respublika.lt

Panevėžyje išdalyti „Auksiniai scenos kryžiai“

(0)
Publikuota: 2014 kovo 27 22:31:03, Respublika.lt, Eltos inf.
×
nuotr. 7 nuotr.
Geriausiu metų aktoriumi išrinktas Martynas Nedzinskas, O. Koršunovo spektaklyje sukūręs Trepliovo vaidmenį. Gedimino Savickio (ELTA) nuotr.

Tarptautinę teatro dieną, ketvirtadienį, Juozo Miltinio dramos teatre Panevėžyje "Auksiniais scenos kryžiais" apdovanoti geriausi 2013-ųjų metų teatralai.

Metų režisiere tapo Lietuvoje gyvenanti amerikietė Jana Ros (Yana Ross), Nacionaliniame dramos teatre režisavusi spektaklį "Mūsų klasė".

Man atrodo šitas kryžius atėjo už tai, kad šiek tiek išmokau kalbėti lietuviškai. Iš tikrųjų labai malonu stovėti scenoje, matyti tiek daug artimų žmonių. Norėčiau padėkoti savo aktoriams, tiems, kurie buvo šalia nuo pat pirmo spektaklio Lietuvoje 2007-aisiais", - dėkojo režisierė.

Ypatingai J. Ros dėkojo "sunkiausią vaidmenį" vaidinančiam jos vyrui, aktoriui Algirdui Gradauskui.

"Čia atvažiavau todėl, kad man buvo įkalta į galvą, jog Lietuvoje yra stiprus teatras, ji yra teatro šalis. Nuo vaikystės girdėjau, net savo mokykloje Amerikoje - Lietuvos teatras yra stiprus, tai yra viena iš priežasčių, kodėl aš atvažiavau", - sakė J. Ros.

Geriausių metų aktorių apdovanojimus atsiėmė Oskaro Koršunovo "Žuvėdroje" vaidmenis kūrę artistai - metų aktore tapo Nelė Savičenko, spektaklyje atlikusi Irinos Arkadinos vaidmenį, metų aktoriumi išrinktas Martynas Nedzinskas, O. Koršunovo spektaklyje sukūręs Trepliovo vaidmenį.

"Auksinius scenos kryžius" už nepagrindinius vaidmenis pelnė Nacionalinio dramos teatro aktorė Aldona Janušauskaitė bei Kauno dramos aktorius Saulius Čiučelis.

Už gyvenimo nuopelnus Panevėžyje apdovanotas ilgametis Klaipėdos dramos teatro režisierius Povilas Gaidys. Per penkiasdešimt metų teatre režisierius pastatė apie 80 spektaklių. Jį sveikino kultūros ministras Šarūnas Birutis.

Už novatoriškus ir originalius teatro sprendimus Boriso Dauguviečio auskaru apdovanotas Kauno dramos teatro režisierius Agnius Jankevičius.

"Auksinis scenos kryžius" už spektakliams kurtą muziką įteiktas Ritai Mačiliūnaitei, už scenografiją ir šviesų dizainą - Marijui Jacovskiui, už geriausią choreografiją apdovanoti Airida Gudaitė ir Laurynas Žakevičius.

Metų šokėju išrinktas Mantas Stabačinskas, metų operos solistu - Tadas Girininkas, o jaunojo menininko kategorijoje apdovanojimas įteiktas aktoriui Dainiui Jankauskui, sukūrusiam vaidmenį spektaklyje "Mūsų klasė".

"Auksiniu scenos kryžiumi" taip pat apdovanotas metų teatras vaikams - juo tapo kūrybinė studija "PetPunk" ir "Atviras ratas" už "Tėčio pasaką". Išrinktas ir geriausias lėlių ir objektų teatras - šioje kategorijoje triumfavo Saulė Degutytė ir jos vadovaujamas "Stalo teatras".

J. Miltinio teatre taip pat paskelbtas geriausias lietuvių autoriaus pastatymas - juo tapo šiuolaikinė opera "Geros dienos", kuriai libretą parašė Vaiva Grainytė, o muziką sukūrė Lina Lapelytė. Taip pat išrinktas "Metų scenos meno reiškinys" - juo paskelbtas šiuolaikinio šokio spektaklis "Contemporary?", pastatytas "Menų spaustuvėje".

Lietuvos teatrų spektaklius vertino komisija - teatrologai: Rasa Vasinauskaitė, Jurgita Staniškytė, Vlada Kalpokaitė, Vilma Janeliauskienė, muzikologės Audronė Žiūraitytė ir Veronika Janatjeva, šokio kritikė Vita Mozūraitė, dailėtyrininkė Raimonda Bitinaitė-Širvinskienė ir komisijos pirmininkas, menotyrininkas Helmutas Šabasevičius.

Renginį šiuometinėje Lietuvos kultūros sostinėje vedė aktoriai Laimutis Sėdžius ir Toma Razmislavičiūtė - Juodė.

Apdovanojimų laureatams atiteko Kultūros ministerijos piniginės premijos, taip pat J. Miltinio autoportretas. Šis apdovanojimas pradėtas teikti 2004-aisiais, jis pakeitė nuo 1995 metų teiktą "Kristoforą".

Pagal Kultūros ministerijos Profesionalaus teatro meno kūrėjų darbų premijavimo nuostatus pretendentus premijoms turėjo teisę siūlyti profesionalūs teatrai, Meno kūrėjų asociacija, Valstybės teatrų asociacija, Scenos meno kūrėjų asociacija, Teatro sąjunga, Dailininkų sąjunga, Kompozitorių sąjunga, Šiuolaikinio šokio asociacija, fiziniai asmenys.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar jūsų namuose šalta?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kur šiemet atostogausite?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+1 +5 C

0 +5 C

-2 +6 C

+3 +9 C

+3 +8 C

+7 +10 C

0-4 m/s

0-6 m/s

0-6 m/s