respublika.lt

Popiežiaus Pranciškaus vizitas Lietuvoje jau tapo istorija

(0)
Publikuota: 2018 rugsėjo 25 12:58:12, Dalia BYČIENĖ
×
nuotr. 1 nuotr.
„Popiežiaus apsilankymas buvo supurtymas“, - sako Žagarės parapijos klebonas Marius Dyglys. Klebono Mariaus Dyglio asmeninio albumo nuotr.

„Popiežiaus apsilankymas buvo supurtymas“, - sako Žagarės parapijos klebonas Marius DYGLYS. Anot jo, popiežiaus apsilankymas mūsų šalyje kunigams ir visiems žmonėms nurodė naują kryptį, naujus uždavinius ir naujus tikslus.

 

- Kunige Mariau, jūs mėgstate būti su jaunimu, leisti su juo laiką. Į susitikimą su popiežiumi jūs taip pat keliavote kartu su jaunimu. Kokį įspūdį jauniesiems žagariečiams paliko susitikimas?

- Dar prieš vasaros atostogas pakvietėme pačius šauniausius, talentingiausius moksleivius važiuoti į susitikimą su popiežiumi. Tie jaunuoliai galbūt nėra iš tų, kurie kiekvieną sekmadienį eina į bažnyčią. Šis prisilietimas prie tikėjimo ne vienam jų galbūt buvo pirmas artimesnis susitikimas su tikėjimu. Kai kuriems grupės nariams pavyko pamatyti popiežių iš labai arti. Jaunuoliai buvo be galo ištvermingi. Nėra taip paprasta išlaukti visą dieną aikštėje. Kartais kildavo baimė, ar jie ištvers. Bet giesmės, didžiulis susitelkimas nugalėjo ir ne nuovargį atnešė, o didžiulę dovaną. Ši kelionė man dar kartą priminė, kad mūsų jaunimas yra puikus. Ne vieną progą turėjome įsitikinti, kiek strėlių tenka visam jaunimui, jei tik ką negero padaro bent vienas. Kelionėje mačiau jaunuomenės akis - jos švytėjo. Galbūt tai bus viso jų gyvenimo įvykis. Tas pats turbūt nutiko ir su jaunuoliais, kurie iš visų kraštų sugužėjo į susitikimą su Šventuoju Tėvu.

- Kas jums, mažo miestelio, nedidukių tikinčiųjų bendruomenių kunigui, labiausia įstrigo į širdį?

- Dalyvaudamas susitikimuose su popiežiumi Pranciškumi Vilniuje, Kaune, klausydamasis per radiją, kas vyksta Latvijoje, likau susižavėjęs popiežiaus raginimu žengiant į ateitį nepamiršti praeities. Popiežiui Arkikatedros tremtinių koplyčioje žvelgiant į į vyskupų tremtinių Mečislovo Reinio (tikrasis M.R. kapas nežinomas, Arkikatedroje yra tik žemės saujelė iš Vladimiro kalėjimo - aut. past.), Julijono Steponavičiaus (J.S. 27-erius metus praleido tremtyje Žagarėje - aut. past.) pamąsčiau, kad Lietuvai reikia iškelti į altorių garbę kuo daugiau lietuvių, parodyti pasauliui, kad mes esame ne tik šviesos, bet ir kančios bažnyčia. Toks žvilgsnis duoda mums užduotį rūpintis jų beatifikacijos bylomis. Per devynerius mano kunigavimo Žagarėje metus rūpinausi arkivyskupo Julijono Steponavičiaus atminimo išsaugojimu. Pastatėme paminklą, surinkome parapijiečių parašus, kreipėmės į Apaštalų sostą, paruošėme ir į italų kalbą išvertėme bylą, gavome Vatikano leidimą pradėti beatifikacijos bylą. Tikiuosi, kad po popiežiaus vizito į Vilniaus arkivyskupiją, ta byla bus atversta. Į periferijas ištremti kardinolas Vincentas Sladkevičius, arkivyskupas Julijonas Steponavičius, ant savo pečių išsaugojo Bažnyčią. Simbolinis popiežiaus priėjimas prie vyskupo Julijono Steponavičiaus kapo, malda prie jo man padarė didžiausią įspūdį iš viso jo vizito Lietuvoje.

- O kas paliko didžiausią įspūdį paprastiems žmonėms? Abi dienas keliaudamas į susitikimus su popiežiumi kartu su paprastais žagariečiais turbūt susidarėte nuomonę?


- Žmonės liko sužavėti popiežius priėjimu prie paprasto žmogaus. Didžiausias jo džiaugsmas buvo eiti prie tų mažutėlių, prie vargšų, ne prie vyskupų, ne prie kunigų, prezidentų, ministrų, bet didžiausias džiaugsmas buvo paliesti tų paprastėlių rankas, pamatyti jų akis, pajusti jų širdis. Popiežius neplanuotai sustojo prie Vilniaus hospiso, kur jo laukė žmonės, jau stovintys ant amžinybės slenksčio. Jų palaiminimas prieš didžiąją kelionę susitikti su Kristumi, yra ženklas, kad popiežiui svarbiausia yra užmirštieji, pasmerktieji. Vienas pažįstamas man atsiuntė laišką, kuriame rašo, kad žmonės labai stebisi ir džiaugiasi popiežiaus dėmesiu tautai. Apvažiuodamas papamobiliu visą Santakos parką, važiuodamas ir paprastu automobiliu iš Kauno į Vilnių, visame kelyje popiežius visus laimino ir sveikino. Kur tik jis važiavo, ėjo, visada jo ranka buvo ištiesta laiminimui. Popiežius myli mūsų tautą, meldėsi kartu ir tai mums suteikė stiprybės.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s