respublika.lt

Aistrą maistui pavertė darbunuotraukos

2019 birželio mėn. 01 d. 18:17:43
Dalia Daškevičiūtė

Kristina Pišniukaitė-Šimkienė daug kam žinoma kaip maisto tinklaraščio ir knygos „Ant medinės lentelės“ autorė. Tačiau ne kiekvienas žino, jog pradėti kurti sveikus, lengvai pagaminamus patiekalus ją paskatino sveikatos problemos. Tai, kas atrodė kaip lūžis gyvenime, atnešė daug teigiamų pokyčių.

 

- Kristina, jus kelias į sveiką mitybą atvedė iš poreikio - organizmas visiškai netoleravo tam tikrų produktų. Kaip pasiekėte, kad pakeitusi mitybą jaustumėtės geriau?

- Tai gyvenimo paradoksas - mano didžiausia aistra yra maistas, tačiau, kiek save pamenu, skrandis visuomet būdavo jautrus. Esu kilusi iš Klaipėdos, tai infekcinėje ligoninėje mane pažinojo - bent kartą metuose ten apsilankydavau. Jeigu ką nors ne taip suvalgydavau, prasidėdavo nežmoniški skausmai. Prieš penkerius metus pilvo skausmai labai suintensyvėjo, o ir streso kupinas laikotarpis buvo, per savaitę po kelis kartus tekdavo greitąją kviesti. Galiausiai mane paguldė į ligoninę, kur atliko visus įmanomus tyrimus. Ir nieko nerado! Aš, būdama dvidešimt penkerių, neturėjau jokios gyvenimo kokybės, o gydytojai sakė, kad man viskas gerai.

Kartą internete aptikau straipsnį apie maisto netoleravimą. Man tiko visi simptomai, todėl nuėjau atlikti tyrimų. Klinikoje pasakė, kad mano rezultatai - blogąja prasme - yra rekordiniai; organizmas netoleruoja kiaušinių, glitimo, pieno produktų ir t.t. Pakeitusi mitybą, jau po poros dienų jaučiau pagerėjimą, o per metus problemos visiškai išsisprendė. Dabar tai atrodo kaip tolimas košmaras.

- Kaip viskas išsivystė iki tinklaraščio rašymo?

- Tinklaraštį rašiau dar prieš tai. Kai pradėjau gyventi ne su tėvais, atsirado poreikis daugiau gaminti, o tai virto į didelę aistrą. Daug eksperimentuodavau, draugai ir giminės prašydavo receptų, tad tinklaraštis buvo tarsi užrašų knygelė man ir artimiesiems.

Pradžioje rašiau apie visokį maistą ir sužinojusi savo diagnozę net išsigandau, kaip man reikės kurti tinklaraščiui receptus, neįtraukiant stambių produktų grupių. O nutiko atvirkščiai - tinklaraščio populiarumas labai išaugo, nes obuolių pyragą gali iškepti kiekvienas, bet jį iškepti be kiaušinių, miltų ir pieno galėjau tik aš (juokiasi). Daugėja maistui alergiškų žmonių, taip pat tarp vaikų yra daug netoleruojančių įvairių produktų. Tokių receptų poreikis yra ir aš turbūt buvau pirmoji Lietuvoje, kuri garsiai apie tai pradėjo kalbėti ir kurti alternatyvius receptus.

- Esate baigusi rekreaciją ir turizmą, dirbote šeimos versle, tuomet perėjote į restoranų rinkodaros skyrių - visa tai atrodo nutolę nuo receptų kūrimo.

- Taip, mano gyvenimas su tuo nebuvo susijęs, tačiau kai pradėjau rašyti tinklaraštį, pastebėjau, kad sėdėdama darbe svarstau, ką grįžusi namo pagaminsiu ir kaip tai gražiai patieksiu ir nufotografuosiu (šypsosi).

Dirbdama šeimos versle supratau, kad negaliu būti nesąžininga prieš patį artimiausią žmogų - tėtį. Teko palikti darbą ir išeiti į niekur, o tai nebuvo lengva. Visuomet svajojau atrasti mėgstamą veiklą, kad nereikėtų sekmadienį verkti, jog rytoj - vėl į darbą. Pajutau, kad galimybių mano gyvenime yra, susiradau darbą restoranų rinkodaroje, nes supratau, kad man reikia daugiau patirties.

