respublika.lt

Reformoje nebeliko vietos žmogui

(0)
Publikuota: 2018 liepos 26 07:11:11, Dalia BYČIENĖ
×
nuotr. 1 nuotr.
Marijampolės ligoninės chirurgas, politikas ir visuomenininkas Gediminas Akelaitis. Redakcijos archyvo nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerija taip sparčiai pasinėrė į reformas, kad jose pasimetė ne tik ligoniai, bet ir medikai. Nekeista, kad toje pinigais matuojamoje painiavoje prapuola žmogiškumas, atjauta. Net profesionalumas. Apie tai kalbėjomės su ilgamečiu Marijampolės ligoninės chirurgu, politiku ir visuomenininku Gediminu AKELAIČIU.

 

- Kaip vertinate nuskambėjusį skandalą, kai, lydėdama į Kauno klinikas paauglį su įtariamu apendicitu, slaugytoja pakeliui tvarkė savo reikalus?

- Į tą problemą žvelgiu kaip į problemų visumą - darbo drausmės ir kitus sistemos paradoksus. Būdamas mediku, tuos dalykus būčiau linkęs vertinti pirmiausia iš žmogiškosios pusės. Kaip chirurgas, aš keliu ir kitą klausimą - kiek laiko to skaudamu pilvu vaikštinėjusio vaiko tėvai neieškojo pagalbos. Matau, kokius ligonius atveža į priėmimo skyrių. Dažniausiai jie 2-3 dienas būna kentę skausmus ir niekur nesikreipę. Iš kur, manot, tie užleisti apendicitai? Apendicitas kaip ir visos ligos - jei pradėjo skaudėti, turi kreiptis pas šeimos gydytoją. Jis pasiųs tyrimų ir pasakys, ką toliau daryti. Anksčiau buvo kitaip, jei skauda pilvą, eidavai pas chirurgą, ir chirurgas spręsdavo. Žmogus dar turėjo teisę pasirinkti. Dabar viskas reglamentuota įsakymais, įstatymais, nurodymais, eiliškumais, eilėmis, terminais. Bet niekur niekas pasaulyje nepakeitė specialisto. Ne echoskopai ir ne rentgenai gydo, o gydytojas.

- Kas sukūrė tokią tvarką - vaikyti ligonį?

- Tie, kurie nedirbę tokio darbo arba išvis su medicina nesusiję. Pažiūrėkime, kas dirba ministerijose. Iš 19 ministrų gal tik du trys - Platūkis, Kleiza - turėjo supratimą apie sveikatos apsaugą. Visi kiti buvo tik partijų statytiniai. Ministras turi turėti strategiją dešimčiai metų į priekį, o ne tam, kad įsakymus pasirašinėtų, nesuprasdamas, kokias ilgalaikes pasekmes jie turės. Vienas leidžia įsakymus, kitas po jo atėjęs tų įsakymų neskaito ir dar savų prideda. Klerkai, įsikalę, kad tik didžiųjų medicinos centrų gydytojai moka gydyti, chirurgai operuoti, iš peties užsimojo naikinti rajonų ligonines. Ką jauniems tėvams kita daryti, jei mieste uždaromas vaikų ligų skyrius? Iš to ir tokios eilės prie klinikų gydytojų kabinetų.

- Ar regiono ligoninės chirurgas, dirbantis tą darbą visą gyvenimą, nesugebėtų išoperuoti apendicito paaugliui, kad jį reikia vežti į klinikas?

