respublika.lt

Gegužiuko, vardu ŠMC, apetitas

visas tekstas

(0)
Publikuota: 2020 rugpjūčio 15 13:30:37, Danutė ŠEPETYTĖ
×
nuotr. 12 nuotr.
Eltos nuotr.

Kultūros ministrui Mindaugui Kvietkauskui ir jo dešiniajai rankai viceministrei Gintautei Žemaitytei tyliai stebint, Šiuolaikinis meno centras (ŠMC), ne be kurio pastangų iš Lukiškių aikštės buvo iškraustytas Vytis, siekia per teismą iš patalpų sostinėje išvyti ir Dailininkų sąjungos galeriją. O juk dailininkai dar dar sovietmečiu finansavo tuometinių Parodų rūmų, į kuriuos tik gerokai vėliau koją įkėlė ŠMC, statybą. Tokia Kultūros ministerijos pozicija nė kiek nestebina buvusio Dailininkų sąjungos pirmininko Broniaus Leonavičiaus. „Čia pasireiškia valdžios požiūris į dailę“, - sako jis.

 

Gamtos byla žinoma visiems: gegutės paprastai savo vaikų neperi, jos kiaušinius deda į kitų paukščių lizdus, ir išsiritę gegužiukai išmeta visus aliai vieno šeimininkų jauniklius. Šita schema gresia ir Lietuvos dailininkų sąjungai, sovietmečiu skyrusiai nemenką dalį lėšų buvusių Parodų rūmų statybai ir besidalinusiai patalpomis su Šiuolaikinio meno centru (ŠMC), o dabar išprašomai iš šios teritorijos per teismus.

Gegužiukas Dailininkų sąjungą spiria lauk

Lygiai prieš mėnesį pasigirdo Dailininkų sąjungos SOS. Ji kreipėsi į Šiuolaikinio meno centrą, Lietuvos kultūros bei Finansų ministerijas, kviesdama nutraukti teisminį procesą, siekiant iškeldinti Dailininkų sąjungos galeriją iš patalpų Vokiečių gatvėje.

Rašte išdėstyta visa priešistorė: šias patalpas pagal nuomos sutartį, kuri niekada nebuvo nutraukta, nebuvo ginčijama ar pripažinta negaliojančia, Dailininkų sąjunga (LDS) valdo ir naudoja dar nuo 1969 metų.

Šiame rašte, be kita ko, primenama, kad LDS, 1989 m. atsiskyrusi nuo TSRS dailininkų sąjungos, disponavo Lietuvos dailininkų sąjungos fondu, sudariusiu jos finansinį bei ekonominį pagrindą. Kad per jį tuometinių Dailės muziejaus Vilniaus dailės parodų rūmų (dabar - Šiuolaikinio meno centro) statybai skyrė daugiau kaip ketvirtį milijono (300 tūkst.) rublių, padengdama beveik ketvirtį statybos kaštų (pastato statyba kainavo 1 236 264 rublius). Kad dėl to LDS pagal ilgalaikės nuomos sutartį buvo patikėta šio pastato dalis (958,02 kv. m), kaip nuompinigius avansu skaičiuojant piniginį įnašą rūmų statybai. Kad pagal tą sutartį LDS įnašas turėtų kompensuoti nuomos mokestį 166 metams. Kad šiuo metu dalį jai patikėto ploto jau pasiglemžė Šiuolaikinio meno centras, atsiradęs kaimynystėje 1997 metais, Lietuvos dailės parodų direkciją reorganizavus į Vilniaus šiuolaikinio meno centrą. Kad šiuo metu LDS patalpos sumažėjo iki 493,71 kv. m.

Kodėl po nuomos sutarties sudarymo praėjus daugiau kaip pusei amžiaus, LDS yra verčiama palikti patalpas? - klausiama institucijoms skirtame kreipimesi, kurį pasirašė jau buvusi LDS pirmininkė Edita Utarienė, kviesdama Šiuolaikinį meno centrą, Kultūros bei Finansų ministerijas taikiai spręsti iškilusią dilemą.