- Jūsų kuriami patiekalai - paprasti, skanūs ir sveiki. Kiek užtrukote to ieškodama? Juk daugeliui žmonių sveikesnė mityba baigiasi ties tuo, kad neskanu ir nesotu.

- Mano receptai evoliucionavo. Sveikata paskatino juos keisti, tai buvo lūžis mano gyvenime. Pradžioje galvojau, ką daryti, negaliu nieko valgyti! O kai išalkau, tuomet pradėjau galvoti, kaip tą mitybą pakeisti (šypsosi). Pradinė baimė transformavosi į suvokimą, kiek turime įvairovės ir kaip kasdien skirtingai galime valgyti.

Supratau, kad laikas skleisti žinią, jog sveikai maitintis - tai ne tik daržoves valgyti, ir kad tai lengva pasiekti. Galime turėti ne dešimt, o šimtą ar tūkstantį mėgstamų patiekalų.

- Ar daug pastangų dedate, kad maitintumėtės sveikai? Ar nepasitaiko, jog tingite gaminti?

- Kai žmonės grįžta pavargę iš darbo ir dar suka galvą, ką čia pasigaminti, suprantu, kad tai sunku. O mano darbas yra gaminti, tad ir valgio visada būna paruošta. Man gera būti virtuvėje, o sveiką maistą pagaminti užtrunka ne ilgiau nei nesveiką. Kalba eina apie mūsų įpročius. Savo veikla noriu paneigti mitą, kad sveika mityba - tai virta vištienos krūtinėlė su garintais brokoliais. Tiesiog sveiką maistą reikia prisijaukinti, išmokti jį paruošti skaniai.

Matau iš instagramo, kiek žmonių gamina, deda nuotraukas, išmėgina mano kurtus receptus. Jie nori prisijaukinti augalinį maistą, nors nėra veganai. Žmonės sąmoningėja, o ir maisto tinklaraštininkai prie to nemažai prisidėjo - dabar yra madinga rinktis subalansuotą ir įvairų meniu.

- Kai žmonės keičia mitybą, pastebi, kad ir kavinėse sunkiau rasti, ko valgyti, ir pas draugus atėjus jau kažko valgyti negali. Ar jums mitybos pokyčiai nesukėlė socializacijos sunkumų?

- Norėčiau pabrėžti, kad maisto netoleravimas nėra nuosprendis visam gyvenimui. Aš asmeniškai tam tikrų produktų nevartojau pusantrų metų, o paskui po truputį juos grąžinau į mitybą. Taigi ir į restoraną nueiti galiu, nes saikingai galiu viską valgyti. Tiesa, kol organizmas neišsivalė, buvo sudėtinga. Dirbdama restorane, aš kasdien nešdavausi pačios pasigamintus pietus (juokiasi). Juk net nekaltame padaže galėjo būti, tarkime, pieno produktų, kurių valgyti negalėjau. Draugai, šeima tardavosi su manimi, ką pagaminti, kai pakviesdavo į svečius. O ir kartu pradėjome daugiau gaminti.

- Jūsų knygoje yra skyrius „Nuodėminga vakarienė“. Kaip dažnai pati sau leidžiate tokius „lyrinius nukrypimus“?

- Esu už balansą. 80 proc. mano mitybos yra sveika. O likusiems 20 proc. aš leidžiu sau viską - ir traškučius, ir guminukus, ir šokoladą. Visos tos dietos, kurios aiškiai nubrėžia, ką gali valgyti ir ko ne, baigiasi arba persivalgymo protrūkiais, arba tiesiog žmonės jaučiasi labai nelaimingi drausdami sau tai, ką mėgsta. Reikėtų žiūrėti šiek tiek plačiau, nematyti vien juoda arba balta.

- Esate teigusi, kad turbūt kiekvienas tinklaraštininkas svajoja išleisti knygą. Rašyti tinklaraštį ir fotografuoti maistą pradėjote prieš kelerius metus, ar tuomet tikėjote, kad išleisite sėkmingai perkamą knygą?

