respublika.lt

Diskusija dėl K.Donelaičio aikštės - aklavietėje

(0)
Publikuota: 2020 lapkričio 26 20:00:48, Jurga Petronytė, „Vakarų ekspreso“ žurnalistė
×
nuotr. 1 nuotr.
Medžiai, pasak architekto Algirdo Žebrausko, užgožia paminklą Kristijonui Donelaičiui. Vitos Jurevičienės nuotr.

K.Donelaičio aikštės tvarkymo darbai turėjo prasidėti dar prieš metus, tačiau, pasikeitus miesto valdžiai ir darbuotojams, vis dar nesibaigia priešprojektinių pasiūlymų derinimas. Visuomeninio fondo „Žaliuok, mano mieste" rengiamo ir finansuojamo aikštės projekto autorius Algirdas Žebrauskas po antradienį vykusio dar vieno pasitarimo sakė, kad jau pavargo įrodinėti siūlomų sprendinių pagrįstumą.

 

„Su savivaldybės atstovais sutarėme, kad kitam susitikimui parengsiu dar vieną kompromisinį variantą. Jeigu vėl netiks, nežinau... Jau pavargau", - portalui VE.lt sakė architektas.

Kalbėdamas apie K.Donelaičio aikštės sutvarkymą architektas A.Žebrauskas išskyrė keletą svarbiausių momentų: aikštės istoriškumo išryškinimą, konceptualų žaliojo aikštės rūbo išsaugojimą bei naujos kokybės, funkcionalumo aikštei suteikimą.

Konfliktas dėl medžių

„K.Donelaičio aikštės istorija skaičiuoja daugiau kaip 200 metų. Ne kiekvienas miestas gali pasigirti tokio amžiaus viešosiomis erdvėmis. Žinoma, ji per tuos metus patyrė daug įvairių transformacijų, tačiau tai yra esminė šios erdvės vertė. Aikštę supa XIX a. pastatai. Ar jūs juos matote?

Galvodamas apie aikštės žaliąjį rūbą, renkuosi kompromiso kelią. Mano siekis būtų sukurti kontekstualią viešąją erdvę, kurioje medžiai ir pastatai išryškintų vieni kitus, o ne užgožtų. Projekte siūlau išsaugoti dar prieškariu sodintus medžius rytinėje aikštės dalyje ir aplink visą aikštės perimetrą. Centrinėje dalyje augantys pasvirę, jau po karo pasodinti, blogo genėjimo pažeisti medžiai, mano nuomone, užgožia K.Donelaičio paminklo vertikalę. Juos siūlyčiau keisti įvairių rūšių želdiniais, kurie išryškintų paminklą, o kartu atskleistų keturių metų laikų kaitą", - dėstė architektas.

Pašnekovas stebisi, kad Klaipėdos savivaldybės darbuotojai iš esmės pritaria jo projektui, tačiau kelia reikalavimus išsaugoti visus aikštės medžius. Taip pat diskusijas kelia ir siūlymas vakarinėje aikštės pusėje įrengti erdvę kameriniams renginiams ir modulinio tipo kavinukę.

Nenori kavinės

„Liūdna, kad dabar aikštė atlieka tik tranzitinę funkciją. Manau, kad ji turėtų iš esmės pakisti ir tapti patrauklia erdve leisti laisvalaikį, čia galėtų vykti įvairūs renginiai, veikti lauko kavinė. Teigiama, kad tokiai erdvei sukurti reikalingas detaliojo plano keitimas. Nors siūloma statyti laikino tipo statinį be pamatų, bet jam būtų reikalinga inžinerinė infrastruktūra. Dėl to taip pat kyla daug diskusijų", - sakė architektas A.Žebrauskas, kurio vienas didžiausių darbų - Telšių miesto viešųjų erdvių atnaujinimas.

Priminsime, kad priešprojektinius K.Donelaičio aikštės atnaujinimo pasiūlymus A.Žebrauskas parengė ir pristatė dar 2018-ųjų pavasarį. Tada savivaldybės administracija projektui pritarė, tačiau, anot projektuotojo, buvo išduotos sąlygos techniniam projektui rengti, kurios prieštaravo projekto sprendiniams.

Fondas „Žaliuok, mano mieste" buvo įsipareigojęs padovanoti savivaldybei techninį projektą, o pastaroji pasižadėjusi jį įgyvendinti.

Antras bandymas

Priminsime, kad nesklandumai K.Donelaičio aikštės atnaujinimo istoriją lydi nuo pat pradžių. Fondas „Žaliuok, mano mieste", siekdamas išrinkti geriausią aikštės viziją, buvo paskelbęs architektūrinį konkursą. Jame buvo premijuoti trys geriausi projektai. Tačiau įgyvendinti pirmąją vietą laimėjusio Sauliaus Druskio projekto „4 metų laikai" nepavyko dėl kilusio visuomenės pasipriešinimo.

Klaipėdiečių pasipiktinimą sukėlė tai, kad projekto autorius siūlė iškirsti visus skvere augančius medžius ir vietoj jų sodinti naujus želdinius.

Tada fondas sutartį su S.Druskiu nutraukė ir ne konkurso būdu pakvietė žinomą architektą A.Žebrauską pateikti savo koncepciją.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar A.Anušauskui atsisakius ministro kėdės reikėtų svarstyti L.Kasčiūno kandidatūrą?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar galvojate emigruoti iš Lietuvos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-2 +2 C

-1 +4 C

-2 +4 C

+3 +8 C

+5 +10 C

+5 +9 C

0-3 m/s

0-3 m/s

0-5 m/s