respublika.lt

I.Veliutė: skaitmeninės technologijos svarbios kuriant ir saugant kultūrą

(0)
Publikuota: 2019 rugsėjo 04 16:23:28, Sigita Zumerytė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Darbą pradėjo kultūros viceministrė I. Veliutė. KM nuotr.

Kultūros viceministrė Ingrida Veliutė dalyvauja Krynicoje (Lenkija) vykstančioje tarptautinėje konferencijoje „Karpatų Europa“ pabrėžė kultūros paveldo skaitmenizacijos būtinybę.

 

Diskusijoje „Intelektiniai Centrinės Europos bruožai“ viceministrė I. Veliutė akcentavo, kad šiuo metu Lietuva skaitmenizuoja tūkstančius kultūros paveldo objektų ir mėgina identifikuoti jų naudotojus. Lietuvoje veikia daugiau kaip pusantro tūkstančio institucijų ar organizacijų, vienaip ar kitaip susijusių su kultūros paveldu, jo skaitmenizacija.

„Skaitmeninės technologijos ir priemonės svarbios kuriant ir saugant kultūrą, kuriant tinklus tarp institucijų ir šalių tam, kad galėtume ja dalintis. Lietuva deda pastangas kultūros paveldo prieinamumui ir jo matomumui visuomenėje. Skaitmenizacija padeda nenutolti nuo kultūros lietuviams visame pasaulyje“, – kalbėjo viceministrė I. Veliutė.

Šiemet birželio pabaigoje patvirtintoje Lietuvos kultūros politikos strategijoje teigiama, kad šalies atminties institucijose skaitmeninamas kultūros paveldas gali būti pakartotinai naudojamas kuriant ir plėtojant naujas ir inovatyvias elektronines paslaugas – ES valstybių narių patirtis rodo, kad skaitmeninta medžiaga gali tapti svarbia kultūros ir kūrybinių industrijų, turizmo ir (ar) švietimo sektorių dalimi, kurti jiems pridėtinę naudą.

Kultūros paveldo skaitmenizacijos svarba įtvirtinta nacionaliniuose ir europiniuose teisės aktuose – Lietuvos kultūros politikos strategijoje, Lietuvos pažangos strategijoje „Lietuva 2030“, Skaitmeninio kultūros paveldo aktualinimo ir išsaugojimo 2015-2020 metų programoje, 2019 m. balandžio 9 d. deklaracijoje dėl pažangaus kultūros paveldo skaitmeninimo, 2018 m. patvirtintoje Europos kultūros darbotvarkėje.

25-oji tarptautinė konferencija „Karpatų Europa“ surengta Ekonomikos forumo metu. Renginys sutraukė daugiau kaip tūkstantį verslininkų ir politikų iš Vidurio ir Rytų Europos regiono. Konferencijoje nagrinėjami klausimai, susiję su ekonomika, kultūra ir kibernetiniu saugumu, taip pat Vidurio Europos gamtinės aplinkos ir istorijos aktualijomis, pristatytas šešių Karpatų regiono aukštojo mokslo institucijų bendradarbiavimas įgyvendinant specialų projektą „Collegium Carpathicum“.

Po renginio kultūros viceministrė susitiko su pasaulinio lygio vokiečių profesoriumi, „design thinking“ kūrybinio mąstymo metodo šalininku Ulrichu Weinbergu, Norvegijos kultūros forumo generaline sekretore Hege Knarvik Sande, Nacionalinės kultūros centro direktoriumi dr. Rafalu Wisniewskiu.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s