respublika.lt

Panevėžio vidurinė mergaičių amatų ruošos mokykla

(0)
Publikuota: 2016 gegužės 01 13:11:08, Elena Markuckytė, Donatas Pilkauskas
×
nuotr. 4 nuotr.
Amatų ruošos mokyklos velykiniai valgiai. 1936 m. V.Vyšniausko nuotr.

1927 metais Panevėžyje buvo įsteigtos 2 amatų ruošos mokyklos, kurios nemažai prisidėjo prie lietuviško verslo ir amatų plėtros. Viena iš tokių - mergaičių amatų ruošos mokykla.

 

1927 metais Švč. Nekaltosios Mergelės Marijos tarnaičių kongregacijos seserys, vadovaujamos vienuolės Margaritos Rimkevičaitės, įsteigė Mergaičių amatų ruošos mokyklą. Tai buvo katalikiškos krypties mokykla. Rugpjūčio 31 dieną buvo gautas leidimas ir mokykla atidaryta Rugsėjo 1-ąją.

Mokykla turėjo rengti namų šeimininkes, savarankiškas amatininkes, įmonių specialistes. Iš pradžių buvo numatytas 9 darbuotojų personalas. Mokyklos vedėja paskirta Eleonora Porvanieckaitė, bendrojo lavinimo dėstytoja Aniceta Viešniauskaitė, ruošos mokytoja Anelė Kedžionytė, siuvimo dėstytoja Eleonora Ragelytė, kirpimo mokytoja Alfonsa Daukšaitė, įvairių rankdarbių mokytoja Adelė Gronskaitė, nėrimo mokytoja Emilija Vilutytė, audimo Barbora Jakubauskaitė, knygrišystės Eleonora Kupstaitė. Visos dėstytojos buvo priimamos laikinai, išskyrus Viešniauskaitę Anicetą. Tikybos mokytoju paskirtas Pranas Masilionis. Mokytojų atlyginimai buvo planuojami nuo 200 iki 320 litų.

Mokslo metai pradėti tik spalio 1 dieną. Mokykla pagal pirminį projektą turėjo būti dvimetė. Iš pradžių mokymas pradėtas tik 3 skyriuose: rankų darbų, siuvimo ir kirpimo, mezgimo ir bendrųjų disciplinų. Kai kurios priimtos mergaitės buvo baigusios ir 5-6 skyrius. Buvo priimama nuo 14 metų. Dalis mergaičių nebuvo baigusios pradinės ir norėjo tik kažkiek pasimokyti amato. Buvo priimtos ir jos. Bet buvo pasakyta, kad jos negaus baigimo atestato.

Didelis dėmesys buvo skiriamas ir auklėjimui. Šalia pedagogikos įvestos ir mandagumo pamokos. Jau 1927 metų pabaigoje įvedamos uniforminės kepuraitės ir planuojama įvesti uniformas. Mokslas buvo mokamas. Už bendrabutį ten gyvenančios kasmet mokėjo 75 litus, jos gaudavo ir maitinimą. Už bendrabutį buvo galima atsiskaityti ir produktais. Dalis neturtingų mergaičių buvo atleidžiamos nuo mokesčio už mokslą.

1927 metais pastatyta mūrinė skalbykla. 1928 metais įkurtas kulinarijos skyrius, šiltnamis. Antrame aukšte įkurtas bendrabutis. 1928 metais nustatomas dienos režimas. Praleidusios 5 pamokas be pateisinamos priežasties šalinamos iš mokyklos. Atostogos prasidėdavo nuo liepos 15 dienos iki rugsėjo 1 dienos.

Jau pirmaisiais mokslo metais susidurta su lėšų trūkumu. Buvo kreiptasi į švietimo ministeriją dėl pagalbos. 1928-1929 metais mokykla jau turėjo 81 mokinę. Už mokslą reikėjo mokėti 100 litų per metus.

1928 metais rugsėjo 15 dieną tikybos dėstytoju pradėjo dirbti žinomas kunigas Jurgis Tilvytis. Antrais mokslo metais mokykla išsinuomojo 3 ha žemės praktiniams užsiėmimams. Juose užveisiamas sodas, greta buvusių pasodinta dar 120 vaismedžių.

