respublika.lt

Į Tarptautinį S. Vainiūno konkursą atvyko muzikai iš 25 pasaulio valstybių

(0)
Publikuota: 2022 kovo 27 07:37:00, Valentina Gudienė, Elta
×
nuotr. 2 nuotr.
Iškilmingu koncertu Vilniaus universiteto Šventų Jonų bažnyčioje prasidėjo 9-sis Tarptautinis Stasio Vainiūno pianistų ir kamerinių ansamblių konkursas. M. Mikulėno nuotr.

Iškilmingu koncertu Vilniaus universiteto Šventų Jonų bažnyčioje šeštadienį prasidėjo 9-sis Tarptautinis Stasio Vainiūno pianistų ir kamerinių ansamblių konkursas. Gyvos muzikos gerbėjai po kelerių metų pertraukos vėl turės galimybę pamatyti ir koncertų salėse įvertinti jaunuosius talentus. Visą savaitę iki balandžio 2 d. vyksiančias atrankas vainikuos finaliniai koncertai Kauno filharmonijoje, kurie įsilies į „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ renginių programą.

 

„Nors sakoma, kad kai ginklai žvanga, mūzos tyli, norisi tikėti šviesa ir tuo, kad muzikos galia kaip niekas kitas padeda skleisti tą šviesą. Ir ypatingai – gyvos muzikos galia. Tad galimybė po ilgos pertraukos sugrįžti į koncertų sales ir vėl pamatyti jaunuosius talentus iš įvairių pasaulio valstybių tikrai jaudinanti“, – sako konkurso direktorius Eugenijus Butvydas.

Konkurse pasirodys 60 dalyvių, o geografija labai plati – nuo Lietuvos iki Australijos. Kaip nurodoma organizatorių pranešime, į Vilnių muzikai susirinko iš 25 pasaulio valstybių.

„Iki paskutinės minutės tikėjome, kad pavyks atvykti ir mūsų konkursantams iš Ukrainos. Labai jų laukėme ir gaila, kad dėl susiklosčiusių aplinkybių jie dalyvauti negalės. Linkime jiems ir jų šaliai didžiausios stiprybės“, – priduria E. Butvydas.

Šis tarptautinis konkursas – tai jaunų ir talentingų žmonių kelias į didžiąją sceną, tad didžiausios sėkmės į jį atvykusiems pianistams ir kamerinių ansamblių nariams palinkėjo ilgametis šio konkurso komisijos narys, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius Jurgis Karnavičius.

Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje susirinkusiems klasikinės muzikos gerbėjams, konkursantams, tarptautinės žiuri nariams skambėjo Stasio Vainiūno koncertas fortepijonui ir orkestrui. Jį kartu su Vilniaus universiteto kameriniu orkestru, vadovaujamu meno vadovo ir dirigento Modesto Jankūno, atliko italų pianistas Vincenzo de Martino. Kaip sako pats įvairių tarptautinių pianistų konkursų finalistas ir nugalėtojas, jo išskirtinis bruožas „būti italų pianistu, kuris atlieka lietuvišką muziką“. 2018 metais V. de Martino pats tapo Tarptautinio S. Vainiūno konkurso laureatu.

Kamerinių ansamblių ir pianistų atrankų turai Lietuvos muzikos ir Teatro akademijoje prasidės jau šį sekmadienį. Finalai ir konkurso uždarymo ceremonija vyks balandžio 1–2 d. Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s