respublika.lt

Naujas - atominis - projektas

(0)
Publikuota: 2019 kovo 19 08:13:11, „Laisvalaikio“ inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
Andrius Arutiunianas. Tomo Tereko nuotr.

„Šis ansamblis yra užkrečiamas“, „veržlus ir nepriekaištingas“ - tokie apibūdinimai dažnai lydi šiuolaikinės muzikos ansamblio „Synaesthesis“ koncertus. Po sėkmingų pasirodymų šiuolaikinės muzikos festivaliuose Lietuvoje ir užsienyje, ansamblis imasi naujos programos - audiovizualinio projekto „Atomic B“.

 

Kovo 21d. MO muziejuje Vilniuje, o prieš tai ir festivalyje „Jaunųjų kūrėjų reidas“ Radviliškyje (19 d.), atliekamas „Atomic B“ - tai kompozitoriaus ir garso menininko Andriaus Arutiuniano audiovizualinis kūrinys ansambliui, elektronikai ir dviem vaizdo ekranams.

Kūrinio premjera įvyko 2017 metų festivalyje Bratislavoje, kur sulaukė puikių įvertinimų tiek iš scenos kritikų, tiek iš festivalio organizatorių. 2018 metais kūrinys buvo apdovanotas Lietuvos kompozitorių sąjungos Jaunojo kūrėjo premija, o šiemet ansamblio koncertinį turą Lietuvoje seks ir šio projekto pristatymas Estijoje.

Projekto atramos tašku tapo atominė energija ir jos įtaka ekologijai, politinėms santvarkoms bei asmeniniams pasakojimams. „Atomic B“ naudoja archyvinius vaizdus, garsus ir įrašus iš Visagino miesto bei atominės jėgainės statybų. Kūrinyje ši ir kita dokumentinė medžiaga yra perdirbama ir jungiama su projektuojamais tekstais, kurie remiasi skirtingų atominių miestelių gyventojų prisiminimais, taip pat ir tekstų apie utopinius miestus ir architektūrą ištraukomis.

„Šio kūrinio idėją kartu su ansambliu vystėme pakankamai ilgai, tad malonu, jog praėjus porai metų nuo jo premjeros, pagaliau atsirado galimybė jį pristatyti ir Lietuvos auditorijai. Atominės energetikos tema išlieka aktuali tiek ekologine, tiek politine prasme. Kita vertus, šiuo kūriniu stengėmės kvestionuoti, kokį poveikį visuomenėms ir jų struktūroms daro atominė energija ir jos išgavimo sąlygos ne tik Lietuvoje, bet ir skirtinguose geografiniuose kontekstuose. Be to, su „Atomic B“ norėjome persvarstyti ir savo santykį su to laikmečio vaizdine kalba, manau, ji stipriai paveikė ir kūrinio muzikinę kalbą“, - teigia kūrinio autorius A.Arutiunianas.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s