Maisto kultūra Lietuvoje vis sparčiau žengia į priekį, o žmonės vis dažniau į restoraną eina ne tik numalšinti alkio, bet ir pasinerti į ypatingą kvapų bei skonių metamorfozę. Visa tai žada 30 geriausių restoranų Lietuvoje, kurių sąrašas, suskaičiavus Gero maisto akademijos narių balsus, buvo paskelbtas prieš porą savaičių. "Laisvalaikis" kviečia susipažinti su trimis geriausiais restoranais ir jų virtuvės šefais.
Pirma vieta - "Gastronomika"
Šefas – Liutauras Čeprackas (42)
Vieta – T.Ševčenkos g.16i, Vilnius
Virtuvės tipas – degustacinė vakarienė
Kur slypi gero patiekalo sėkmė?
Sunku pasakyti. Galima įtikti daugeliui, bet vis tiek niekada neįtiksi kokiems 10 proc. Jau tokia yra gyvenimo realybė. Nedidelis procentas vis tiek turės prie ko prisikabinti, net jei visi kiti 95 proc. sakys, kad patiekalas yra nuostabus.
Trys ingredientai, be kurių neapsieinate virtuvėje?
Jei kalbame apie namų virtuvę, išskirčiau du ingredientus – tai būtų kiaušiniai ir sviestas. Kiaušiniai yra universaliausias daiktas, iš kurio gali daryti tiek desertus, tiek pagrindinius patiekalus. Jų visada reikia turėti šaldytuve, o visa kita gali varijuoti.
Išskirtinis jūsų restorano patiekalas?
Tokių mes neturime. Mūsų restorano valgiaraštis taip greitai keičiasi, kad patiekalai nespėja tapti išskirtiniai. Kai jau toks patiekalas bus, jį valgys visas pasaulis ir jis bus įrašytas aukso raidėmis ne tik į Lietuvos, bet ir į viso pasaulio kulinarijos istoriją. O kol tokio neturi, gal greičiausiai nelabai jis ir išskirtinis.
Jūsų mėgstamiausias patiekalas?
Juodi ikrai su šampanu.
Jūsų svajonė kulinarijos pasaulyje?
Kulinarija yra mano svajonė, tai viskas čia gerai.
Antra vieta - "Džiaugsmas"
Šefas – Martynas Praškevičius (36)
Vieta – Vilniaus g.28, Vilnius
Virtuvės tipas – vietinė virtuvė
Kur slypi gero patiekalo sėkmė?
Maistas yra kaip muzika – vieniems patinka vienokia, kitiems – kitokia. Bet tikiu, kad mano svečiai pirmenybę teikia tokiems paprastesniems, aiškesniems dalykams, kaip ir aš. Maistas yra maistas, svarbu, kad produktas būtų šviežias ir kokybiškas.
Trys ingridientai, be kurių neapsieinate virtuvėje?
Druska, pipirai ir aliejus.
Išskirtinis jūsų restorano patiekalas?
Kadangi mūsų restoranas taikosi prie metų sezoniškumo, šaltuoju metų laiku tokiu patiekalu būna burokėlis. Mes jį plonai supjaustome, susluoksniuojame ir pagardiname padažu. O šiuo sezonu – kaliaropė. Ją ruošiame su šviežiais kopūstais ir karamelizuotu jogurtu.
Jūsų mėgstamiausias patiekalas?
Labai mėgstu keptą viščiuką ir pomidorus. Duona su sviestu, pomidorais ir druska – labai skanu.
Jūsų svajonė kulinarijos pasaulyje?
Man atrodo, mano svajonė jau išsipildė. Toliau tikiuosi įgyvendinti savo planus – teikti džiaugsmą bei malonumą savo svečiams.
Trečia vieta - "Nüman"
Šefas – Matas Paulinas (29)
Vieta – Nemuno g.43, Kaunas
Virtuvės tipas – degustacinė vakarienė
Kur slypi gero patiekalo sėkmė?
Skanus patiekalas prasideda nuo skanaus ir kokybiško produkto. Paskui eina gamybos procesas, kurio metu reikia stengtis nesugadinti to produkto esmės. Gamybos procesas turėtų išryškinti jo savybes. Antra užduotis – sugalvoti antrinio produkto kombinaciją, kuri padėtų arba išryškinti pagrindinio produkto skonį, arba įdomiai su juo sužaistų. Manau, kad geras patiekalas dažnai geras būna visiems. Žinoma, įtikti sunku, bet bent kokiems 98 proc. įmanoma.
Trys ingridientai, be kurių neapsieinate virtuvėje?
Logika, soja ir vanduo.
Išskirtinis jūsų restorano patiekalas?
Ypatingai paruoštas burokas. Iš pradžių jis dehidratuojamas – tai yra išdžiovinamas, atsikratoma visų jame esančių skysčių. Paskui iš kitų burokų išspaudžiamos sultys, padaromas koncentratas, o iš jo – karamelė. Tada ta burokų karamelė išrūkoma ir galiausiai džovintas burokas prisodrinamas tuo rūkytu koncentratu. Per tokį procesą visiškai transformuojasi tiek tekstūra, tiek skonis. Gaunamas tarsi buroko guminukas, saldainis.
Jūsų mėgstamiausias patiekalas?
Sumuštinis su dešra ir agurkais.
Jūsų svajonė kulinarijos pasaulyje?
Svajoju sugebėti išlaikyti komandą, kurią esu subūręs, kad jie nesiblaškytų, kad galėčiau jais pasitikėti ir juos įkvėpti naujoms idėjoms.
30 geriausių Lietuvos restoranų:
Nr.1 „Gastronomika“ (Vilnius)
Nr.2 „Džiaugsmas“ (Vilnius)
Nr.3 „Nüman“ (Kaunas)
Nr.4 „Monai“ (Klaipėda)
Nr.5 „Šturmų švyturys“ (Ventės ragas)
Nr.6 „Dine“ (Vilnius)
Nr.7 „Sweet Root“ (Vilnius)
Nr.8 „Gaspar's“ (Vilnius)
Nr.9 „IDW Esperanza Resort“ (Trakų r.)
Nr.10 „Momo Grill“ (Klaipėda)
Nr.11 „Stebuklai“ (Vilnius)
Nr.12 „uoksas“ (Kaunas)
Nr.13 „Palanga“ (Palanga)
Nr.14 „Somm“ (Vilnius)
Nr.15 „Ti'Ana“ (Vilnius)
Nr.16 „Nerija“ (Nida)
Nr.17 „Bizarre“ (Vilnius)
Nr.18 „Sofa de Pancho“ (Vilnius)
Nr.19 „Onorė“ (Palanga)
Nr.20 „Saint Germain“ (Vilnius)
Nr.21 „Imperial“ (Vilnius)
Nr.22 „Dublis“ (Vilnius)
Nr.23 „Monte Pacis“ (Kaunas)
Nr.24 „Da Antonio“ (Vilnius)
Nr.25 „Rib Room“ (Vilnius)
Nr.26 „Telegrafas“ (Vilnius)
Nr.27 „Rise“ (Vilnius)
Nr.28 „Velvetti“ (Druskininkai)
Nr.29 „Pušų Paunksnėje“ (Palanga)
Nr.30 „Apvalaus stalo klubas“ (Trakai)
Parengta pagal priedą „Laisvalaikis“