respublika.lt

Dalios Storyk valgiaraščio kontrastainuotraukos

2012 lapkričio mėn. 05 d. 17:33:18
Giedrė MILKEVIČIŪTĖ, “Respublikos” žurnalistė

Aktorė Dalia Storyk-Zykuvienė, vos prieš savaitę atšventusi savo 59-ąjį gimtadienį, mėgsta pasilepinti gurmaniškais, bet nesunkiai ir greitai pagaminamais valgiais. Ji - smagurė, nevengia prie kavos suraityti gabaliuką torto, tačiau jos vienas iš mėgstamiausių ir svečiams patinkantis - svogūnų pyragas.


Dalia buvo viena iš garsiojo režisierės Dalios Tamulevičiūtės Jaunimo teatro dešimtuko. Tad į jos gimtadienį neretai ateina ir buvę kolegos, o štai visai neseniai atsirado proga dar dažniau susitikti, nes rašytojas Saulius Šaltenis, kurio nemažai garsių pjesių buvo pastatyta būtent Jaunimo teatre, sumanė po daugelio metų atgaivinti savąjį kadaise labai populiarų „Jasoną“. Kaip prisipažino D.Storyk, ji dabar nelabai turi laiko vyrą Arvydą palepinti savo kulinarinėmis išmonėmis, nes skuba į repeticijas sostinės „Lėlės“ teatre. Beje, S.Šaltenis pats savo pjesę ir režisuoja.

Apie tas repeticijas ir kitus savo darbus, kurių Daliai kol kas nestinga televizijoje, kino filmuose ar Lietuvos teatro ir muzikos akademijoje, kurioje ji dėsto būsimiesiems aktoriams, ji pasakojo ruošdama ir kepdama tą svogūnų pyragą. O kol jis, pašautas į orkaitę, kepė, vaišino mus kava ir dar dalijosi savo patirtimi apie dietas, kurių kadaise laikėsi. „Man iš tiesų labai svarbu yra ne tai, kuo tu prikemši skrandį, bet kaip tu tuos patiekalus gamini, - sakė aktorė. - Čia, kaip ir scenoje, režisierius duoda toną, o tu į vaidmenį įdedi ir kažką savo. Antraip vaidmuo bus prėskas, be druskos, pipiriukų ir kitokių prieskonių. Labai mėgstu skaityti kulinarines knygas, žiūrėti televizijos laidas, kur gamina profesionalai ar šiaip kulinariją išmanantys žmonės. Iš pradžių labai žavėjausi garsiojo Oliverio išmone, bet vėliau man tie patiekalai pasirodė perdėm egzotiški ir sudėtingi. Dabar mieliau pasižiūriu, o ką gi nauja sumanė gurmaniškosios laidos vedėja Beata Nicholson. Štai pagal jos pasiūlytą receptą pagaminau balandėlius... Tikras skanumėlis! O šiaip, gamindama kokį nusižiūrėtą patiekalą, iš pradžių labai kruopščiai laikausi, kiek ir ko dėti, o vėliau, kai paragauju, improvizuoju ir pridedu dar ko nors, kas, žinoma, tinka, pagal savo skonį“. Beje, D.Storyk prisipažino, kad nemažai kulinarinių idėjų ir patarimų ji gauna ir iš savo mamos bei draugės iš to paties jaunimo teatro dešimtuko Violetos Podolskaitės.

Aktorės ir gydytojo šeima daržovių ir vaisių dažniausiai neperka, nes turi savo sodybą, kurioje praleidžia nemažai laiko. Tik pavasariop šių gėrybių kiek pritrūksta. Anksčiau Dalia dar ir konservuodavo uogas, agurkus, pomidorus, miške pririnktus grybus, o dabar tam stinga laiko. Juk tų gėrybių ir visokiausių konservų galima nusipirkti parduotuvėje. Be to, ir valgytojų šeimoje, kai dukra išsikraustė iš tėvų namų, sumažėjo. „Namuose yra trys valgytojai: aš, vyras ir katinas“, - juokiasi aktorė.

Svogūnų pyragas su sūriu

3-4 porcijoms jums reikės:

200 g miltų,

indelio grietinės,

100 - 150 g sviesto,

5 vidutinių svogūnų,

200 g „Rokiškio“ fermentinio sūrio (gali būti ir kitoks),

0,5 stiklinės vandens,

druskos ir prieskonių pagal skonį.

Pirmas žingsnis. Sviestą išlydykite keptuvėje. Į jį sudėję grietinę ir miltus gerai išmaišykite ir išėmę iš keptuvės suminkykite tešlą. Ji neturi būti kieta. Tešlos gumulą įvyniokite į polietileno maišelį ir įdėkite bent pusei valandos (galite ir ilgiau) į šaldymo kamerą.

Antras žingsnis.
Kol atvės tešla, supjaustykite svogūnus riekelėmis ir įpylę į keptuvę vandens, kad vos apsemtų, patroškinkite, kol šie suminkštės. Tuomet sutarkuokite fermentinį sūrį, sudėkite jį į dubenį ir ant viršaus supilkite karštus svogūnus. Gautą masę gerai išmaišykite.

Trečias žingsnis. Pasiruoškite kepimo skardą. Ją pabarstykite žiupsneliu miltų ir įklokite atšildytą tešlą. Ant jos viršaus supilkite svogūnų ir sūrio masę, galite pabarstyti mėgstamais prieskoniais. (Dalia jų nebarsto, nes jai patinka natūralus sūrio ir svogūnų skonis.)

Ketvirtas žingsnis. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, pašaukite į ją skardą su pyragu ir kepkite apie 30 minučių, kol gražiai apskrus.

Penktas žingsnis.
Svogūnų ir sūrio pyragą supjaustykite porcijomis ir valgykite karštą pietums ar vakarienei. Jokių papildomų padažų prie jo nereikia. Nebent kas nors norėtų paskaninti patiekalą ir ant jo viršaus papjaustyti rūkyto kumpio gabalėlių.

Skanaus!

Parengta pagal dienraščio "Respublika" priedą "Julius/Brigita"


Pasidalink:
Pasidalink: Facebook
Parašykite savo komentarą:
 
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
  • KRITO: Nyderlandų elektronikos milžinas „Philips“ pirmadienį pranešė, kad, nepaisant išaugusių trečio ketvirčio pardavimų, įmonės pelnas, paveiktas nestabilių valiutų kursų, smuko, palyginti su trečiu 2017 m. ketvirčiu.
  • NUŠOVĖ: pirmadienį Izraelio kariškiai Hebrono mieste Vakarų Krante nušovė jauną palestinietį; incidentas įvyko prie Patriarchų olos, istorinėje miesto dalyje.
Daugiau

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi
(per 72 val.)

Daugiausiai komentuoti
(per 72 val.)

Ar svarstote apie galimybę įsivaikinti vaiką ar tapti jo globėju?

balsuoti rezultatai

Ar manote, kad aukštojo mokslo diplomas yra svarbus karjerai?

balsuoti rezultatai
reklama
darbas spaudoj
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

  +4   +5 C

   -1   0 C

 

   +3  +4 C

  +7  +10 C

   +4  +6 C

 

   +4  +5 C

 1-2 m/s

 4-7 m/s

 

    3-6 m/s

 

USD - 1.1470 PLN - 4.3017
RUB - 75.2418 CHF - 1.1421
GBP - 0.8802 NOK - 9.4518
reklama
Ukis 2018