro liaudiškos muzikos kapela "Lendrūnas" ir jos vadovas Algimantas Jazbutis.

Nominacija "Naujai suspindusi žvaigždė" skirta Vilniaus Gedimino technikos universiteto pučiamųjų instrumentų orkestrui ir jo vadovui Rolandui Lukošiui.

Geriausio vaikų, jaunimo teatro ir vadovo nominaciją laimėjo du kolektyvai - Kauno miesto vaikų ir jaunimo teatras "Vilkolakis" ir jo vadovai Stasė Ivanauskaitė, Algis Kybartas bei Ignalinos rajono gimnazijos teatras "Iki" ir vadovė Jolanta Narbutaitė. Geriausio suaugusiojo mėgėjų teatro ir vadovo nominacija atiteko Vilniaus universiteto teatro dramos trupei "Minimum" ir vadovui Rimantui Venskui.

Folkloro srityje geriausiu jaunimo folkloro ansambliu tapo Lietuvos edukologijos universiteto folkloro ansamblis "Poringė" ir jo vadovai Audronė Vakarinienė, Vladas Černiauskas, geriausiu miesto folkloro ansambliu pripažintas Panevėžio miesto folkloro ansamblis "Raskila" ir vadovė Lina Vilienė, o geriausiu krašto folkloro ansambliu ir vadovu - Kalvarijos savivaldybės kultūros centro folkloro ansamblis "Diemedis" ir vadovė Žydruolė Mankauskaitė-Zenevičienė.

Geriausio išeivijos lietuvių mėgėjų meno kolektyvo ir vadovo nominacija už Lietuvos nacionalinės kultūros ir dainų švenčių tradicijos puoselėjimą šiais metais skirta Čikagos lietuvių meno ansambliui "Dainava" ir meno vadovui Dariui Polikaičiui.

Visus grojančius, šokančius, dainuojančius ir vaidinančius "Aukso paukštės" laureatus bus galima išvysti birželio 28 - liepos 6 d. Vilniuje ir Kaune vyksiančioje Lietuvos dainų šventėje "Čia - mano namai".

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s