respublika.lt

Velykų stalo idėjosnuotraukos

2019 balandžio mėn. 20 d. 15:14:02
„Laisvalaikio“ inf.

TV laidų vedėja ir prodiuserė Vaida Skaisgirė virtuvėje jaučiasi tarsi žuvis vandeny. Jai tai magiška vieta, kurioje moteris nebijo eksperimentuoti, ieškoti naujų skonių. Artėjant vienai gražiausių pavasario švenčių, Vaida pasidalijo receptais bei stalo dekoravimo idėjomis, kuriomis žada nustebinti savo šeimos narius.

 

Moteris įsitikinusi, jog maisto gamyba turėtų būti kaip ritualas, reikia jausti malonumą, atsipalaiduoti ir po to džiaugtis valgymu su tais, kam buvo gaminama. „Maisto gaminimas man yra didelė aistra. Ją atradau dar būdama paauglė ir tai tapo tarsi savotiška kūryba, atsipalaidavimu po sunkių darbų. Mėgstu gaminti, ieškoti, eksperimentuoti. O kaip gera matyti, kaip žmonės mėgaujasi tuo, ką pagaminu!“ - teigia V.Skaisgirė.

Švenčių reikšmė

Prieš kiekvienas didžiąsias šventes ji ieško idėjų ir minčių, kaip sukurti jaukią ir šventišką atmosferą tiek namuose, tiek ant šventinio stalo, kuris, susirinkus visiems artimiesiems, būna išties didelis.

„Velykos man visada asocijuojasi su bundančia gamta, atsinaujinimu, kuomet atitrūkus nuo darbų gali kuriam laikui atsipalaiduoti ir pasimėgauti šiltėjančiomis dienomis. Tiek per Velykas, tiek per Kalėdas šeimoje turime nelaužomą tradiciją susiburti prie didelio stalo ir jaukiai atšvęsti. Neretai pati pasisiūlau stalą ne tik suruošti, bet ir papuošti. Man patinka stebinti artimuosius, man svarbi estetika. Kalbant apie kulinariją, dažnai cituoju savo mylimo šefo Ruslano Bolgovo žodžius - maistas turi būti apgaulingai paprastas, jaudinamai skanus ir nepriekaištingai patiektas, - sako Vaida. - Kalėdos ir Velykos nuo mažumės man yra itin svarbios šventės. Nuo vaikystės tėvai diegė šeimos artumo ir ryšio puoselėjimo svarbą, nepamiršdavo pabrėžti tikrosios tokių švenčių reikšmės, tad jos man su tuo ir asocijuojasi - noru būti kartu su šeima, jaukiai drauge leisti laiką, pamąstyti, padiskutuoti.“

Dekoravimo idėjos

Artėjančių šv. Velykų proga tinklo „Žana“ salone žinoma moteris sukūrė savo velykinio stalo dekorą. Kaip ir drabužių madoje, taip ir indų dekore šiais metais karaliauja žemės ir gamtos spalvos, kurios puikiai atspindi Velykų nuotaiką. Anot moters, indai turėtų būti pastelinių spalvų, rusvų, pilkšvų, žalsvų ar kitokių atspalvių, lengvai randamų gamtoje.

„Kartais į svečius užsuka tiek draugų ir artimųjų, kad ne visiems užtenka lėkščių iš vienodos serijos, todėl niekada nebijau maišyti ir derinti tarpusavyje skirtingų spalvų ar formų indus. Tą pataria ir specialistai. Net kėdės prie stalo nebūna vienodos ir tai tik suteikia žaismingumo“, - šypsosi moteris.

Stalo įrankius patartina derinti prie turimų lėkščių, nesvarbu, ar tai bus plieniniai įrankiai, ar su medžio rankenėlėmis. Lygiai taip pat antram gyvenimui galima atgaivinti ir senus, nuo močiutės laikų likusius įrankius, kurie suteiks Velykų stalui jaukaus nostalgiškumo bei puikiai atitiks šių dienų tendencija laikomus „stone wash“ įrankius, kurie specialiomis technologijomis yra padaromi tarsi amžiaus nugludintais.