- Aš turėjau susidariusi konkretų planą. Žinojau, jog keletą metų noriu padirbėti maisto srityje, kad sužinočiau, kaip veikia ta virtuvė. Taip pat norėjau paversti tinklaraštį „Ant medinės lentelės“ savo darbu, o ne tik pomėgiu. Kitas mano žingsnis buvo knyga.

Jeigu mėgsti savo veiklą ir dirbi daug, negali nepasisekti. Aš žinojau, kad įdedu labai daug savęs ir pasieksiu tikslą, neturėjau daug abejonių. Gal tik nuoširdžiai nustebau, kad knyga bus taip gerai perkama. Visada sakiau, kad, jei išleisiu knygą, ji bus tikrai gera, kokybiška. Tik nebuvau tikra, ar tai pajus skaitytojas. Panašu, kad pajuto (šypsosi).

Moliūgų ir avižų blynai

* stiklinė moliūgų tyrės;

* 50 ml pieno;

* 2 šaukštai aliejaus + papildomai kepimui;

* šaukštas citrinos sulčių;

* 2 šaukštai saldiklio/klevų
sirupo/cukraus;

* 2 kiaušiniai;

* stiklinė avižinių dribsnių,
geriausia - visų grūdo dalių;

* šaukštelis kepimo miltelių
be glitimo;

* druska;

* šaukštelis cinamono;

* 1/2 šaukštelio malto imbiero;

* keli tarkiai muskato riešuto;

* 2 šaukštai kokosų miltų.

Moliūgą pjauname perpus, išskabtuojame sėklas. Dedame vidumi į viršų ir kepame 180 laipsnių orkaitėje valandą. Moliūgui atvėsus iškabiname jį šaukštu ir dedame į smulkintuvą, sutriname iki vientisos masės.

Į dubenį pilame moliūgų tyrę, pieną, aliejų, citrinos sultis, saldiklį, kiaušinius. Išplakame. Avižinius dribsnius susmulkiname smulkintuvu iki miltų tekstūros.

Dubenyje sumaišome susmulkintas avižas, kepimo miltelius, visus prieskonius. Skystą masę supilame prie birių produktų mišinio ir išmaišome.

Leidžiame tešlai pastovėti kambario temperatūroje 10-15 minučių, kad sutirštėtų. Jei tešla per skysta - pridėkite kelis šaukštus kokosų miltų (tinka ir kiti riešutų miltai ar malti avižiniai dribsniai).

Keptuvėje įkaitiname aliejų ir iškepame blynus. Patiekiame su mėgstamais priedais.


Pasidalink:
Pasidalink: Facebook
Parašykite savo komentarą:
 
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
  • SULAIKYTI: sekmadienį policijos pareigūnams įkliuvo neblaivūs kariai; vienas jų Vilniaus rajone sulaikytas prie vairo, o konfliktavę neblaivūs Didžiosios Britanijos kariuomenės kariai sulaikyti Palangoje.
  • ŽEMĖS DREBĖJIMAS: pirmadienį Rytų Indonezijai smogė galingas 7,3 balo stiprumo žemės drebėjimas, pranešė Jungtinių Valstijų seismologai; visgi dėl cunamio pavojaus jie neįspėjo.
Daugiau

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi
(per 72 val.)

Daugiausiai komentuoti
(per 72 val.)
reklama
 Folk Band

Ar pritariate siūlymui, jog beviltiški pacientai nebūtų gaivinami?

balsuoti rezultatai

Ar reikalinga nedarbo diena per Jonines?

balsuoti rezultatai
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

+12 +13 C

 +13 +15 C

 

 +13 +15 C

+26 +28 C

 +27 +29 C

 

 +27 +29 C

 3-4 m/s

 2 m/s

 

 2-3 m/s

 

USD - 1.1316 PLN - 4.2584
RUB - 71.5191 CHF - 1.1107
GBP - 0.8943 NOK - 9.6860
reklama
Ūkis
reklama
Sveikata ir grožis