respublika.lt

Įteiktos Vyriausybės kultūros ir meno premijos: kūryba turi nugalėti neapykantą ir destrukciją

(3)
Publikuota: 2022 kovo 09 18:33:00, Respublika.lt info
×
nuotr. 1 nuotr.
Įteiktos Vyriausybės kultūros ir meno premijos. Eltos nuotr.

Trečiadienį Vyriausybėje įteiktos Vyriausybės kultūros ir meno premijos. Jomis buvo įvertinta dvylika šalies kultūros ir meno atstovų.

 

„Sakoma, kad, kai karas siaučia, mūzos tyli. Bet netikiu, kad tai tiesa. Mūzos tampa nebylios tik tada, kai įsigalėja abejingumas, neviltis ir nihilizmas. Kai pamirštame, kaip matyti ir klausytis, kaip užjausti ir būti su esančiais šalia. Autentiškai kūrybai vietos nelieka tik tada, kai pasiduodame, kai prarandame vidinę stiprybę. Tai, kas šiandien vyksta pasaulyje, verčia tikėti, kad išlikti galime tik pasirinkę kūrybą ir gyvybę, o ne brutalią destrukciją“, – kalbėjo premjerė Ingrida Šimonytė.  

Vyriausybės vadovė pabrėžė, kad šiandien prieš mūsų akis atsiveria ryškus kontrastas tarp tik naikinti sugebančios agresijos ir gyvybės kultūros, tarp godumo, cinizmo, žiaurumo ir nesuvaidinto solidarumo, vienybės ir neįtikėtinos vidinės stiprybės. Kiekvienas iš mūsų, kuriam rūpi, gali prisidėti prie karo Ukrainoje pabaigos, ir tai daryti turime pasitelkdami tai, ką mokame geriausiai.

Premjerė išsakė tikėjimą, kad kūryba padeda mūsų pasauliams nesugriūti ir nekapituliuoti prieš indiferentiškumą ir žiaurumą. Nėra abejonės, kad pasaulyje, kuris dabar naujai gimsta per kraują ir kančias, kultūrai ir menui atiteks itin reikšmingas vaidmuo.

„Tad noriu padėkoti kiekvienam šių metų kultūros ir meno premijų laureatui. Esate nepaprastai svarbūs mūsų visuomenei ir Lietuvos valstybei. Ačiū už tai, kad kuriate geresnį, šviesesnį pasaulį. Kad, pasitelkdami savo talentus, telkiate žmones, dovanojate reikalingas atokvėpio akimirkas, o prireikus, mokote išjausti ir skausmingus laikotarpius. Nuoširdžiai džiaugiuosi Jumis ir linkiu kurti bei gaivinti bendrystę, kurioje kūryba privalo nugalėti neapykantą ir destrukciją. Ačiū, kad neleidžiate gyvenimo muzikai ir mūzoms nutilti“, – sakė I. Šimonytė.

Premijos skirtos choreografei, šokio pedagogei Birutei Banevičiūtei, aktorei Aldonai Bendoriūtei-Gadliauskienei, teatro menininkei Saulei Degutytei-Šiekštelienei, choro dirigentui Povilui Gyliui, literatūrologei, vertėjai Violetai Kelertas, kino režisierei Janinai Lapinskaitei, poetui, vertėjui Gintarui Patackui, dailėtyrininkei Ramutei Rachlevičiūtei, rašytojai Undinei Radzevičiūtei, dailės istorikei Regimantai Stankevičienei, tautodailininkui Vytautui Ulevičiui ir grafikei Birutei Zokaitytei.

Vyriausybės kultūros ir meno premijos dydį sudaro 340 bazinių socialinių išmokų – 14 280 eurų.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Skaityti komentarus (3)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s