respublika.lt

Jubiliejų švenčia vienas ryškiausių meno kolektyvų

(0)
Publikuota: 2019 spalio 23 12:32:55, Birutė Mačienė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Jubiliejų švenčia vienas ryškiausių meno kolektyvų – Kauno valstybinis choras. Eltos nuotr.

Įkūrėjo, meno vadovo ir vyriausiojo dirigento prof. Petro Bingelio vadovaujamas Kauno valstybinis choras 50-ojo gimtadienio proga parengė gerbėjams išskirtinę dovaną. Jubiliejaus proga penktadienį, šventinį vakarą, choras klausytojus kviečia į Kauno valstybinę filharmoniją pasiklausyti įspūdingosios Carlo Orffo kantatos „Carmina Burana“. Jos atlikimas, primena ELTA, 1992-aisiais didžiuliame Berlyno stadione P. Bingelio chorui tapo vienu  įsimintiniausių koncertų, kai plojo net 75 tūkstančių klausytojų minia.

 

Choro jubiliejinį projektą finansuoja Kultūros ministerija.

Anot prof. P. Bingelio, „Carmina Burana“ – sceninė kantata, sukurta paties kompozitoriaus parašytu libretu, panaudojant 24 viduramžių laikotarpio eilėraščius iš 1803-iaisiais Beuerno vienuolyne atrasto rankraščio „Codex Buranus“. Tekstuose paliečiama daugelis iki šiol savo svarbos nepraradusių temų: sėkmės ir turtų nepastovumas, greita gyvenimo tėkmė, grįžtančio pavasario džiaugsmas ir trumpalaikiai malonumai, kuriuos teikia girtavimas, gausus maistas, azartiniai žaidimai ir kūniška meilė. Bene žinomiausia kantatos „Carmina Burana“ dalis – pakilus choras „O Fortuna“, pradedantis ir užbaigiantis kūrinį.

Kantatą atliks ir Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (meno vadovas ir dirigentas Modestas Pitrėnas). Taip pat solistai, – dviejų „Auksinių scenos kryžių“, „Orfėjo“ bei „Fortūnos“ nominacijų laureatė Raminta Vaicekauskaitė, ekspresyvaus balso tenoras Algirdas Bagdonavičius, septyniolikos tarptautinių dainininkų konkursų laureatas Andrius Apšega, Lietuvos publikai pažįstamas iš TV šou „Triumfo arka“ (2010). Jubiliejinio koncerto atmosferą sustiprins grafikos autorės Barboros Giliūtės specialios videoprojekcijos, iliustruojančios „Carmina Burana“ kūrinį.

Pristatant 1969-aisiais įkurtą ir per savo kūrybinės veiklos dešimtmečius išskirtine garso kokybe bei itin plačia dinamine raiškos skale pasižymintį Kauno valstybinį chorą, pabrėžiama, kad jo repertuaras jau artėja 200 pasaulinės muzikos klasikos lobynui priklausančių didelės apimties vokalinių-instrumentinių kūrinių partitūrų link. Dėl aukšto meistriškumo bei sugebėjimo atlikti pačius sudėtingiausius kūrinius šio choro gastrolės užsienyje labai intensyvios. Choras taip pat yra nuolatinis valstybinėms šventėms bei iškiliems įvykiams paminėti skirtų renginių dalyvis, o kiekvieną rytą transliacijas pradedantis Lietuvos radijas klausytojus pasitinka Kauno valstybinio choro atliekama „Tautiška giesme“.

„Iš tiesų, nuostabu, kad Kauną ir Lietuvą jau 50 metų labai plačiai garsina stiprus muzikos kolektyvas, unikalu ir tai, kad choro vadovas prof. P. Bingelis yra ir jo įkūrėjas. Tokių dalykų ne tiek daug pasaulyje rastume, – vieni garsūs muzikai įkuria ar simfoninį orkestrą, ar chorą, kurie gyvuoja labai ilgai, bet su metais vadovai keičiasi., O čia – pusę amžiaus – tas pats talentas vadovauja profesionaliam chorui.

Priminsiu, kad prieš 50 metų būtent Petrui Bingeliui, jaunam chorvedžiui, Kultūros ministerija pavedė įkurti profesionalų chorą. Nes kažkada Kaunas – profesionalios muzikinės kultūros lopšys, turėjęs konservatoriją, Valstybės teatrą (dabar – Muzikinis) bei kitas pajėgas, atidavė didžiąją dalį kūrėjų (ir įstaigų) sostinei Vilniui. Įkurti chorą Kaune nebuvo lengva užduotis. Nors dalį branduolio sudarė tuometinio J. Gruodžio technikumo absolventai, nemažai kitų dainininkų teko ieškoti vadovui P. Bingeliui kartu su operos solistu bei choro vokalo pedagogu Jonu Antanavičiumi važinėjant po įvairias Lietuvos vietoves. Choras stiprėjo, augo, kaupė repertuarą ir patirtį, dalyvaudamas festivaliuose, tarptautiniuose projektuose, netgi – operose.

Šiandien pagrįstai galime džiaugtis, kad Petro Bingelio vadovaujamas Kauno valstybinis choras yra vienas geriausių Europoje, o daugybės žymių dirigentų nuomone, tokių kaip šis, chorų pasaulyje yra nedaug“, – jubiliejinės šventės išvakarėse naujienų agentūrai ELTA sakė Kauno valstybinės filharmonijos vadovas Justinas Krėpšta.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar jūsų namuose šalta?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kur šiemet atostogausite?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+1 +5 C

0 +5 C

-2 +6 C

+3 +9 C

+3 +8 C

+7 +10 C

0-4 m/s

0-6 m/s

0-6 m/s