respublika.lt

Lenkijoje išleistas Lietuvai skirto žurnalo „Herito“ numeris

(0)
Publikuota: 2021 sausio 19 13:58:00, Eltos inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
Lenkijoje išleistas Lietuvai skirto žurnalo „Herito“ numeris. Kultūros min. nuotr.

Šių metų sausį Lenkijoje pasirodė Lietuvai skirto žurnalo „Herito“ numeris. 40-asis, jubiliejinis, žurnalo numeris skirtas Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui.

 

2020 m. pradėtame rengti žurnalo numeryje spausdinami lietuvių ir lenkų autorių straipsniai, skirti Lietuvos kultūrai, menui, literatūrai, paveldui, taip pat Vilniaus Gaonui ir Lietuvos žydų istorijos metams.

Žurnale publikuojama Mindaugo Kvietkausko esė apie Joną Kristupą Glaubicą, Leonido Donskio straipsnis apie Klaipėdą, Nijolės Strakauskaitės straipsnis apie Neringą, Dalios Staponkutės esė „Asmeninio mito dėlionė“. Žurnale taip pat spausdinami lenkų autorių straipsniai apie Lietuvos kultūrą ir meną: Nikodemo Szczyglowskio apie Lietuvą kaip Šiaurės Europos kraštą, Małgorzatos Kasner apie Mikolajų Vorobjovą, Piotro Pazińskio apie Vilniaus Gaoną ir litvakų palikimą, Adamo Mazuro apie Lietuvos fotografiją XX amžiuje, Małgorzatos Omilanowskos apie Palangos architektūrą.

Lenkų poetas, eseistas, vertėjas Maciejus Topolskis aptaria per pastaruosius metus lenkų kalba išleistas Dalios Grinkevičiūtės, Ričardo Gavelio, Herkaus Kunčiaus ir Giedros Radvilavičiūtės knygas. Wojciechas Stanislawskis pristato Birutės Jonuškaitės lenkų kalba išleistą romaną „Maranta“. Michało Wiśniewskio straipsnis skiriamas lenkų kalba pasirodžiusiems Vilniaus ir Kauno architektūros gidams aptarti. Žurnale taip pat aptariama ir Nacionaliniame muziejuje Ščečine eksponuota Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo (Kovo 11-osios) 30-mečiui skirta paroda „Nuo Čiurlionio iki Kairiūkščio. Lietuvos XX amžiaus I pusės dailė“ bei spausdinamas pokalbis su vienu parodos kuratoriumi Dariuszu Kacprzaku.

Vyriausiasis žurnalo redaktorius profesorius Jacekas Purchla įvadiniame Lietuvai skirto žurnalo numerio straipsnyje rašo: „Norime pristatyti Lietuvą laisvą nuo stereotipų [...], norėjome pažvelgti į ją iš jūros pusės. Todėl pirmiausiai pamatėme keliaujančias Kuršių nerijos kopas [...], Palangos vilas [...], Klaipėdos, kuri 2016 m. mirusiam filosofui Leonidui Donskiui buvo tas pats, kas Tomui Manui Liubekas, aikštes. Ir tik vėliau, eidami Jano Krzysztofo Glaubitzo, Lauryno Gucevičiaus ir Mikalojaus Vorobjovo pėdomis, keliaujame į Vilnių, kad pristatytume jo vis dar nepakankamai žinomą architektūrą. [...]. Lietuviškas „Herito“ numeris [...] – tai atradimas to, kas yra šalia, bet kas vis dar lieka nematoma“.

267 puslapių Lietuvai skirtame žurnalo „Herito“ numeryje lietuvių ir lenkų autorių tekstai apie Lietuvą yra spausdinami lenkų ir anglų kalbomis. Žurnalo leidybą parėmė Lenkijos Respublikos kultūros ir nacionalinio paveldo ministerija bei Lietuvos kultūros institutas.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s