respublika.lt

Pažaislio festivalis užverčia paskutinį šios vasaros puslapį

(0)
Publikuota: 2016 rugpjūčio 27 14:20:25, Respublika.lt, Eltos inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
Pažaislio muzikos festivalio koordinatorius Justinas Krėpšta. Gedimino Bartuškos (ELTA) nuotr.

Sekmadienio vakarą vienuolyno ant Taikos kalno prie Kauno marių kieme dvidešimt pirmąjį kartą nuskambės tradicinio tarptautinio Pažaislio muzikos festivalio baigiamieji akordai. Atsisveikindamas iki kitų metų vasaros su savo ištikimais gerbėjais, festivalis žada jiems nuostabios muzikos katarsį - koncerte skambės Karlo Dženkinso (Karl Jenkins) "Stabat Mater" ir Džordžo Geršvino (George Gershwin) "Rhapsody in blue".

 

Koncerte dalyvaus Algimanto Treikausko vadovaujamas Kauno miesto simfoninis orkestras (vyriausiasis dirigentas Konstantinas Orbelianas (Constantine Orbelian, JAV ir Armėnija), Kauno valstybinis choras (meno vadovas ir vyr. dirigentas prof. Petras Bingelis), taip pat solistai Jurgita Adamonytė, Indrė Jurgelevičiūtė (vokalas) bei Petras Geniušas (fortepijonas). Koncerto dirigentas - P. Bingelis.

Prieš baigiamąjį koncertą naujienų agentūra ELTA pakalbino Pažaislio muzikos festivalio koordinatorių Justiną Krėpštą.

- Daugiau nei 40 koncertų, iš kurių vienuolika buvo nemokami, šimtai muzikos atlikėjų, įspūdingas originalus festivalio spektaklis istorine tematika prie Kauno pilies ir tūkstančiai žiūrovų - tokia buvo šiemetinė Pažaislio vasara. O kaip patys organizatoriai ją vertintų, finaliniam momentui artėjant?

- Kol kas mums, tebesisukantiems didelių darbų sūkuryje, sunkoka vertinti. Manyčiau, tai geriausiai atlieka publika. Kai beveik visi koncertai buvo pilni žiūrovų, reiškia, publika jau puikiausiai susigyvenusi su mūsų festivaliu ir vasaros ritme pakankamai daug dėmesio skiria Pažaisliui. Galima sakyti, kone visur buvo anšlagai, o tai rodo ir augančią bene seniausio klasikinės muzikos festivalio Lietuvoje kokybę bei populiarumą.

Ir dar norėčiau pastebėti, kad visur lauke, kur tik buvo mūsų festivalio koncertai, niekur negavom lietaus. Stebuklas, kai šiemetė vasara buvo tokia lietinga, kad "maudynių" išvengėm ir papildomų išlaidų nepatyrėme. Deja, taip pasisekė, kiek žinome, ne visiems festivaliams, dalis jų buvo priversti dėl liūčių pasirodymus rengti po stogu.

- Baigiamasis Pažaislio koncertas, perkeltas iš ypatinga aurą paženklintos vienuolyno aplinkos, po stogu nesutilptų, nebent kokioje nors sporto arenoje, tad, tikėkimės, sekmadienį lietus niekam nesugadins nuotaikos?

- Kaip tik sekmadieniui norvegai, matėm internete, rodė Lietuvoje lietų, bet paskui sinoptikų prognozės pasikeitė. Iš tikrųjų, iš didingos sakralinės aplinkos Pažaislio festivalis trauktis dėl lietaus neketina. Juolab kad pirmadienio rytą jau turėjom duomenis, kad į baigiamąjį koncertą parduota daugiau nei du tūkstančiai bilietų. Iki jo pradžios prisidės dar keli tūkstančiai žiūrovų. Pasiūlyk jiems sporto areną, dalis gal visai koncerto atsisakytų. Ne ta aplinka, ne ta nuotaika, pagaliau, gal ir ne tas muzikos skambėjimas.

- Gal jau suskaičiavote, kiek iš viso žiūrovų šiemet sulaukė visą vasarą trukęs Pažaislio muzikos festivalis?

- Neturėjom kada suskaičiuoti. Apytikriai žinome (pagal parduotus bilietus) - netoli 40 tūkstančių. O juk dar vienuolika nemokamų koncertų turėjom, kur žiūrovus apskritai sunku suskaičiuoti. Kita vertus, pastaraisiais metais pastebim, kad mūsų publika jaunėja, - į festivalio gerbėjų gretas vis labiau įsitraukia jaunimas, mielai įsigyjantis bilietus internetu.

Manau, šiemetinio festivalio programa buvo ganėtinai įspūdinga, daug geros muzikos, dramos, tad rasti, kas labiausiai prie širdies, galėjo kiekvienas.

- Kasmet Pažaislio muzikos festivalis didelę žiūrovų minią sukviečia prie istorinės Kauno pilies pažiūrėti spektaklio apie didingą lietuvių tautos praeitį. Ar tokios tradicijos laikysitės ir toliau, nepaisant to, kad festivaliui originalus, ne teatro scenai skirtas, spektaklis - nepigus malonumas?

- Neabejoju - ši tradicija tikrai išliks. Ir ta proga noriu pagirti režisierių Vytautą Rumšą bei visą jo vadovaujamą ankstesnių metų bei šiemetinio spektaklio (Vinco Krėvės "Šarūnas") kūrėjų kolektyvą. Režisieriaus darbas, sakyčiau, tokiu atveju - išskirtinis. Juk - vasara, o čia reikia sugebėti pritraukti puikiausius aktorius, kurių daugumą kauniečiai iš arti galbūt tik pirmą kartą prie Kauno pilies ir pamato vaidinant. Įtikinti juos, teatriniam sezonui pasibaigus, dirbti, mokytis ilgus tekstus, kurti vaidmenis (ir gan sudėtingus), uždegti bendra idėja bei ją puikiai įgyvendinti - fenomenas.

- Kur dar pabuvojo šią vasarą Pažaislio vardu vadinamas muzikos festivalis, kokias naujas erdves sau atvėrė?

- Iš naujų erdvių su džiaugsmu galime paminėti Paliesiaus dvarą netoli Baltarusijos pasienio, prie Ignalinos. Čia vyko puikus solistės Evelinos Sašenko ir pianisto Pauliaus Zdanavičiaus koncertas "Su meile Barbrai Streisand". Festivalis šiame dvare, nuostabiai restauruotame Juliaus ir Mariaus Ptašekų pastangomis, rado jaukią erdvę. Tai - šviesūs žmonės, įkūrę, galima sakyti, vidury laukų kultūros židinį. Koncerte žiūrovų buvo pilna, daug kas iš Vilniaus atvažiavo, tad ši erdvė, tikiu, ir ateityje prisidės prie Pažaislio sėkmės.

Buvo festivalio koncertų ir Rietave (furorą sukėlė flamenko, atvežtas iš Ispanijos), Jonavoje, Zapyškyje, Birštone, Rumšiškėse bei kitose Lietuvos vietovėse - dvaruose, bažnyčiose, koncertų salėse, gražiuose gamtos kampeliuose.

Augantis Pažaislio muzikos festivalio populiarumas - tai rodiklis, kad nuolat galvojame, kas turėtų būti toliau, koks bus ateinantis, 22-asis, muzikos festivalis. O jei atvirai, tai galvoti - kasmet vis sunkiau. Publikos poreikiai auga, tad mums irgi reikia pasitempti, augti su ja kartu.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s