respublika.lt

Kalnelin bus palydėta Silvija Sondeckienė

(0)
Publikuota: 2023 sausio 26 05:28:46, VŽ inf.
×
nuotr. 2 nuotr.
Saulius Sondeckis su žmona Silvija. Redakcijos archyvo nuotr.

Šiandien Vilniaus Antakalnio kapinėse laidojama žymi Lietuvos violončelininkė, ilgametė Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorė Silvija Sondeckienė. Jos gyvybė užgeso sausio 21 dieną, praėjus 7 metams po vyro, dirigento Sauliaus Sondeckio mirties.

 

Kone pusę amžiaus jie nugyveno kartu palaikydami vienas kitą ir laimėje, ir nelaimėje. Nors būdama talentinga violončelininkė, nors sulaukusi savo srities korifėjų pagyrų bei ir paskatinimų, vis dėlto S.Sondeckienė daugiau rūpinosi ne savo pačios, bet vyro asmenine karjera, neretai atsisakydama gyvenimo teikiamų galimybių, tiesiog ėjusių į jos rankas; pirmumą teikė nepaprastiems vyro gebėjimams, palaikydama visus jo žingsnius muzikos olimpo link.

Silvija (mergautinė pavardė Narūnaitė) Sondeckienė gimė 1942 m. lapkričio 17 d. Kaune. Baigusi muzikos mokyklą studijavo Lietuvos valstybinėje bei Maskvos Čaikovskio konservatorijose, baigė garsaus violončelininko ir pedagogo Mstislavo Rostropovičiaus klasę. 1967 m. ištekėjo už dirigento S. Sondeckio. Iki 1972 m. studijavo Čaikovskio konservatorijos aspirantūroje, paskui stažavo Čekijos (Brno) ir Kroatijos (Zagrebo) muzikos akademijose. Dėstė Lietuvos muzikos akademijoje, ėjo Lietuvos kamerinio orkestro violončelių grupės koncertmeisterės pareigas.

1964-1984 m. koncertavo Lietuvoje ir užsienyje fortepijoninio trio sudėtyje su Halina Radvilaite ir Eduardu Digriu, vėliau - Eugenijumi Urbonu. Rengė meistriškumo kursus Paryžiaus konservatorijoje, Briuselio, Malmės, Zagrebo aukštosiose mokyklose ir kt.

 

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
30
F

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s