respublika.lt

„Baltų kelias“ kvies pažinti ir keliauti

(0)
Publikuota: 2021 vasario 11 07:40:19, Živilė KAVALIAUSKAITĖ, „Šiaulių krašto“ žurnalistė
×
nuotr. 2 nuotr.
„Baltų kelio“ centro dizainą kūrė Zita Šulcienė. Artūro Staponkaus nuotr.

Šiauliuose, buvusiame „Žiburio" knygyne, įrengtas baltų kultūros ir turizmo populiarinimo centras „Baltų kelias" yra pasirengęs baltų istoriją, kultūrą, gyvenseną pristatyti šiuolaikinėmis technologijomis, eksponatų kopijomis, edukacinėmis veiklomis. Gruodį įrengtas centras laukia karantino ribojimų pabaigos ir lankytojų.

 

Mokslas ir technologijos

„Baltų kelio" centre pasitinka Šiaulių turizmo informacijos centro direktorė Rūta Stankuvienė.

„Čia - mūsų kuriamo tarptautinio kultūros kelio centras, Šiaulių turizmo informacijos centras yra šio projekto iniciatorius ir vadovas. Centro ir projekto tikslas - pažinti ir keliauti. Pažinti įdomiai, atraktyviai, žaismingai, per visus pojūčius, bet būtinai - turiningai ir prasmingai. O pažinus - keliauti, nes niekas nepakeis vaizdo nuo piliakalnio, muziejų edukacijų ar tikro maisto ragavimo", - sako R.Stankuvienė.

Direktorė džiaugiasi, kad centro turinį kūrė mokslininkai - savo srities žinovai, ekspozicijoje pateikiama moksliškai pagrįsta medžiaga, panaudotos modernios technologijos.

Galimybių studijos autorius - profesorius dr. Vykintas Vaitkevičius, kuriant ekspoziciją dirbo profesorė dr. Audronė Bliujienė, dr. Gvidas Slah, daug talkino Šiaulių „Aušros" muziejaus Archeologijos skyriaus vedėja Virginija Ostašenkovienė.

Projekto ir centro idėja, sako R.Stankuvienė, siekia apie dešimtmetį, prie ištakų bei sumanymo vystymo prisidėjo ir šviesaus atminimo archeologė dr. Birutė Salatkienė.

Kuriant centrą, talkino kelios dešimtys žmonių, idėjos buvo nagrinėjamos susitikimuose-aptarimuose su turizmo ekspertais, pedagogais, spec. pedagogais, architektais, dizaineriais, muziejininkais.

Bendras šešių projekto dalyvių biudžetas siekia 763 402,33 euro. Šiaulių turizmo informacijos centrui skirtas biudžetas - 234 225,34 euro (iš jų bendrasis Europos regioninės plėtros fondo finansavimas - 199 091,53 euro). Didžioji dalis, 75 procentai biudžeto, skirta „Baltų kelio" centrui įrengti - 175 188,10 euro.

Nuotrauka su žyniu

Planuojama, kad „Baltų kelio" centre lankytojams veiklos užteks mažiausiai valandai. Čia galima liesti viską - ir išmanius paviršius, ir eksponatus.

Informacija pateikiama trimis kalbomis: lietuvių, latvių, anglų, yra ir užrašų Brailio raštu. Prie kiekvienos temos yra audiogidas.

Centre veikia interaktyvūs žaidimai: „Baltų „profesija", „Pažink baltiškus daiktus", „Nukeliauk į Baltų kasdienybę" ir žaidimas-instaliacija „Baltų gyvenimas".

Atsistojus prieš vieną ekraną, galima sužinoti, kokiu amatu ar verslu galėjai užsiimti senovėje, prieš kitą - nusifotografuoti ir atsisiųsti nuotrauką su žyniu, žveju, kariais ar žemdirbiais.

Žaidimui-instaliacijai „Baltų gyvenimas" skirta atskira erdvė. Tai - interaktyvi siena, kurios istorinį turinį kūrė prof. A.Bliujienė. Ant sienos pateikti trumpi aprašai apie baltų gentis, nupiešti jų gyvenseną atspindintys objektai, reiškiniai. Liečiama siena atgyja - nusidažo spalvomis ir prabyla garsais.

„Tokio pobūdžio centras yra vienintelis ne tik Lietuvoje ir Latvijoje, bet ir planetoje", - žaismingai priduria R.Stankuvienė.

„Baltų genčių medis" parodo, iš kur mes atėję. Ekrane keičiasi gamtininko Dariaus Ramančionio atrinkti Lietuvos ir Latvijos gamtos vaizdai, juos lydi ansamblio „Kitava" dainos.

Besidomintys muzika gali klausyti etnomuzikologės Dianos Martinaitienės parinktų sutartinių. Išsamūs stendai skirti metalo dirbiniams, keramikai, audimui.

Baltų maistas pristatomas mįslėmis. Ar mįslė įminta teisingai, galima pasitikrinti atidarius stalčiuką - jame sudėti atsakymai - pavyzdžiui, džiovinti pluoštinių kanapių lapai, grybai, riešutai, grūdai.

R.Stankuvienė siūlo ištraukti drevės pliauską, už jos matyti korys. Apie bitininkystę pasakoja bičių produktai, vaško dirbiniai ir gardūs kvapai.

Jungia saulė

„Baltų kelio" centro interjeras sukurtas pasirinkus saulės simbolį, itin svarbų tiek baltiškajai kultūrai, tiek Šiaulių miesto identitetui.

Centro dizainerė Zita Šulcienė parodo, kaip žaisti specialiai centrui sukurtus žaidimus: sudėti baltų ornamentus pagal raštą ir spalvas, turintiems regos negalią - pagal faktūrą. Kita dėlionė kviečia žemėlapyje dėlioti, kur kokios baltų gentys gyveno.

Z.Šulcienė rodo kol kas tuščią apskritimą - lankytojams bus siūloma nupiešti saulę. Vėliau apskritimai susijungs į visumą.

„Grindų piešinys - ne šiaip sau, tai yra ir kalendorius, ir tarsi kompasas", - sako dizainerė. Kalendoriuje pažymėtos didžiosios baltų šventės, jos susietos su žaidimu.

Kalendoriaus centre - pilies maketas ir žaidimas „Gyvenimas aplink piliakalnį". Pilies papėdėje išdėlioti šeši medinių kaladėlių ratai su papilio aplinką atspindinčiais paveikslėliais. Po dėlione paslėptas „sekretas", vaizduojantis, kaip atrodo archeologų atkastas baltiškas palaidojimas.

Baltų kelią plės

R.Stankuvienė sako, kad lankytojams centras bus atviras Vyriausybei atlaisvinus karantino reikalavimus.

„Baltų kultūra - mūsų tapatybė. Turime džiaugtis, kad Lietuvoje jau yra tarptautiniai keliai - Žydų, Šv. Jokūbo. Baltų kelias yra tai, kas mes esame, kaip gyvename su savo praeitimi šiandien ir ką duosime savo vaikams. Tai - mūsų kelias", - sako R.Stankuvienė.

Tolimesni planai - plėtoti Baltų kelią Lietuvoje, Latvijoje, o vėliau ir Baltarusijoje, Lenkijoje, Kaliningrado srityje - ten, kur gyventa baltų.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s