respublika.lt

Nebaigta 2020-ųjų metų istorija ryškiausiame turizmo objekte Lietuvoje

(0)
Publikuota: 2020 gruodžio 31 13:05:53, Edita Šimaitė
×
nuotr. 8 nuotr.
„Meilės arkos”. Organizatorių nuotr.

2020-ieji metai jau įėjo į istoriją, kaip laikas, sukrėtęs visą pasaulį, sustabdęs daugelyje sričių gyvenimą, o ypač turizmo sityje. Pakruojo dvaras - vienas populiariausių ir ryškiausių objektų Lietuvoje, kurį tai irgi palietė, nors ir nesustabdė kūrybinio proceso: čia vyko festivaliai, parodyta keli šimtai spektaklių ir koncertų, atidarytos naujos, unikalios istorinės ekspozicijos. Visgi sezonas ir metai liko neužbaigti - čia po ilgo pasiruošimo 2020-aisiais taip ir neįvyko ryškiausias metų festivalis, tačiau jo istorija dar nebaigta.

 


2020-ieji metai buvo kupini iššūkių pandemijos pašonėje. Po visą pavasarį trukusių pasiruošimų, vos atėjus vasarai, dvaras, garsėjantis unikaliais Europoje festivaliais, visgi atvėrė vartus į Viljamo Šekspyro pjesės „Vasarvidžio nakties sapnas" įkvėptą, to paties pavadinimo gėlių festivalį. „Kad visa tai vyko pandemijos pašonėje jautėsi - per vasarą turistų srautas buvo mažesnis maždaug 40 procentų dėl užvertų sienų turistams, jų grupėms iš užsienio. Turėjome pergalvoti visus savo darbus ir siūlomas veiklas, kad persiorientuotume bene vien tik į lietuviškąją auditoriją. Žinoma, iki pakartotinių suvaržymų, gan gausiai mus lankė ir kaimynai latviai, - sako Pakruojo dvaro hofmaršalas Vadim Ovčinko. „Kad mūsų lankytojai kuo mažiau pasiilgtų šiltų kraštų ir kelionių į juos, dvare atsirado net tikrų palmių ir alyvmedžių pavėsis", - priduria dvaro atstovas. Festivalio metu įvyko gėlių kompozicijų konkursas „Žiedų valdovai", geriausių Lietuvos floristų konkursas „Meilės arkos" ir tradicinė šventė „Bumbulinės".

Pakruojo dvaro vardas šiemet skambėjo ir užsienyje, kur stiprusis gėrimas „Čiobrelių su medumi ir šafranu" buvo pripažintas prestižiškiausiuose JAV „American Distilling Institute" rinkimuose ir pelnė auksą savo kategorijoje, o žinia apie tai pasauliui buvo paskleista įtakingiausio verslo žurnalo „Forbes" puslapiuose. Įsibėgėjus rudeniui, dvaras galėjo džiaugtis dar vienu pasiekimu - čia buvo atidarytas didžiulio susidomėjimo sulaukęs, provokuojantis Panoptikumas, kuris atskleidžia slaptas, egzotiškas ir net keistas aristokratų rinktas, išskirtinio skonio kolekcijas...

Džiaugiantis tuo, kas visgi įvyko, neapleidžia slogi nuotaika apie tai, kas po ilgų pasiruošimų visgi neįvyko - bene ryškiausias festivalis, kuriuo kasmet tradiciškai dvare užbaigiamas sezonas. Nuo pat vasaros ruošto, o gruodžio pradžioje galutinai baigto montuoti ir mėnesį jau papuošiančio dvaro teritoriją - šviesos ir didžiųjų šilko žibintų festivalio „Stebuklų šalyje" - lankytojai šiais metais jau nebepamatys. Tikimasi, kad šis, lygių neturintis įvykis po atviru dangumi, apjungiantis stebuklų, iliuzijų, šviesos ir naujausių technologijų pasaulius, lankytojų sulauks ateinančiais 2021 metais.

Pakruojo dvaras - ne tik didžiausia Lietuvoje išlikusi dvaro sodyba, tačiau ir viena iš 18 patraukliausių kultūrinio turizmo vietovių Europoje bei „Metų turizmo objektas 2019" Lietuvoje, kur atkuriamas XIX a. pab. - XX a. pr. dvaro gyvenimas.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s