respublika.lt

Paskelbti 2013-ųjų „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų nominantai

(0)
Publikuota: 2014 kovo 03 14:14:10, Respublika.lt, Eltos inf.
×

Pirmadienį paskelbti 2013-ųjų metų "Auksinių scenos kryžių" nominantai. Tarptautinę teatro dieną - kovo 27-ąją, už 2013-aisiais metais Lietuvos teatrų scenose nuveiktus darbus premijomis ir atminimo ženklais bus apdovanoti geriausi šalies teatro menininkai.

Geriausiu režisieriumi pretenduoja tapti Artūras Areima, pastatęs spektaklį "Vyšnių sodas", Oskaras Koršunovas už "Žuvėdrą" ir "Paskutinę Krepo juostą" ir Jana Ross (Yana Ross) už spektaklį "Mūsų klasė".

Geriausio pagrindinio vaidmens aktoriaus apdovanojimui nominuoti Sigitas Jakubauskas, Valentinas Krulikovskis, Martynas Nedzinskas ir Tomas Rinkūnas, už nepagrindinį vaidmenį - Saulius Čiučelis, Tomas Erbrėderis, Darius Meškauskas ir Tomas Žaibus.

Metų aktore už pagrindinę rolę pretenduoja tapti Elžbieta Latėnaitė, Miglė Polikevičiūtė, Nelė Savičenko ir Daiva Stubraitė, už nepagrindinį vaidmenį nominuota Aldona Janušauskaitė, Indrė Patkauskaitė, Rasa Samuolytė bei Dovilė Šilkaitytė.

Geriausiu 2013-ųjų operos solistu gali tapti Tadas Girininkas, Tomas Pavilionis, Rita Preikšaitė ir Inga Šlubovska.

"Auksiniam scenos kryžiui" taip pat nominuoti choreografai Airida Gudaitė ir Laurynas Žakevičius, Vytis Jankauskas, Petras Lisauskas ir Aira Naginevičiūtė.

Metų jaunuoju menininku pretenduoja tapti aktorius Dainius Jankauskas, režisierius Darius Rabašauskas, šviesų dailininkas Povilas Laurinaitis ir režisierė Loreta Vaskova.

2013-ųjų metų "Scenos ir meno reiškinys" - režisieriaus Valentino Masalskio vadovaujamas Klaipėdos jaunimo teatras, šiuolaikinė opera "Geros dienos!" ir "Šiuolaikinio šokio spektaklis "Contemporary?".

Apdovanojimas taip pat bus teikiamas už geriausią lietuvių autoriaus pastatymą. Juo pretenduoja tapti Nacionaliniame dramos teatre rodytas Kazio Binkio "Atžalynas", šiuolaikinė opera "Geros dienos!" ir Jaunimo teatre statyta Žemaitės pjesė "Trys mylimos".

"Auksiniai scenos kryžiai" taip pat bus įteikti už geriausią spektaklio muziką, scenografiją ir šviesų dizainą, taip pat bus apdovanoti metų šokėjai, teatras vaikams bei lėlių ir objektų teatras.

Pagal Kultūros ministerijos Profesionalaus teatro meno kūrėjų darbų premijavimo nuostatus pretendentus premijoms turėjo teisę siūlyti profesionalūs teatrai, Meno kūrėjų asociacija, Valstybės teatrų asociacija, Scenos meno kūrėjų asociacija, Teatro sąjunga, Dailininkų sąjunga, Kompozitorių sąjunga, Šiuolaikinio šokio asociacija, fiziniai asmenys.

Lietuvos teatrų spektaklius vertino komisija - teatrologai: Rasa Vasinauskaitė, Jurgita Staniškytė, Vlada Kalpokaitė, Vilma Janeliauskienė, muzikologės Audronė Žiūraitytė ir Veronika Janatjeva, šokio kritikė Vita Mozūraitė, dailėtyrininkė Raimonda Bitinaitė-Širvinskienė ir komisijos pirmininkas, menotyrininkas Helmutas Šabasevičius.

Profesionalaus teatro meno kūrėjų darbų premijos, "Auksiniai scenos kryžiai" ir Boriso Dauguviečio auskaras šiemet bus teikiami Juozo Miltinio dramos teatro scenoje Panevėžyje.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s