- Jei valstybė yra tokia turtinga ir gali užtikrinti skubų vaikų atvežimą į centrus, tegul važiuoja į centrus, niekas ne prieš. Bet kai nėra reikalo vežti, kodėl negali dirbti regionų gydytojai? Jie tokie pat chirurgai. Ketverius metus jie tą patį mokėsi, kaip ir tie, kurie liko klinikose dirbti. Manote, kad klinikose apendicitus profesoriai operuoja? Klystate. Operuoja rezidentai, o profesoriai, kelias valandas pasisukioję tarp rezidentų, eina į privačius kabinetus, kur jiems gerai užmoka. Nepamirškime - yra vaikai, ir yra paaugliai. 15 metų vyrukas toli gražu nebėra vaikas. Jį puikiausiai galėjo išoperuoti Marijampolės chirurgas. Marijampolėje chirurgų yra net aštuoni. Mes ir vaikus operuodavome, kol ligoninė turėjo chirurgines lovas. Dabar ligonių kasa nemoka už tą paslaugą, tad kam gydytojui rizikuoti ir kam dirbti. Todėl visi, vaikai ir paaugliai, kuriems reikia chirurginio gydymo, siunčiami į Kauno klinikas. Nebėra ir tų normalių konsultacijų, kai galėjai nuvežti ligonį į klinikas trumpai kolegos konsultacijai ir parsivežti jį atgal tolimesniam gydymui. Prieš išsiųsdamas, turėčiau ligonį užregistruoti, o kitoje gydymo įstaigoje jis iš naujo būtų registruojamas. Antraip tas pats - ligonių kasa neapmokėtų už konsultaciją. Už tai ir sėdim visi, popierius rašome, kad tik kuo daugiau būtų galima paimti pinigų. Ne žmogus svarbu, o svarbu popieriai ir pinigų paėmimas iš vienos lentynėlės į kitą. Valdo pinigai, o tuos pinigus valdo apie sveikatą supratimo neturintys biurokratai iš ligonių kasos ir ministerijos.

- Ir tai vadinama medicinos reforma?

- Nuo 1996 metų, kada visiškai neapgalvotai buvo pradėta vadinamoji reforma, nebuvo aiškios vizijos ir supratimo, o buvo tik Europos Sąjungos pinigų pasisavinimas. Dėl reformos Lazdijų, Varėnos, Druskininkų ligoninėse buvo uždaryti akušeriniai skyriai vien todėl, kad ten nėra 300 gimdymų per metus. Moterys važiuoja į Vilnių, Kauną, Alytų. Vienas po kito iš rajono ligoninių nyksta ir vaikų ligų skyriai. Nors vaikų yra, ir pediatrų, kas juos gydo.

- Sako, į rajono centrus dirbti nevažiuoja jauni specialistai. Ir ko jiems važiuoti, jei čia jų net nereikia.

- Teisingai, jų niekas ir nepriimtų. Todėl ir susidarė tokia situacija. Jeigu šiandien iš Marijampolės ligoninės išeitų visi dirbantys gydytojai pensininkai, neatvažiuotų gydytojai iš kitur, drąsiai galima užkalti ligoninę, nes neliktų, kas joje dirba. Būdavo, rugpjūtį ateidavo 5-8 jauni specialistai su šeimomis. Nebeateina nė vieno. Neateina ne todėl, kad jiems nebūtų čia darbo, o todėl, kad jaunimas nemato perspektyvos. Negali būti tikras, kad po pusės metų tau nepasakys, kad esi nereikalingas, nes už tavo paslaugas ligonių kasa nebeapmoka. Kai Lazdijų ligoninėje uždarė akušerinį ginekologinį skyrių, iškart pasijuto. Klausi senutės, kada ji paskutinį kartą pas ginekologą lankėsi, o ji net neprisimena. O gal jau vėžys mažajame dubeny išsisėjęs? Pasakai močiutei, kad reikėtų apsilankyti, o ji tai neturinti, kas nuveža, tai nežino, kur važiuoti. Nevažiuos bobutė nuo Kapčiamiesčio į Alytų ar Kauną. Štai jums ir reforma - kuo daugiau popieriukų, kuo daugiau žmonių gainiojimo, tuo daugiau visi turi užsiėmimo, o rezultatų - nėra.

- Ar daugiau atsirado sveikesnių, kai vaistinėse be recepto net vaistų nuo rėmens graužimo nebegali gauti. Kam reikalinga tokia tvarka?

- Nežinau. Gal kad būtų kam kontroliuoti, tarsi pateisinimas, dėl ko tie reikalautojai patys reikalingi. Susigalvoji darbo ir visiems įrodinėji, koks svarbus esi.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s