respublika.lt

Liepos 13 d. Lietuvoje atidaromos trys grafo Benedikto Henriko Tiškevičiaus (1852–1935)  fotografijas pristatančios parodos

(0)
Publikuota: 2021 liepos 09 12:20:40, Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
Benediktas Henrikas Tiškevičius. Keltas per Nevėžį, Raudondvaris, 1893 m. rugpjūtis. LNDM nuotr.

Vilniaus paveikslų galerijoje, Fotografijos muziejuje Šiauliuose ir Kauno rajone esančioje Raudondvario pilyje nuo liepos 13 d. veiks grafo Benedikto Henriko Tiškevičiaus (1852-1935)  fotografijas pristatančios parodos, kuriose bus pristatytos dingusiomis laikytos piktorialinės fotografijos meistro grafo B. H. Tiškevičiaus dokumentinės ir meninės nuotraukos, darytos Prancūzijoje, Lenkijoje, Lietuvoje bei netoli Vilniaus buvusiame Vialos dvare dabartinėje Baltarusijoje.

 

Parodos „Tarp Lietuvos ir Prancūzijos. Du grafo Tiškevičiaus pasauliai jo XIX a. pabaigos nuotraukose" atidarymas vyks liepos 13 d., antradienį, 17 val. Vilniaus paveikslų galerijoje (Didžioji g. 4, Vilnius).

Didžiąją gyvenimo dalį praleidęs Prancūzijoje, bet nuolatos į gimtąjį kraštą sugrįždavęs grafas Tiškevičius XIX amžiaus pabaigoje susidomėjo menine fotografija, buvo prestižinio Paryžiaus fotoklubo narys, jo darbais gėrėjosi daugelio meninės fotografijos salonų lankytojai.

Vienose nuotraukose grafas fiksavo prabangius rūmų interjerus, dvarų aplinką, aristokratų gyvenimą ir pramogas, keliones, fotografavo savo šeimos narius ir artimus žmones, kitose gėrėjosi Nalibokų girios gamta, tyrinėjo Zakopanės ir Lietuvos žmonių tipus ir buitį, kūrė menines scenas gamtoje ir savo fotostudijoje. Ir nors vienos nuotraukos turėjo likti šeimos albumuose, o kitos buvo skirtos parodoms ir žurnalams, jos visos šiuolaikiniam žiūrovui įdomios ir kaip praeities liudininkės, ir kaip fotografo meninių aspiracijų rezultatas.

Ilgą laiką buvo manyta, kad visi grafo nuotraukų negatyvai ir atspaudai žuvo. Gediminas Petraitis (1956-2021) prieš kelerius metus rado ir sugrąžino į Lietuvą daugiau kaip septynis šimtus B. H. Tiškevičiaus fotografijų, darytų 1891-1898 m.

Parodos Vilniuje ir Šiauliuose veiks nuo 2021 m. liepos 13 d. iki spalio 3 d.
Paroda Raudondvario pilyje veiks nuo 2021 m. liepos 6 d. iki rugpjūčio 29 d.
 
Kuratoriai:
Vilniaus paveikslų galerijoje Dainius Junevičius
Fotografijos muziejuje: Vilija Ulinskytė-Balzienė, Sigita Kupscytė (audiovizualinė dalis), Teklė Tomkutė-Vaičiulienė (virtualios realybės dalis)
Raudondvario pilyje Zigmas Kalesinskas
 
Koordinatorė Vilniaus paveikslų galerijoje Rasa Adomaitienė
 
Informacinės grafikos dizaineris Tadas Karpavičius
Grafikos dizaineris Juozapas Švelnys
Parodos Vilniaus paveikslų galerijoje architektas Saulius Valius 
Parodos dizaineris Fotografijos muziejuje ZET-A-ZET
 
Organizatoriai: Šiaulių „Aušros" muziejus, Lietuvos nacionalinis dailės muziejus, Kauno rajono muziejus, aukcionų namai „ARS VIA", Gražina Petraitienė, Gediminas Petraitis, Dainius Junevičius
Partneriai: Lenkijos institutas Vilniuje, Prancūzų institutas Vilniuje, Lietuvos Respublikos ambasada Prancūzijos Respublikoje, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga, VšĮ „Kino pavasaris"
Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba
Pagrindinis rėmėjas UAB „Grafų baldai"
Rėmėjai: Aukcionų namai „ARS VIA", Šiaulių miesto savivaldybė
Informaciniai rėmėjai: LRT, „Etaplius"

                
Vilniaus paveikslų galerijos (Didžioji g. 4, Vilnius) darbo laikas:
II-VI 11.00-18.00, VII 12.00-17.00
Valstybinių švenčių išvakarėse dirba viena valanda trumpiau
Nedirba pirmadieniais ir valstybinių švenčių dienomis
Fotografijos muziejaus (Vilniaus g. 140, Šiauliai) darbo laikas:
II,  IV-V 10.00-18.00,  III 10.00-19.00, VI-VII 11.00-17.00
Raudondvario pilies (Pilies takas 1, Raudondvaris) darbo laikas:
III-VII 10.00-18.00

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar klausėte kandidatų į prezidentus debatų?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kaip vertinate savo ekonominę padėtį?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-4 +4 C

+3 +8 C

0 +7 C

+4 +8 C

+4 +7 C

+9 +12 C

0-6 m/s

0-6 m/s

0-6 m/s