respublika.lt

„Muzikinis rugpjūtis pajūryje“: skambės retai atliekamas kūrinys fleitai

(0)
Publikuota: 2020 rugpjūčio 18 13:38:40, KVMT inf.
×
nuotr. 4 nuotr.
KVMT orkestras. O.Kasabovos nuotr.

Tarptautinio operos ir simfoninės muzikos festivalio „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ publika išgirs mažiau girdėtą Giuseppe's Saverio Mercadante's Koncertą fleitai Nr. 2 e-moll. Šio muzikos instrumento profesionalai tvirtina, kad tai – ypatingas kūrinys. Koncertas „Ramios, malonios vasaros naktys...“  rugpjūčio 21 d. 19.30 val. skambės Klaipėdos koncertų salėje. 

 

Italų kompozitorius G. S. Mercadante (1795–1870) išgarsėjo savo operomis. Nors netapo toks įžymus kaip Gaetano Donizetti ar Gioacchino Rossini, jis reikšmingai prisidėjo prie orkestruotės plėtros pagrindų, padėjusių pamatus garsiosioms Giuseppe's Verdi muzikinėms dramoms. Kompozitorius stengėsi puoselėti savitą itališką muzikos stilių, reikšmingai besiskiriantį nuo vokiečių repertuaro, kurį gerai pažino ir dievino.

G. S. Mercadante gimė Apulijoje kaip nesantuokinis aukštuomenės atstovo ir jo tarnaitės sūnus. Iš savo pusbrolio dar vaikystėje išmoko groti gitara ir klarnetu. 1808 m. jaunuolis įstojo į Neapolio Šv. Sebastiano konservatoriją, joje mokėsi groti fleita, smuiku, taip pat dainavimo ir kompozicijos. 

Būtent tuo metu ir buvo parašytas Koncertas fleitai Nr. 2 e-moll, kurį, tikėtina, kad Neapolio konservatorijoje, solo fleita grojant pačiam kompozitoriui, ir įvyko šio kūrinio premjera. 

Paskatintas jį nuoširdžiai palaikiusio G. Rossini, G. S. Mercadante pradėjo rašyti operas. 1819 m. įvyko jo pirmosios operos premjera, o antroji, parašyta 1820 m., susilaukė sėkmės ir atvėrė kūrėjui kelią į Europos teatrus. Tais pačiais metais, reaguojant į politinius neramumus, kompozitoriui teko palikti Italiją ir dirbti karališkuosiuose operos teatruose Madride ir Lisabonoje. Keliaudamas jis sėmėsi muzikinių įspūdžių Europos didmiesčiuose, taip pat ir Paryžiuje, kur gilesnė pažintis su grand opera žanru paskatino kompozitorių reformuoti rašomas operas pereinant prie dramatiškesnių vokalo partijų. 

1831 m. G. S. Mercadante grįžo Italijon, joje sukūrė šeimą. 1833–1840 m. dirbo Novaros katedroje, o tada sugrįžo į savo jaunystės miestą Neapolį  ir pradėjo vadovauti konservatorijai. 1862 m. po patirto insulto neteko regėjimo, ir, nors toliau mokė studentus, buvo priverstas didesnę dalį pareigų patikėti savo pavaldiniams. 

G. S. Mercadante manė kompozitorių esant profesionaliu amatininku, todėl kūrė ir bandė savo jėgas įvairiausiuose muzikos srityse, paliko savo pėdsakų pačiuose įvairiausiuose muzikos žanruose: sukūrė daugiau nei pusšimtį operų, keletą baletų, nemažai sakralinės muzikos, taip pat dainų su fortepijono akompanimentu, skirtų anuomet madingiems salonams. 

Turtingame kompozitoriaus kūrybiniame palikime – ir maždaug dvi dešimtys koncertų bei kitų instrumentinių kūrinių, skirtų solistui ir orkestrui. Kamerinėje muzikoje G. S. Mercadante vengė standartinių styginių derinių, teikdamas pirmenybę pučiamiesiems instrumentams ar netradiciniams ansambliams.

Koncerte Klaipėdos koncertų salėje, Mercadante Koncertą fleitai atliks, vienas žymiausių Lenkijoje fleitininkų - Łukaszas Długoszas. Jis tituluojamas daugiausiai atlikėjų konkursų laimėjusiu fleitininku šios šalies istorijoje. Laimėjęs visus įmanomus konkursus savo tėvynėje, muzikantas pradėjo važinėti į užsienyje rengiamus atlikėjų konkursus ir juose taipogi buvo lydimas sėkmės: iš įvairių Vokietijos, Italijos, Rumunijos, Danijos, Prancūzijos miestų fleitininkas vieną po kito namo vežėsi prizus ir diplomus. Dabar ir pats dažnai būna kviečiamas dirbti tarptautinių konkursų komisijose bei vesti meistriškumo pamokų. 

Ł. Długoszas koncertuoja ir kaip solistas, ir kaip kamerinių ansamblių narys. Grojo tokiose prestižinėse salėse, kaip Niujorko „Carnegie Hall“, Vienos „Musikverein“, Berlyno koncertų salėje, Miuncheno filharmonijoje, Leipcigo „Gewandhaus“ ir kt. Jo koncertams dirigavo tokios muzikos pasaulio asmenybės, kaip Mariss Jansonas, Zubinas Mehta, Helmutas Rillingas, Jamesas Levinas, Krzysztofas Pendereckis, Stanisławas Skrowaczewskis, Jacekas Rogala, Johnas Axelrodas, Krzysztofas Słowińskis. 

2010 m. Ł. Długoszas įrašė savo debiutinį albumą kartu su Londono simfoniniu orkestru. Vėliau buvo parengta daug kitų jo atlikimo įrašų, puikiai įvertintų muzikos kritikų. 2015 ir 2016 m. jie sulaukė dėmesio ICMA – Tarptautiniuose klasikinės muzikos apdovanojimuose.

Tarptautinio operos ir simfoninės muzikos festivalio „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ tradicija – įnoringai pajūrio publikai dovanoti išskirtinės programos koncertą su išskirtiniais atlikėjais. Simfoninį koncertą „Ramios, malonios vasaros naktys...“ diriguos Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Robertas Šervenikas. Klausytojai išgirs spalvingą programą: Saverio Mercadante‘s Koncertą fleitai Nr. 2 e-moll op. 57, Gioacchino Rossini Uvertiūrą iš operos „Sevilijos kirpėjas“, Antonio Vivaldi Koncertą fleitai D-dur op. 10/3 RV 428 „Il Gardellino“, taip pat G. Rossini ir Benjamino Britteno „Muzikinius vakarus“ ir Johanneso Brahmso „Vengrų šokius“ Nr. 1, 2, 5.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s