1929 metais išleidžiama pirma laida. 1929 metais baigė 30 mokinių, antriems metams liko 5 mokinės. 1929 metais 4 mokinėms elgesio pažymys sumažintas iki 4, o vienai iki 5 su minusu. 1929-1930 mokslo metams jau suorganizuoti stojamieji egzaminai.

Mokykla turėjo eucharistinį būrelį. Iškilmingai buvo švenčiama Vasario 16-oji ir ypač religinės šventės. Vytauto Didžiojo metais mokykloje padarytas gyvasis paveikslas. Tai progai labai papuoštas ir mokyklos pastatas. Mokykloje buvo organizuojamos ir ekskursijos. Mokinės buvo nuvykusios ir į Rygą. Prie mokyklos veikė knygynas.

1930 metais iš mokyklos už drausmės pažeidimus pašalintos 2 mokinės. Tais pačiais metais buvo pastatyta paukštidė ir tvartai su ventiliacija ir elektra. Mokinių praktikai nupirkta 3 ha žemės.

1932 metais mokykla išaugo iki 4 klasių kurso ir nuo rugpjūčio 1 dienos pradėjo vadintis Panevėžio lietuvaičių švietimo draugijos vidurine amatų ruošos mokykla. Baigusios mokyklą gaudavo amatininkės vardą. Kurios norėjo tęsti mokslus, gaudavo amatų mokytojos cenzą.

1935 metais pradėti statyti 3 aukštų rūmai. 1936 metais statybos darbai jau baigiami ir pradėti vidaus apdailos darbai. Įrengiamas centrinis šildymas. Žemutiniame aukšte įsikūrė konservų sandėliai, pieninė, virtuvė ir svečių bei mokinių valgomieji. Antrame aukšte - salė su nuolatine scena, darbo kambariai. Trečiame aukšte buvo klasės. Buvę senieji mūriniai pastatai sujungti su naujais. Ten dabar įrengiamas mokinių bendrabutis.

Mokykloje buvo įvairūs skyriai: kulinarijos, konservų, marmelado, daržininkystės, gyvulininkystės, pienininkystės, sodininkystės, bitininkystės, amatų, dailės, darbų, audimo, mezgimo, siuvimo ir nėrimo. Mokslas mokykloje truko 4 metus ir kainavo 100 litų. Nėrimo skyrius turėjo 8 mezgimo mašinas, audimo skyrius - modernias stakles. Jomis buvo audžiami net sudėtingi persiški kilimai. Prie mokyklos buvo ūkis: buvo laikomos karvės, ožkos, kiaulės ir paukščiai. Daržininkystės praktikai buvo didelis daržas. Taip pat buvo didelis bitynas. Ten mokinės prižiūrėjo bites. Žiemą vykdavo teoriniai užsiėmimai, o vasarą praktika. Praktika buvo virtuvėje, rūkykloje, skalbykloje, paukštyne, tvartuose, sode, šiltadaržy, medelyne, bityne.

Kasmet mokyklą baigdavo keliolika mergaičių. 1936 metais baigė 13. Ta pati švietimo draugija išlaikė ir našlaičių prieglaudą. Ten veikė pradžios mokykla. Baigusios tą pradžios mokyklą mergaitės stodavo į šią mokyklą. Baigusios mokyklą visada rengdavo darbelių parodas. 1938 metais spauda rašė, kad mergaičių amatų ruošos mokykloje mergaitės mokosi virti krupniką, likerius. Mokykla turėjo savo valgyklą. Joje buvo rengiamos išleistuvės, paminėjimai, įvairūs renginiai. Mokinių gaminami įvairūs gėrimai ir kepiniai lengvai konkuravo rinkoje. Tai kėlė konkurentų nepasitenkinimą. Panevėžyje veikęs „Vienybės“ klubas rašė skundus.

Baigusios mokyklą gaudavo amatininkės kvalifikaciją. Be specialybės, buvo mokomasi ir daug bendrų dalykų.

1940 metais, sovietams okupavus Lietuvą, mokykla yra reorganizuojama į valstybinę Panevėžio mergaičių amatų mokyklą. Dėstytojai atleidžiami, o vadovai ir kai kurie dėstytojai neišvengė represijų. Ši mokykla paruošė nemažai puikių specialisčių.

Parengta pagal savaitraštį „Respublika“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s