respublika.lt

„Lietuvos archeologų motina“ supažindins su įspūdingiausiais radiniais

(0)
Publikuota: 2019 spalio 23 15:52:48, Lietuvos nacionalinio muziejaus inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
Lankytojai Senajame arsenale - archeologijos ekspozicijoje. Muziejaus asmeninio albumo nuotr.

Spalio 23 d., trečiadienį, Lietuvos nacionalinis muziejus ir Archeologijos ekspozicija (Senasis arsenalas) dirbs dviem valandomis ilgiau. Čia lankytojai 18 ir 19 val. kviečiami dalyvauti specialiose trečiadienio ekskursijose, iš kurių dvi skirtos netrukus 99-ąjį gimtadienį švęsiančiai, Lietuvos archeologų motina vadinamai, Rimutei Rimantienei.

 

Trečiadienio ekskursijos – tai naujas valandos trukmės pasakojimų ciklas, kurio metu muziejaus gidai ir kviestiniai svečiai supažindina lankytojus su įvairiomis temomis ir pristato iš pažiūros nebylius muziejaus eksponatus.

Jau beveik 30 metų Lietuvos nacionalinio muziejaus archeologijos ekspoziciją garsina vizualiniu jos „flagmanu“ virtusi iš elnio rago pagaminta briedės galva. Specialistų vadinamai Briedžių Briedei daugiau nei 5 tūkst. metų. Ji – liudininkė tų laikų, kai žmogus garbino Žvėrių viešpatį.

Šį įstabų eksponatą, tapusį Lietuvos akmens amžiaus ikona, atrado archeologė Rimutė Rimantienė, spalio 25 dieną švenčianti 99-erių metų gimtadienį.

Šia proga dvi išskirtines nemokamas ekskursijas (18 ir 19 val.) ves muziejaus svečiai – prof. dr. Adomas Butrimas ir dr. Marius Iršėnas, puikiai pažįstantys ir pačią archeologę ir jos atrastus radinius, tapusius pamatiniais Lietuvos archeologijos eksponatais.

Archeologijos ekspozicija (Arsenalo g. 3) trečiadienį dirbs dviem valandomis ilgiau, nuo 10 iki 20 val.
Trečiadienį ilgiau taip pat dirbs ir Lietuvos nacionalinis muziejus (Arsenalo g. 1). 18 ir 19 val. lankytojai čia kviečiami į nemokamą ekskursiją „Iš rudens darbų į žiemos naktis“.

Vaizdas senajame Lietuvos kaime anaiptol nebuvo liūdnas. Priešingai, žmonės zujo nuo ankstyvo ryto iki vėlyvos nakties. Jie dirbo darbus, kurių pavadinimus dabar retas kuris suprastų: kūlė, dargino, vėtė, karšė, verpė, žlugtą žlugo… O nuotaiką po sunkių darbų praskaidrindavo linksmybėmis bei pramogomis – ožį aplink beržą varė, stebulę pūtė, kuršį nešė.

Ekskursijos metu gidai supažindins su vis dar naudojamais darbo įrankiais, ir tokiais, kurie jau tapo muziejaus eksponatais. Paaiškės, kodėl anksčiau gaidžiai lojo, o šunys giedojo, kokiam įrankiui pasidaryti prireikdavo ungurio odos ir kodėl rudens talkos vykdavo naktimis.

Visos ekskursijos, įsigijus lankytojo bilietą, nemokamos.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar reikėjo perkelti Vaikų dieną į gegužės mėn., nes birželio 1-oji turi sovietines šaknis?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kur šiemet atostogausite?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

0 +7 C

0 +5 C

0 +6 C

+3 +8 C

+5 +10 C

+6 +10 C

0-7 m/s

0-5 m/s

0-5 m/s