Kultūros ministerijos standartai

Tokią išeitį siūlė ir susirūpinusi dėl pradėto teisminio proceso Lietuvos meno kūrėjų asociacija, vadovaujama Jono Staselio, ragindama gerbti sutartinius įsipareigojimus ir visuomeninių organizacijų teises. Asociacijos prezidentas pasakojo šia tema bandęs kalbėti su kultūros ministru Mindaugu Kvietkausku ir viceministre Gintaute Žemaityte. Jie aiškinę, jog pati Dailininkų sąjunga turėjo kreiptis dėl patalpų formalizavimo, nes situacija dėl jos užimamų patalpų yra neaiški, teisiškai nesutvarkyta. „Galbūt teisės požiūriu senieji dokumentai, kur surašyta, kam patalpos ir pagal ką priklauso, ir reikalauja naujo patvirtinimo, bet galima reikalą sutvarkyti civilizuotai, visoms trims pusėms - Dailininkų sajungai, ŠMC ir Kultūros ministerijai, - draugiškai susėdus, susitarus ir teismo posėdyje patvirtinus taikos sutartį, - kalbėjo J.Staselis. - Galbūt tai sena problema, kurią reikėjo seniai išspręsti, bet Kultūros ministerijos ir ŠMC bylinėjimasis teisme su kultūrai atstovaujančia visuomenine organizacija, mano supratimu, nerodo aukščiausių kultūros standartų. Nekalbant apie tai, kad tai ir kainuoja, ir reikalauja energijos. Netikiu, kad nebūta galimybės išspręsti problemą taikiai, nes tokia galimybė egzistuoja beveik visada.“

J.Staselis pacitavo Kultūros ministerijos atsakymą: „Kultūros ministerija, siekdama sklandaus Šiuolaikinio meno centro modernizavimo projekto įgyvendinimo, 2019 metais informavo Lietuvos dailininkų sąjungą, kad Europos Sąjungos lėšos gali būti skirtos investicijoms tik į valstybei nuosavybės teise priklausantį turtą bei atkreipė dėmesį į tai, jog visą valstybei nuosavybės teise priklausantį pastatą, esantį Vokiečių g. 2 Vilniuje, pasitikėjimo teisės pagrindu valdo Šiuolaikinio meno centras, tačiau šio pastato dalimi naudojasi Lietuvos dailininkų sąjunga, dalį patalpų išnuomodama tretiesiems asmenims. Kultūros ministerijai nebuvo pateikti reikalingi ir tinkamai įforminti dokumentai, įrodantys naudojimosi pastato dalimi teisėtumą.“

ŠMC ir ministerijos tandemas


Priminsime, kad Šiuolaikinio meno centras yra biudžetinė įstaiga, išlaikoma valstybės, o Dailininkų sąjunga - visuomeninė organizacija, didžia dalimi turinti išsilaikyti pati. ŠMC didžiuojasi besanti viena didžiausių tokio profilio erdvių Baltijos regione, kur nemaža dalis parodų dalyvių - išskirtinai užsienio kūrėjai. Kasmet čia surengiama vidutiniškai 15 parodų, kurios didelio atgarsio visuomenėje nesulaukia. Didžiulės parodų lankos čia dažniausiai esti apytuštės, jose per metus apsilanko apie 30 tūkst. žmonių, įskaitant jų urmą per Muziejaus ar Kultūros naktis bei skaityklos lankytojus. Maža to, Kultūros ministerija ŠMC paskyrė ir unikalaus Lietuvos paveldo - rekonstruojamų Sapiegų rūmų Vilniuje valdytoju. Dar ne viskas: šiuolaikinio meno projektai gauna panašų finansavimą kaip ir visa dailės sritis, siejanti pusantro tūkstančio įvairių jos šakų atstovų: tapytojų, skulptorių, grafikų, akvaleristų, scenografų, odininkų, juvelyrų, stiklininkų, metalistų, tekstilininkų, dailėtyrininkų... Apskritai nesunku pastebėti, jog ŠMC ir Kultūros ministerija su viceministre G.Žemaityte yra tapęs kone neperliejamu tandemu; būtent jam buvo patikėta organizuoti vadinamąsias kūrybines dirbtuves Lukiškių aikštės memorialui sukurti (iš tikrųjų gi - Vyčio paminklo idėjai numarinti), dėl kurių skandalingų rezultatų vis dar vyksta aiškinimaisi teisme.

