respublika.lt

Jaunasis gamtininkas su fotoaparatu

(0)
Publikuota: 2021 balandžio 24 09:22:17, Loreta RIPSKYTĖ
×
nuotr. 3 nuotr.
13-metis Saulius Alejūnas savo fotografijoms gyvūnų ir paukščių tykoti išsiruošia vilkėdamas specialią aprangą. Sauliaus Alejūno asmeninio albumo nuotr.

Žagarės gimnazijos šeštokas Saulius Alejūnas, kaip ir jo bendravardis tėtis, žinomas medžio skulptorius, bei vyresnysis brolis Paulius, dirbantis aplinkosaugininku, - tikras gamtos vaikas. Radęs laisvo laiko per moksleivių atostogas, savaitgaliais ar vasaromis, o būna - ir įprastomis dienomis, jis leidžiasi į klajones po apylinkes, stebėdamas nepaprastą supančią aplinką su visais joje knibždančiais, šnarančiais, plasnojančiais ir šliaužiančiais gyviais. O jau antrus metus su juo visada kartu - ir fotoaparatas, kuriuo fiksuoja nepakartojamas akimirkas. Fotografija paauglį sudomino prieš kelerius metus ne kartą jo tėvų namuose lankęsi žinomi gamtos fiksuotojai: fotografas Jonas Augustauskas ir filmų apie gamtą kūrėjas Vytautas Jankevičius.

 

Gamta ateina ir į namus

Jaunasis gamtininkas jau dabar gali paaiškinti daug dalykų, reiškinių, kurie kitiems atrodo nepažįstami, nežinomi, paslaptingi. Štai, į mokytojos pastebėjimą, kas tie pūkiniai ragai, po stirnino nuotrauka socialiniame tinkle, atsako, kad šie gyvūnai, kaip ir elniai, numeta ragus, o tada jiems atauga pūkiniai. Vėliau, kai ragas sukaulėja, kailiuką jie nusivalo, trindami į medžius.

Dažną feisbuke įdėtą fotografiją jis pristato parašydamas užfiksuoto gyvūno ar paukščio pavadinimą, taip bet kuriam apsilankiusiajam jo paskyroje leisdamas suprasti, kad į gamtą žiūri ne tik kaip į supantį grožį, bet ir stengiasi ją visapusiškai pažinti. O gyvenant sodyboje Žagarės regioninio parko miškuose, viename iš grafo G.Naryškino pastatų, neišvengiamai tenka su ta magiška aplinka susilieti. Juk čia pat prie namų atsėlina lapės, prabėga elniai, medžiuose - vieno drevėje, kitame įkeltame specialiame inkile su didele landa - kasmet peri žvirblinė ir naminė pelėdos.

Pastūmėjo žinomi kūrėjai

Jo tėvas, skulptorius Saulius Alejūnas vyresnysis, žinomas ir kaip Vytauto Jankevičiaus filmo „Rudens šauklių valdose" veikėjas, kuris pasakoja apie elnių, kurie iš dvarininko Naryškino aptvarų ištrūko į apylinkes ir pasklido laisvėje, gyvenimą.

Jaunesniajam Sauliui Alejūnui jau minėtas pripažintas filmų apie gamtą kūrėjas, o taip pat kitas gamtos fotografas Jonas Augustauskas ir turėjo didelės įtakos, pastūmėjant vaikiną domėtis fotografija. Būtent V.Jankevičius kadaise jam davė palaikyti rankose savo fotoaparatą. Jaunasis mokinys tąsyk padarė visai vykusią pirmąją savo gamtos fotografiją, įamžindamas didžiąją zylę.

„Jam labai patikdavo nuo mažens su tėčiu, dėdėmis menininkais vaikščioti po mišką, viską stebėti. O paskui labai panoro fotoaparato. Todėl pats taupė pinigus, ir mes, matydami vaiko užsidegimą, nusprendėme, kad reikia jį pirkti. Dabar sūnus, kai eina fotografuoti, atsikelia anksčiau nei į pamokas", - pastebi mama Jolanta.

Elnias ant užšalusio kanalo ledo

„Turbūt įspūdingiausia man pačiam - elnio nuotrauka ant užšalusio kanalo, padaryta šių metų vasario 16-ąją. Ta vieta netoli namų, miško proskynoje, kur iškirsti medžiai. Į kirtimus šie gyvūnai ateina pasimaitinti, skaniausios joms drebulių šakos, - žinias apie gyvūnus dėsto Saulius. - Elnią pastebėjau būdamas maždaug už pusės kilometro nuo jo. Stovėjo ant kanalo ledo, netoli buvo dar pasisklaidžiusi kitų elnių kompanija."

Geriausia, pasak Sauliaus, stebėti ir fiksuoti gamtą anksti rytą, nes tada galima pamatyti daugiau gyvūnų nei dienos metu. Jis pats išeina pasivaikščioti bent aštuntą valandą, kai jau šviesu, bet dar viskas aplink tik bunda. Jei nepavyksta, būna nuotolinės pamokos, tada pasivaikščioja ir po pietų. Jam įdomu pastebėti kiekvieną kartą kažką naujo, praplėsti savo žinias, ypač ornitologines.

„Šiemet žadu vykti į Ventės ragą mokytis paukščių žiedavimo", - artimiausius planus atskleidžia moksleivis, jau dabar žinantis, kad ateitį norėtų sieti su gamtosauga, galbūt ornitologija, tačiau kartu nepamiršti ir fotografijos.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s