respublika.lt

Vegetariškos Mindaugo Rainio improvizacijos

(0)
Publikuota: 2020 lapkričio 29 21:30:23, Irena BABKAUSKIENĖ
×
nuotr. 1 nuotr.
Laidų vedėjas Mindaugas Rainys. Dovilės Ramoškaitės nuotr.

Apie maistą TV3 laidų „X faktorius", „La maistas" vedėjas Mindaugas Rainys galėtų daug kalbėti. Ne tik todėl, kad kalbina virtuvės šefus ir laidos svečius, bet ir dėl to, jog visada domėjosi maisto gaminimu. O dabar, kai tapo vegetaru, improvizacijos virtuvėje jį ypač domina.

 


- Jau penketą metų esate vegetaras. Kas paskatino pasirinkti tokią mitybą - tam tikra filosofija, sveikatos problemos?

- Nei sveikata, nei kokia nors filosofija. Tiesiog norėjosi paieškoti įvairesnės mitybos. Artėjo Kalėdos, ir pirmą kartą su šeima sugalvojome išmėginti pasninką tokį, koks jis turi būti. Po kelių savaičių be mėsos per pačias Kalėdas ant stalo buvo patiektas kalakutas, į kurį nebebuvo jokio noro žiūrėti. Tad nutariau „pasninką" pratęsti dar savaitei, vėliau mėnesiui. Taip mėnuo po mėnesio išaugo iki penkerių metų. O paskui atkeliavo ir tam tikra filosofija. Pajutau, kad taip maitinantis pagerėjo savijauta, nukrito svoris. Galbūt nukrito ne dėl to, jog atsisakiau grynos mėsos, bet, kai jos atsisakai, dingsta ir visi subproduktai: greiti užkandžiai ir greitas maistas. Dėl geresnės savijautos paaukojau ir cepelinus, kuriuos be galo mėgstu.

- Tokia mityba brangiau ar pigiau kainuoja?

- Pradžioje visiems atrodo, kad vegetarų mityba yra sudėtingesnė, nes gana greitai baigiasi visi eksperimentai, kai mes tiesiog valgome tą patį, tik iš lėkštės išimame mėsą. Ką turiu omeny? Klasikinis variantas: bulvės, salotos ir įprastai prie jų „paguldytas" kotletas ar karbonadas. Bet kai vegetarizmo pradžioje pradedi išiminėti kotletą iš lėkštės ir valgyti tik garnyrą, toks maistas greit nusibosta. Tada imi galvoti, ką čia dar pasigaminus? Taip išsiplečia fantazija ir atsiranda kūrybingumas. O kai fantazija išsiplečia, išsiplečia ir piniginės turinys, nes turi ieškoti produktų, kurių, deja, vienoje vietoje, vienoje parduotuvėje ne visada ir rasi. Tai užima laiko, reikalauja pastangų ir kūrybingumo. Manau, tik iš pradžių visa tai gali kainuoti šiek tiek brangiau, bet vėliau, kai produktai įsigyti ir sudėti į lentynas, kai žinai, kur ir kokia kaina ieškoti vieno ar kito produkto, tokia mityba kainuoja tiek pat, kaip ir viską valgančių žmonių.

- Ar mėgstate gaminti? Vegetariškų receptų kur kas mažiau, ar ne?

- Visada mėgdavau ir gamindavau daug. Kai dingo mėsa, pasidarė sunkiau, nes receptai atkeliavę iš tėvų - dauguma su mėsa, tad reikėjo surasti alternatyvas. Bet vėliau virtuvė taip smarkiai išsiplėtė, kad jausdavau tik malonumą. Gaminu beveik kasdien ir mėgaujuosi procesu, niekad negaminu kelioms dienoms į priekį. Mintis, ką gaminsiu, gimsta spontaniškai. Žinoma, daug gaminu iš visokių daržovių, troškiniai įvairūs ir pan., daug desertų ruošiu, nes esu didelis smaližius. Visą gyvenimą mėgau saldumynus - nuo guminuko iki šokolado.

- Sveikai mitybai, jūsų praktikuojamai jogai netrukdo saldumynai?

- Ar man netrukdo? Jie tiesiog yra mano racione. Negaliu pasakyti, gerai tai ar blogai - tą dietologai galėtų pasakyti. Dažnai jie angliavandenių nerekomenduoja, bet visi esame žmonės - ir aš turiu silpnybių, o saldumynai - viena iš jų.

- Šiandien labai madingos kulinarinės laidos. Esate tarp tų, kurie pasisemia idėjų iš kulinarinių laidų?

- Pats vedu kulinarinę laidą. Tad tikrai žinau, ką rodo televizijos. Iš kulinarinėje laidoje dirbančių virtuvės šefų, laidos svečių į mano virtuvę atkeliavo nemažai naujų maisto gamybos subtilybių, ne konkrečių kažkokių receptų, bet pamokymų, kaip pjaustyti, gaminti padažus, pagardus, kiek virti, kur virti. Nors visiškai kopijuoti patiekalo niekados nesu bandęs. Mėgstu improvizuoti.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s