respublika.lt

AGATA suteiks paramą Lietuvos kūrėjams

(0)
Publikuota: 2020 balandžio 26 17:51:45, Eltos inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
Muzikantas Vaidotas Valiukevičius. Eltos nuotr.

Jau gegužę Lietuvos gretutinių teisių asociacijos (AGATA) nariai – muzikantai, aktoriai, muzikos leidėjai – turėtų sulaukti finansinių išmokų iš šios asociacijos parengto 2,7 mln. eurų vertės pagalbos plano, sakoma AGATA pranešime.

 

Įgyvendinti paramos priemones AGATA nusprendė, reaguodama į COVID–19 padarinius muzikos industrijai.

Šalyje dėl pandemijos ir karantino atšaukus pavasarį turėjusius įvykti renginius, vasaros koncertus, festivalius bei kitus pasirodymus, ir taip jautrus kultūros sektorius patyrė didžiulius nuostolius.

Pasak AGATA direktorės pavaduotojos Martynos Gudaitės-Gulbinienės, paramą asociacijos nariai galės gauti net keliais būdais, o pasinaudojus visomis priemonėmis, suma, teksianti vienam nariui, gali siekti keletą tūkstančių eurų.

„Peržiūrėjome įvairias galimybes – kai kuriuos procesus paspartinome, kai kuriems suteikėme naujas formas. Taip pat drauge su Lietuvos kultūros ministerija ir Lietuvos kultūros taryba atradome mechanizmą, kuris šiame etape suteiks galimybes perskirstyti tam tikras esamas lėšas bei panaudoti jas tiesioginei paramai“, – sako M. Gudaitė-Gulbinienė.

Kūrybinio potencialo paskatinimui – papildomi 90 tūkst. eurų

Siekiant paskatinti muzikantus ir toliau kurti turinį bei leisti albumus, buvo išplėstas AGATA Muzikos leidybos finansavimo fondas, kuris šiemet skirs papildomus 90 tūkst. eurų. Fondui įprastai skiriamas 60 tūkst. eurų biudžetas padidintas iki 150 000 eurų. Taip pat šiais metais paraiškas dėl albumų finansavimo gali teikti ne tik fizinių, bet ir skaitmeninių albumų kūrėjai. Paraiškas albumų finansavimui kūrėjai gali teikti iki gegužės 1 dienos.

Nukentėjusiems dėl atšauktų renginių – vienkartinės piniginės išmokos iki 1800 eurų

Šalyje įvedus karantiną ir uždraudus masinius susirinkimus, sugriuvo visi kultūros renginių planai. Atšaukti koncertai, turai, albumų pristatymai, spektakliai, filmavimai. Dalis vasaros renginių organizatorių dar tikisi sulaukti žalios šviesos, tačiau nemažai atlikėjų jau atšaukė savo pasirodymus.

Atsižvelgdama į susidariusią situaciją, AGATA inicijavo lėšų, gautų iš tuščios laikmenos atlygio, perskirstymą. Kultūros ministerija ir Kultūros taryba pritarė AGATA siūlymui vietoje kasmet remiamų kultūrinių projektų skirti vienkartines 600, 1200 arba 1800 eurų išmokas savarankiškai dirbantiems kūrėjams, kurie dėl įvestos ekstremaliosios situacijos ir karantino prarado pajamas.

Skaičiuojama, kad išmokas turėtų gauti apie 800 individualių menininkų – muzikantų, aktorių, įvairių sričių kūrėjų. Bendra šioms išmokoms skirta suma siekia 750 000 eurų. Prašymus dėl šios išmokos bus galima pateikti artimiausiu metu, ko gero, jau kitą savaitę.

Atlyginimai už licencijuotus kūrinius šiais metais kūrėjus pasieks anksčiau


AGATA atlyginimus už viešumoje naudojamą muziką, perklausas legaliose internetinėse platformose kūrėjams išmoka du kartus per metus, tačiau šių metų terminas bus paankstintas ir dalis pinigų AGATA narius pasieks jau gegužę. Išankstiniams atlygiams už kūrinių perklausas muzikos platformose bei kompensaciniams (tuščios laikmenos) atlygiams skirta suma siekia beveik 2 mln. eurų, kuriuos pasidalins aktoriai, muzikantai ir fonogramų gamintojai.

Paremti Lietuvos kūrėjus galima ir klausantis jų muzikos internetu

Lietuviškos muzikos platforma Pakartot.lt šią savaitę paskelbė apie naują būdą paremti Lietuvos kūrėjus, įvesdama 3 eurų mokestį už metinę narystę. Visas surinktas lėšas kartu su atlygiu už perklausas pasidalins kūrėjai, kurių muziką galima išgirsti šioje platformoje. Vis dėlto atsižvelgdami į tai, kad Pakartot.lt tapo ir edukacijos priemone nuotoliniu būdu besimokantiems moksleiviams, jie galės ja naudotis nemokamai ir toliau. Pasitelkus šią priemonę, tikimasi surinkti papildomus 50 tūkst. eurų.

AGATA vienija daugiau nei 9 tūkst. muzikos atlikėjų, aktorių bei muzikos leidėjų visoje Lietuvoje.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s