respublika.lt

Beveik po pusmečio pertraukos Operos ir baleto teatrą atidarys baletas „Žizel“

(0)
Publikuota: 2020 rugpjūčio 27 12:11:15, Eleonora Budzinauskienė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Beveik po pusmečio pertraukos Operos ir baleto teatrą atidarys baletas „Žizel“. Martyno Aleksos nuotr.

Beveik po pusmečio petraukos Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras atveria žiūrovams didžiąją salę: rugpjūčio 27 ir 28 dienomis romantiška elegancija ir vaiskiomis rudeniškomis spalvomis publiką žavės Adolphe'o Adamo baleto „Žizel“ premjera.

 


Spektaklį Vilniuje pastatė Ispanijos baleto legenda – artistė, choreografė ir pedagogė Lola de Ávila. Savo scenos vardą ji „paveldėjo“ iš Ispanijos nacionalinio baleto trupei vadovavusios savo mamos, žymiosios balerinos ir pedagogės María de Ávila.

Pirmąsias šokio pamokas L. de Ávila gavo Saragosoje, María de Ávila šokio akademijoje, kuriai šiuo metu pati ir vadovauja. Tobulinosi Prancūzijoje ir Vokietijoje. Būdama penkiolikos, debiutavo Claude'o Giraud balete, pasirodydavo su įvairiomis Ispanijos baleto trupėmis.

Pedagogės karjerą L. de Ávila 1978 m. pradėjo Briuselyje. 1979 m. tapo Ispanijos nacionalinio baleto baletmeistere, 1985 m. – šios trupės meno vadovo padėjėja ir prie jos veikiančios baleto mokyklos direktore.

Nuo 1992–1999 m. dirbo San Francisko baleto mokyklos direktoriaus pavaduotoja. 2000–2002 m. buvo Ženevos baleto trupės baletmeisterė, po to vėl išskrido į San Franciską. Nuo 2012 m. gyvena ir dėsto Ispanijoje, tačiau iki šiol yra San Francisko baleto mokyklos kviestinė pedagogė ir baletmeisterė.

„Mano nuomone, „Žizel” – pirmiausia labai graži istorija. Ji niekad nesensta, nes pasakoja apie merginos jaunystę – jos švelnų tyrumą ir širdį, kurią sudaužo pirmoji meilė. Laikai keičiasi, bet žmonių jausmai išlieka tokie patys. Žizel – kaimo mergina, ja labai rūpinasi motina, bet kartu ji visiškai kitokia nei greta esantys žmonės. Mes žinome, kad ji silpnos sveikatos, be to, neturi tėvo – kur jis?.. Merginą kruopščiai bandoma nuo visko apsaugoti, ir kaip tik vienišumas bei asmenybė lemia nepaprastą Žizel naivumą. Ši jos savybė taip pat amžina: tokių merginų bus visada“, – įsitikinusi L. de Ávila.

Rugpjūčio 27 d. spektaklyje pagrindinius Žizel ir Alberto vaidmenis šoka Kristina Gudžiūnaitė ir Genadij Žukovskij, rugpjūčio 28 d. spektaklyje – Olesia Šaitanova ir Jonas Laucius. Pastatymo muzikos vadovas ir dirigentas – Martynas Staškus.

„Žizel“ – pirmoji premjera, kurią LNOBT tenka rengti laikantis Nacionalinio visuomenės sveikatos centro nurodymų: stebima visų darbuotojų sveikatos būklė, užtikrinama, kad patalpose būtų tinkamai dėvimos asmens apsaugos priemonės, be kurių žiūrovai į teatrą nebus įleidžiami.


Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s