respublika.lt

Japonijos vyriausybė ordinu pagerbė Dailės muziejaus direktorių A.Gelūną

(0)
Publikuota: 2020 balandžio 29 12:28:49, Jūratė Valančiūtė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Arūnas Gėlūnas. Eltos nuotr.

Už nuopelnus stiprinant Japonijos ir Lietuvos kultūros ir meno ryšius bei skatinant parlamentinius abiejų šalių mainus Japonijos vyriausybė Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus direktoriui Arūnui Gelūnui skyrė „Tekančios saulės ordino su aukso ir sidabro žvaigžde" apdovanojimą.

 

Tai jau dešimtas lietuvis, pagerbtas tokio aukšto rango Japonijos vyriausybės apdovanojimu, praneša Japonijos ambasada Lietuvoje.

A. Gelūnas buvo Lietuvos kultūros ministras, Lietuvos ambasadorius nuolatinėje atstovybėje prie UNESCO, Seimo tarpparlamentinių ryšių su Japonija grupės pirmininko pavaduotojas.

Tarp svarbiausių nuopelnų Japonijai ambasada įvardina kultūrinių mainų tarp Japonijos ir Lietuvos skatinimą dirbant įvairiose pareigose.

2012 m. lapkričio mėn. A. Gelūnas, kaip kultūros ministras, dalyvavo Kiote vykusioje UNESCO Pasaulio paveldo konvencijos 40-osioms metinėms paminėti skirtoje baigiamojoje konferencijoje. Kaip vienintelis ten dalyvavęs kultūros ministras, dalyvaudamas diskusijose stipriai prisidėjo prie Japonijos aktyvaus tarptautinio vaidmens saugant kultūrinį ir gamtos paveldą žinomumo didinimo pasaulyje.

A. Gelūnas taip pat rėmė lietuvių dalyvavimą Japonijoje vykusiame architektūros forume ir chorų konkurse, tuo skatindamas abiejų šalių mainus architektūros bei iki pat šiol sėkmingai besitęsiančių chorinių mainų srityse.

Kaip Seimo tarpparlamentinių ryšių su Japonija grupės pirmininko pavaduotojas A. Gelūnas skatino bendradarbiavimą tarp Lietuvos ir Japonijos parlamentarų, palaikė su Japonijos kultūra susijusias iniciatyvas, rėmė Japonijos kandidatūrą dėl „Osaka EXPO".

Eidamas Lietuvos ambasadoriaus nuolatinėje atstovybėje prie UNESCO pareigas, A. Gelūnas rėmė iniciatyvą įtraukti su diplomato Chiune Sugiharos išduotomis vizomis susijusius dokumentus į UNESCO tarptautinį registrą „Pasaulio atmintis". Nors šios idėjos ir nepavyko įgyvendinti, A. Gelūnas akcentavo šių dokumentų didelę svarbą perteikiant Sugiharos humanistinius nuopelnus ateities kartoms.

A. Gelūnas daugelį metų Vilniaus dailės akademijoje dėstė tapybą, paremtą japonų kaligrafijos ir tapybos tušu technikomis, Kauno Vytauto Didžiojo universiteto filosofijos studentams dėstė japonų filosofiją, dėstė Japonijos meno istoriją Vilniaus universitete.

A. Gelūnas išleido daugybę publikacijų ir straipsnių apie japonų kultūrą ir filosofiją, nemažai publikacijų išvertė į lietuvių kalbą.

Be to, A. Gelūnas padėjo Kaune įrengti Sugiharos muziejų, kurį jis 2001 m. aprodė ir pats vertėjavo Sugiharos našlei Yukiko Sugiharai, tuo metu viešėjusiai Lietuvoje.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s