respublika.lt
LRDT LYRAS

Mamos ir dukters kulinarinis duetasnuotraukos

2012 kovo mėn. 24 d. 15:01:24
Deimantė ZAILSKAITĖ

Fotomenininkė Eglė Mėlinauskienė (48 m.) virtuvėje turi gerą pagalbininkę - dar studijuojančią 22-ejų dukrą Justiną. „Valgio gaminimas vis tiek remiasi šeimos tradicijomis. Net susiformuoja tik tai šeimai būdingas skonis. Kadangi negaminu kaip mano anyta, bet gaminu kaip mama - nieko keisto, kad ir mūsų šeimos tradicijos daugiau eina iš mano mamos ir močiutės...“ - sako į savo virtuvę pakvietusi moteris.


„Anksčiau dukra visai negamindavo, to išmoko studijuodama Kaune veterinariją ir gyvendama bendrabutyje. Ir prasidėjo mūsų kulinariniai opusai. Mūsų trijų šeimos narių skoniai labai skiriasi - dukra su vyru yra mėsėdžiai, o aš save priskiriu prie vegetarų. Bet aš nesu nusiteikusi prieš mėsėdžius - jeigu nori, tegul sau žmonės valgo mėsą“, - pasakoja labdaros ir paramos fondo „Mamų unija“ viena įkūrėjų E.Mėlinauskienė.

Kulinarinių subtilybių moteris mokėsi iš puikiai gaminančių brangiausių moterų - mamos ir močiutės: „Atsimenu, kai apsigyvenau Vilniuje, vis skambindavau mamai... Ilgą laiką Kaune gyvenusi pas tėvus, nemokėjau gaminti valgyti. Nors mane mama mokydavo, kai kurių dalykų vis tiek neprisimindavau. Tada tekdavo su mama konsultuotis telefonu, kai kuriuos receptus susirašydavau ir į sąsiuvinį. Vis tiek valgio gaminimas - tai šeimos tradicijos. Mums labai gerai sekasi kepti kugelį. Močiutė, kuriai jau 93-eji, po šiai dienai kugelį kepa krosnyje. Tada šio patiekalo skonis visai kitoks negu kepant dujinėje orkaitėje. Prie kugelio patiekiame tradicišką grietinės ir spirgučių padažą. Kai kepame kugelį, mūsų kalbos sukasi apie praeitį. Kadangi ne taip dažnai susitinkame, tai visą laiką prisimename gražius gyvenimo momentus, ypač vaikystę. Atrodo, tą patį per tą patį esame prikalbėję, tačiau tos kalbos niekada nepabosta. Iš mamos ir močiutės labai daug išgirstame pasakojimų apie mano ir sesers vaikystę“.

Eglės vienturtei dukrai Justinai nostalgija dvelkia močiutės kepti čirviniai blynai ar naminės salotos. O Eglė negali pamiršti Prienų rajone gyvenančios močiutės aliejuje virtų pyragėlių su grybais ir aguonomis skonio. Eglė nežino, kuo yra ypatingi tie pyragėliai, gaminami tik Kūčioms. „Šiuos aliejuje virtus pyragėlius galėčiau valgyti ir valgyti, kol nenusprogčiau, - juokiasi Eglė. - Aš net nežinau, kaip yra padaroma tešla, nes tai yra mano močiutės patiekalas. Ir tik ji viena juos daro. Niekas kitas iš šeimos negamina šito patiekalo. Kitai dienai jų nebelieka. O jeigu lieka vienas kitas, tai prasideda didžiulės dalybos ar net peštynės. Tai maistas, kuris valgomas vieną kartą per metus, bet norėtųsi jį valgyti ir dažniau“.

Kadangi pro plačius E.Mėlinauskienės Žvėryne esančio buto langus atsiveria fantastiškas vaizdas į Neries upę ir balkone lesyklėlėje besisukinėjančius paukštukus, „Juliaus/Brigitos“ skaitytojams begaminant kiaulienos troškinį, kalbos pasisuko apie įvairiaspalvius sparnuočius. Jie rūpestingai globojami E.Mėlinauskienės šeimos - balkone jiems įrengtos lesyklėlės su specialiu lesalu, pagardintu saulėgrąžomis ar riešutais. „Visokių čia paukščių atskrenda, - pasakoja E.Mėlinauskienė. - Man patinka stebėti ir fotografuoti paukščius. Kai atšilo, išėjome visi trys pasėdėti į balkoną. Tai mus pamatę paukščiai buvo labai nustebę - jie galvojo, ką šitie trys svetimi čia veikia. (Juokiasi.) Bet jiems teks atsisveikinti su šia teritorija, nes atšilus mes pradėsime dažnai vaikščioti į balkoną“.

