respublika.lt

Kiauliškas kapitalizmas sugriovė sieną: po 17 metų lietuviškas filmas - Toronto kino festivalyje

(0)
Publikuota: 2017 rugpjūčio 24 09:02:45, Laima Žemulienė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Eglė Vertelytė. Redakcijos archyvo nuotr.

Lietuvės režisierės Eglės Vertelytės tragikomedija „Stebuklas“, pasakojanti apie socializmo ir kapitalizmo kaktomušą lietuviškoje kiaulių fermoje, pateko į Tarptautinį Toronto kino festivalį. Po 17 metų pertraukos lietuviškas filmas vėl bus rodomas Toronte. Tai bus pasaulinė „Stebuklo“ premjera.

 

Toronto kino festivalis prasideda rugsėjo 7 d.

„Gera žinoti, kad debiutinis filmas, kuriuo pasakojamos vietinės istorijos, kurios mums patiems atrodo tokios paprastos ir suprantamos, gali pralaužti ilgai stovėjusias sienas ir patekti į prestižinį kino festivalį. Ši istorija bus rodoma „Atradimų“ programoje. Viliuosi, kad mūsų mažos asmeninės tragedijos istorinių lūžių fone bus atrastos festivalio lankytojų“, - sakė filmo režisierė E. Vertelytė.

Festivalio programos sudarytojas Dimitris Epidesas (Dimitri Epides) debiutuojančią E. Vertelytę vadina nauju ryškiu talentu. „Tai kino stebuklas, kurio paprastumas žavi širdį ir sielą“, - filmą apibūdino D. Epidesas, jo stilių lygindamas su žymaus suomių režisieriaus Akio Kaurismakio (Aki Kaurismaki) kūryba, o pagrindinį vaidmenį atliekančios Eglės Mikulionytės pasirodymą - su A. Kaurismakio mūza Kati Outinen.

Toronto kino festivalyje rodyti tokie garsūs ir prestižinius kino apdovanojimus susižėrę filmai kaip „Vaizduotės žaidimas“ (angl. „The Imitation Game“), „Lūšnynų milijonierius“ (angl. „Slumdog Millionaire“), „12 vergovės metų“ (angl. „12 Years a Slave“), „Karaliaus kalba“ (angl. „The King's Speech“), „Kalifornijos svajos“ (angl. „La La Land“) ir kiti.

Filmas „Stebuklas“ pasakoja apie Lietuvos kaime veikiančios kiaulių fermos vedėją Ireną, kuri žlugus Sovietų Sąjungai ir planinei ekonomikai, priversta prisitaikyti prie naujos kapitalistinės realybės. XX a. 9-ojo dešimtmečio Lietuvos aktualijas atspindinčiame filme netikėtai atsiranda herojus - Amerikos lietuvis Bernardas, kuris žada išgelbėti fermą nuo bankroto. Vietoj to kaip šventoji dvasia į Lietuvos kaimą nužengęs atėjūnas pakiša kiaulę ir fermai, ir Irenai.

„Lietuvos kino industrijoje, atrodo, jau kuris laikas susiformavusi priešprieša tarp lėtų, meninių filmų ir komercinių komedijų. Pirmieji komedijų kūrėjus kritikuoja dėl lėkštumo, tuo tarpu komercinių filmų atstovai prikiša autorinio kino kūrėjams, kad šie kuria filmus festivaliams, bet ne žiūrovams.

Toronte debiutuosiantis „Stebuklas“ stengiasi sujungti ir temos gylį, ir tai, kas sudomintų kino lankytojus, - ano laikmečio dvasią, humorą, realistiškumą, savito charakterio personažus ir įtraukiančią istoriją“, - pastebi filmo prodiuseris Lukas Trimonis.

Paskutinį kartą Toronto kino festivalyje, kuris laikomas antruoju pagal svarbą po Kanų, lietuviškas filmas buvo rodytas 2000 m. Tuomet į festivalio programą pateko Šarūno Barto „Laisvė“.

Lietuvoje „Stebuklą“ planuojama rodyti gruodžio mėnesį.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s