„Kad velykinis stalas atspindėtų bundančią gamtą, siūlau naudoti lininę staltiesę ar ant baltos staltiesės užtiesti lininius stalo kilimėlius. Kad visi indai susijungtų į bendrą visumą, Velykų stalo dekorui renkuosi tai, ką galima rasti gamtoje - samanas, medžių šakeles, „kačiukus“, akmenukus ar pirmąsias pavasarines gėles. Fantazijai vietos daug, tereikia ją išlaisvinti. Viską komponuoti galima paprastose vazose, saldaininėse ar net ant padėklų, o sukurti stalo žaismingumui tarp žalumos visada paslepiu keletą kiškučio figūrėlių“, - patarimais dalijasi Vaida.

***

Receptas Velykų stalui - apelsininė antis

V.Skaisgirė atskleidė savo firminio patiekalo receptą, kuriuo žada palepinti artimuosius.

„Nors antis daugeliui asocijuojasi su kalėdiniu stalu, mano firminė apelsininė antis stalą puošia ir šv. Velykų metu. Patikėkite, ji nepaliks abejingų! Tačiau komplimentų sulaukia ne tik mano garsioji antis, bet ir įvairūs starteriai, kuriuos patiekiu prieš pagrindinį patiekalą. Tarp mėgstamiausių pirmų patiekalų - varškės ir sūrio spurgytės, aštuonkojo salotos, keptas pikantiškas varškės sūris, lašišos tartaras, silkės kapotinis, krevetės su mangų salsa, kalmarų iešmeliai ir kiti užkandžiai“, - pasakoja moteris.

Reikės:

- anties;
- 1 kg apelsinų;
- 3 šaukštų medaus;
- šaukšto alyvuogių aliejaus;
- česnako skiltelės;
- raudonėlių;
- muskato;
- druskos ir juodųjų pipirų;
- šviežių čiobrelių.


Antį įtrinkite česnako skiltelėmis, druska ir pipirais ir palikite šaldytuve nakčiai.

Indelyje pasiruoškite marinatą: ištirpdykite medų, atvėsinkite, įspauskite pusę apelsino, įdėkite prieskonius. Apelsiną supjaustykite skiltelėmis. Marinate „išmaudykite“ antį, į vidų pridėkite apelsino skiltelių, o kelias skilteles ir šviežią čiobrelį dėkite ant anties viršaus. Antį dėkite į kepimo maišą ir kepkite apie 2-2,5 val. 200 laipsnių kaitroje. Patiekite su keptomis bulvėmis ar kitu mėgstamu garnyru.


Pasidalink:
Pasidalink: Facebook
Parašykite savo komentarą:
 
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
  • TARA: daugiau nei dvejus metus diskutuojamas Seimo narės Virginijos Vingrienės siūlymas į taromatus rinkti vyno ir degtinės butelius Aplinkos apsaugos komitete nukeltas iki Seimo rudens sesijos.
  • TRENERIS: Kauno „Žalgirio“ krepšinio klubo jaunimo sistemą sustiprins treneris Arvydas Gronskis.
Daugiau

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi
(per 72 val.)

Daugiausiai komentuoti
(per 72 val.)

Ar smulkieji ūkininkai turėtų auginti kiaules vien šaltuoju metu?

balsuoti rezultatai

Ar džiaugiatės atvėsusia vasara?

balsuoti rezultatai
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

+11 +12 C

 +12 +14 C

 

 +12 +13 C

+18 +19 C

 +19 +22 C

 

 +21 +23 C

 0-3 m/s

 0-4 m/s

 

 0-3 m/s

 

USD - 1.1269 PLN - 4.2622
RUB - 70.5998 CHF - 1.1071
GBP - 0.8987 NOK - 9.6223
reklama
Ūkis
reklama
Sveikata ir grožis