respublika.lt

Alfas į namus

2019 sausio mėn. 02 d. 15:30:00
Dalia DAŠKEVIČIŪTĖ

Alfas Ivanauskas - žmogus orkestras, užsiimantis daugybe veiklų, tačiau labiausiai žinomas kaip virtuvės mitų griovėjas. Metų sandūroje kalbamės apie mitus, kuriuos, pasirodo, dar tikrai reikia griauti, nuo sausio pasikeičiančią jo TV laidą, kurioje Alfas atvyks į namus pas paprastus žmones, ir apie tai, kaip svarbu nestovėti vietoje - mokytis, tobulėti, siekti ir norėti. Alfo teigimu, gyvenime jį domina daugybė dalykų, tad juose ir stengiasi save realizuoti.

 

- Alfai, kokiomis nuotaikomis dabar gyvenate?

- Planavimo (šypsosi). Visuomet likus kelioms dienoms iki Naujųjų metų pildau savo ateinančių metų tikslų ir norų sąrašą - viską susirašau į specialią knygelę. Ir visuomet sau sakau: gal jau liaukis, šiems metams pakaks (juokiasi).

- Esate ne tik virtuvės šefas ir laidų vedėjas, bet ir kulinarių knygų autorius, žurnalų leidėjas, įmonės įkūrėjas ir t.t. Kuri iš jūsų veiklų jums pati įdomiausia ar svarbiausia?

- Jei man nors viena iš šių sričių būtų neįdomi, tiesiog nieko joje nedaryčiau. Kadangi gyvenime mane domina daug dalykų, juose save ir realizuoju. Tiesa, jau esu pasiekęs tą lygį, kad galiu kažko nedaryti, jei man neįdomu.

O šiaip tikiu, kad įdomiausias ir svarbiausias vaidmuo vyro gyvenime yra tėčio.

- Kaip virtuvės mitų griovėjas esate žinomas seniai. Ar beliko dar ką griauti, kalbant apie mitus?

- Niekada apie tai negalvojau, bet manau, jog kiekvienais metais tų mitų vis daugėja. Kuo daugiau ingredientų mums yra prieinamų gaminti, tuo daugiau klausimų kyla ir tuo daugiau stereotipų reikia sugriauti. Taigi, veiklos yra!

- Su kokiais didžiausiais virtuvės mitais susiduriame mes, lietuviai?

- Žuvies patiekalus pagaminti yra labai sudėtinga, vištos krūtinėlė visada yra sausa, šaldytas maistas yra nesveikas, kepta jautiena visada kieta... Tai - tik dalis mitų, kuriuos jau ne kartą esu sugriovęs, bet žinau, kad dar ne vienus metus teks griauti. Gerai, kad man tai daryti patinka - pasakodamas kitiems, kaskart daugiau išmokstu ir pats.

- Apie maistą turbūt nusimanote viską - kaip pats maitinatės?

- Tikrai nusimanau ne viską. Ir, manau, kad tai fiziškai neįmanoma (juokiasi). Kaip ir neįmanoma visko išmanyti apie meną.

Mano namuose rastumėte daug grynų produktų - retai gaminu kažką įmantraus. Ką matote mano laidose, dažniausiai rasite ir mano virtuvėje. O štai keliaudamas jau stengiuosi atrasti įdomius derinius, netikėtai pateiktą maistą, aplankyti pačias madingiausias ir išskirtines kulinarines vietas. Tik mano draugai žino, kad, norint mane pavaišinti, užtenka vos kelių ingredientų, iš kurių galima pagaminti pačius skaniausius bulvinius blynus (juokiasi).

- Papasakokite, kodėl keičiate savo vedamos laidos „Kulinarinis detektyvas“ koncepciją ir kokia ji dabar bus?

- Televizija yra tam tikras žaidimas, kuris reikalauja atsinaujinimo, naujų spalvų, herojų, dekoracijų ir idėjų. Juk, norint būti įdomiam kitiems, pirmiausia reikia būti įdomiam sau. Esu iš tų žmonių, kurie nestovi vietoje ir kuriems nuolat reikia judesio. Todėl stengiuosi sau kelti naujus iššūkius, įgyvendinti naujus sumanymus.

Pažadu, kad naujame sezone bus daugiau asmeniškų dalykų ir improvizacijos. Žodžiu, viso to, ko reikia televizijai (juokiasi).

- Užsibrėžėte nuo sausio laidoje gaminti iš to, ką rasite paprastų žmonių namuose, todėl paklausiu pusiau juokais, pusiau rimtai - o jei rasite ne kaži ką?

- Nėra tokių dalykų, kurie galėtų mane nustebinti. Net į šaldytuvą nelendu, kol kameros neįjungtos - pats noriu iššūkio. Jei prieš laidos filmavimą žinočiau, kokius produktus rasiu, pradėčiau galvoti naujus receptus, neliktų netikėtumo, tektų vaidinti prieš kameras. O aš šioje laidoje noriu kuo natūralesnio efekto.

Kadangi pirmieji filmavimai jau įvyko, galiu pasakyti, kad mintis iš anksto nepamatyti šaldytuvo turinio pasiteisino - aš gaunu daugiau adrenalino. Juk tikslas yra ne tik kažką pagaminti, o dar ir parodyti žmonėms, kaip gali derėti atskirai gulintys produktai. Pavyzdžiui, ar kada dėjote krienų į kopūstų sriubą, arba bandėte valgyti kiaušinienę su mėtomis, o gal mėginote kepti bulvinius blynus su kopūstais? Tai tik kelios idėjos iš būsimos mano laidos.

- Esate vadinamas vizionieriumi - iš kur tiek idėjų kyla jūsų galvoje? Kas jus įkvepia - kelionės, kažkokie konkretūs žmonės, sapnai?..

- Mažiausiai mane įkvepia sapnai, nes paprasčiausiai aš jų neatsimenu (juokiasi). Tikriausiai labiausiai įkvepia žinojimas, kad kiekvienas iš mūsų gali keisti pasaulį ir daryti jį gražesnį bei įdomesnį. Praktinis veiksmas kūrybiškumui pažadinti - keliauti. Daugiau nei pusę laiko per metus praleidžiu ne Lietuvoje - man reikia veiksmo. Todėl kaskart, išgirdęs klausimą, kas mane įkvepia, o, patikėkite, jo sulaukiu dažnai, aš visada sakau, kad įkvepia viskas, išskyrus sėdėjimą ant kėdės (juokiasi). Dėl to visiems noriu palinkėti, kad kitais metais sėdėtumėte ant kėdės tik prie pusryčių ar vakarienės stalo, teatre ir, žinoma, lėktuve (šypsosi).


Pasidalink:
Pasidalink: Facebook
Parašykite savo komentarą:
 
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
Daugiau

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi
(per 72 val.)

Daugiausiai komentuoti
(per 72 val.)
reklama
ansamblis

Ar esate savo vaikui samdę repetitorę?

balsuoti rezultatai

Ar jūsų pažįstami pateko į šauktinių sąrašus?

balsuoti rezultatai
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

-11      -3 C

  -12     -8     C

 

 -15   -11  C

-6      0  C

  -6      -4     C

 

   -9     -6    C

3-7 m/s

2-3 m/s

 

2-3 m/s

 

reklama
Kalėdos 2018