E.Mėlinauskienei nutiko ir kuriozas, kai su klasės draugėmis mėgino pagaminti įmantrų desertą. Pirmas bandymas nepavyko - buvo sugadinta visa cukraus masė. „Kadangi gyvenau Kaune, į Žvėryną panašiame rajone, kur augo daug obelų, tai mes ta mase išcukravome obelų kamienus. Dabar mergaitės taip nebedaro, bet anksčiau mes, būdamos kokios septintokės, rinkdavomės ir mėgindavome gaminti kokius naujus patiekalus, ypač saldumynus ir įvairius kepinius. Taip juos ir išmokau kepti. Kol gyvenau su tėvais, tol nuolat kepdavau tėčiui visokius pyragus ir sausainius“, - juokiasi moteris.

Kiaulienos troškinys

Jums reikės:


500 g kiaulienos nugarinės arba sprandinės,
svogūno,
svogūnų laiškų,
raudonosios paprikos,
1/4 vidutinio dydžio kopūsto,
2-3 bulvių,
morkos,
vieno šaukšto pomidorų pastos ar kečupo,
2 šaukštų grietinės,
kubelio kiaulienos, vištienos ar vegetariško daržovių sultinio,
Himalajų arba paprastosios druskos,
kiaulienai skirtų prieskonių arba tiesiog tradicinių pipirų, laurų lapų.

Kiaulieną supjaustykite vidutinio dydžio gabaliukais, gausiai apibarstykite prieskoniais ir palikite kelioms minutėms.

Įkaitinkite keptuvę, įpilkite kepimo aliejaus ir sudėkite paruoštą mėsą. Kepkite 5-10 minučių, kol lengvai apskrus.

Į puoduką įpilkite užvirinto vandens ir jame ištirpinkite daržovių (arba kitokio) sultinio kubelį. Į puodą supilkite paruoštą sultinį ir sluoksniais sudėkite supjaustytas daržoves - bulvių ir morkų kubelius, tada iš keptuvės sudėkite apkepusius mėsos gabaliukus.

Ant mėsos gabaliukų suberkite pjaustytą papriką, smulkintus kopūstus ir svogūną. Užpilkite maždaug litru karšto vandens ir troškinkite apie 20 minučių.

Nedideliais kubeliais supjaustykite morką, bulves ir papriką, susmulkinkite svogūną, kopūstą ir svogūnų laiškus.

Kai daržovės jau beveik išsitroškina, į puodą įmeskite laurų lapų, įdėkite 2-3 šaukštus grietinės, šaukštą pomidorų pastos ar kečupo, šaukštelį (ar daugiau) druskos.

Supilstykite troškinį į indelius, įberkite smulkintų svogūnų laiškų ir skanaukite.


Pasidalink:
Pasidalink: Facebook
Parašykite savo komentarą:
 
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
  • RINKIMAI: artėjant balsavimui savivaldybių rinkimuose Lietuvos kariuomenės Gynybos štabas išsiuntė balsavimo vokus tarptautinėse operacijose tarnaujantiems Lietuvos kariams, kurie vieni pirmųjų pasinaudos teise atlikti pilietinę pareigą.
  • UŽDARĖ: Indijos sostinės valdžia dėl priešgaisrinio saugumo normų pažeidimų uždarė 58 viešbučius ir svečių namus Karol Bagho kvartale ir aplinkiniuose rajonuose Naujojo Delio centre; miesto tarnybos patikrino daugiau kaip 80 viešbučių po smarkaus gaisro viešbutyje „Arpit Palace“, per kurį žuvo 17 žmonių.
Daugiau

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi
(per 72 val.)

Daugiausiai komentuoti
(per 72 val.)
reklama
LRDT LEDAS

Ar tikite, kad senatvėje gyvensite oriai?

balsuoti rezultatai

Ar dėl duobių keliuose jums teko patirti automobilio gedimų?

balsuoti rezultatai
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

-1     +2 C

+2    +3 C

 

-3    -2 C

+5    +8 C

+4    +6 C

 

-2    +1 C

7-12 m/s

4-7 m/s

 

 2-3 m/s

 

USD - 1.1328 PLN - 4.3292
RUB - 74.9142 CHF - 1.1361
GBP - 0.8762 NOK - 9.7508
reklama
samba