respublika.lt

Nacionalinis operos ir baleto teatras minės režisierės V.Mikštaitės jubiliejų

(0)
Publikuota: 2014 kovo 03 16:54:03, Respublika.lt, Eltos inf.
×

Operos režisierei Vladai Mikštaitei (1924-2004) vasario 17 dieną būtų sukakę 90 metų, ta proga kovo 6-ąją Nacionaliniame operos ir baleto teatre rodomas Richardo Vagnerio (Wagner) "Lohengrinas".

1969 m. ji drauge su dirigentu Jonu Aleksa parengė operos "Lohengrinas" premjerą ir taip sugrąžino kompozitoriaus muziką į Lietuvos operos sceną.

V. Mikštaitė pastatė beveik 40 spektaklių, savo pedagogine veikla išugdė ryškias solistes. Savo kelią operoje ji pradėjo dainuodama scenoje. Dar studijuodama Vilniaus konservatorijoje 1948 m. debiutavo Operos ir baleto teatre Olgos vaidmeniu Piotro Čaikovskio operoje "Eugenijus Oneginas". Konservatoriją baigė 1949 m. (Onos Zabielaitės-Karvelienės dainavimo klasę) ir nuo 1950 iki 1960 m. buvo Lietuvos operos ir baleto teatro solistė, mecosopranas.

Lygiagrečiai 1950-1955 m. V. Mikštaitė studijavo Maskvos konservatorijos aspirantūroje, o nuo 1961 iki 1966 m. - operos režisūrą tuometinio Leningrado konservatorijoje. Jau pirmieji pradedančios režisierės darbai buvo gerokai nutolę nuo akademinių sovietinių standartų.

Režisierė kūrė spektaklius ir Kauno muzikiniame teatre, pati rašė ir iš užsienio kalbų vertė sceninių kūrinių libretus. Nuo 1955 m. su nedidele pertrauka V. Mikštaitė dėstė dainavimą Lietuvos valstybinėje konservatorijoje, vėliau - Muzikos akademijoje. Tarp jos mokinių - Violeta Urmanavičiūtė-Urmana, Regina Šilinskaitė, Sabina Martinaitytė, Nomeda Vilkanauskaitė, Aušra Liutkutė, Renata Skarelytė, operos režisierė Daina Adamkevičiūtė ir daugelis kitų.

Operos ir baleto teatro fojė parengta paroda V. Mikštaitei. Jos jubiliejui skirtame spektaklyje "Lohengrinas" dainuos Ferdinandas von Botmeris (Bothmer), Mina Lisa Varela (Miina Liisa Varela), Inesa Linaburgytė, Dainius Stumbras, Tadas Girininkas, Vytautas Bakula ir kiti solistai, diriguos Robertas Šervenikas.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s