Ar šiandien reikalinga dailė

Buvęs ilgametis Dailininkų sąjungos pirmininkas Bronius Leonavičius istoriją su Dailininkų sąjungos galerija vadina valdžios „makaliūze“. „Matot, - sako jis, - čia daugiau ne ŠMC, bet Kultūros ministerijos, kuriai ir priklauso ši įstaiga, reikalas. ŠMC direktorių Kęstutį Kuiziną pažįstu, net buvau komisijos, skyrusios jį į šitas pareigas, pirmininkas, nieko prieš jį neturiu. Iniciatyva greičiausiai yra jo, tačiau apskritai čia pasireiškia valdžios požiūris į dailę. Dailės akademija kiekvienais metais rengia dailininkus ubagus Lietuvai, užtat ir klausiu, ar šiandien Lietuvai dar reikalinga dailė. Dailininkų sąjunga lyg ir galėtų rengti jų parodas, tačiau pagrindinę didžiausią erdvę yra užėmęs Šiuolaikinio meno centras. Kas ten vyksta? Ar čia vyksta kokie ypatingi renginiai? Apskritai jūs pažiūrėkite partijų programas, kokia vieta ten skiriama kultūrai. Koks valdininkas moka už savo darbo vietą, o mes mokame už savo kūrybos vietą, - toks yra valdžios požiūris į dailę.

Vis dėlto socialinių problemų smaugiama Dailininkų sajunga turi 1500 narių; tai didžiausia kūrybinė organizacija Lietuvoje. Tarybiniais metais ji buvo bene stipriausia kūrybinė organizacija, ir po visuotinės prichvatizacijos dar kurį laiką vertėsi iš dailės kombinatų uždirbtų ir sutaupytų lėšų. Moralės atžvilgiu Dailininkų sąjungos spaudimas dėl patalpų yra didelė valdžios kiaulystė: dalis tų rūmų pastatyta už mūsų pinigus, už dailės kombinatų uždirbtus Dailės fondo pinigus. Tiesiai sakau, jei tuo metu, kai pastačius Parodų rūmus buvo forminami dokumentai, tebebūčiau vadovavęs Dailininkų sąjungai, nebūčiau sutikęs su pasiūlytomis nuomos sąlygomis ir nebūčiau atidavęs rakto, kol nebūtų atsižvelgta į mūsų reikalavimus. Deja, tuo metu, prasidėjus prichvatizacijai, buvo imta naikinti mūsų dailės kombinatus, ir aš jau buvau atsistatydinęs“.

Menas padės pakelti tiesą


Tik antrą savaitę einanti LDS pirmininkės pareigas žinoma tekstilininkė, VDA profesorė Eglė Ganda Bogdanienė sako tarsi būtų įšokusi į riedantį traukinį ir su visa byla kaip reikiant dar nesusipažinusi. Jos viltis ir tikėjimą, kad visus nesutarimus ir ginčytinus klausimus geriausia spręsti diplomatijos būdu, nupūtė kaip dūmą mūsų jau pacituotas Kultūros ministerijos raštas, neleidęs abejoti, kad, nors susitarimo galimybė neišnaudota, teisminis procesas bus. (Kitas posėdis numatytas rugsėjo pradžioje.) Štai kaip skamba ši vieta: „Šį pasiūlymą vertinę Kultūros ministerijos teisininkai konstatavo, kad valstybės turtas valdomas vadovaujantis įstatymu ir taikos sutartis nėra būdas įgyti teises į valstybės turtą“.

„Būtų be galo apmaudu man ir kaip menininkei, - kalbėjo E.G.Bogdanienė, - jei Dailininkų sąjunga prarastų galerijos patalpas; nors turime septynias galerijas, bet paskaičiavau, kad sąjungos nariai eksponuoti savo kūrinius jose galėtų, geriausiu atveju, tik kas ketverius metus. Galerija Vokiečių gatvėje yra matomiausia dailininkų scena: tai puiki geografinė vieta, didžiuliai vitrininiai langai.Tai populiariausia ekspozicijų vieta, su ja siejasi kelių kartų menininkų prisiminimai. Būtų didelė neteisybė, jeigu jos staiga netektume. Tačiau man susidarė įspūdis, kad norima ne atimti galeriją, bet tiesiog susitvarkyti teisinius formalumus, įrodančius, kad Dailininkų sąjunga naudojasi tomis patalpomis teisėtai. Matyt, atėjo laikas susitvarkyti dokumentus. Aš vis tiek turiu vilties.“

Žinoma, yra vilties, kad Lietuvos kultūra, anot jos kūrėjų, nepaisant Kultūros ministerijos pastangų, gyvuos toliau. Kad menas ir rytoj padės mums išgyventi tiesą, kartais skaudžią, kartais žiaurią tiesą. Gal net naujajai LDS pirmininkei E.G.Bogdanienei, kuri ir persakė šią F.Nyčės mintį, man nusistebėjus jos idealizmu.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s