respublika.lt
 

„Pavargę“ vaisiai ir daržovės - gardiems patiekalams

2019 gegužės mėn. 09 d. 16:57:58
„Laisvalaikio“ inf.

Kai užsukus į parduotuvę nuo lentynų pasitinka gražiausi vaisiai ir daržovės, kiekvienas produkto išvaizdos pokytis iškart asocijuojasi su kokybe. Bet išvaizda dar nereiškia, kad produktas nebetinkamas vartoti. Jau ne vienus metus „Zero waste“ gyvenimo būdą praktikuojanti Gintarė Dambrauskaitė ragina pasitelkti kūrybiškumą ir ne taip gražiai atrodančius produktus prikelti antram gyvenimui.

×
nuotr. 1 nuotr.
Kamilės Dambrauskaitės asmeninio albumo nuotr.

 

„Zero waste“ - gyvenimo būdu be atliekų - besivadovaujanti Gintarė teigia, jog visuomenė yra pripratinta matyti akiai patrauklius produktus: „Dėl didelio pertekliaus esame išmokyti, kad švieži produktai turi būti dailūs, be jokių išvaizdos pakitimų, patamsėjimų ar susiraukšlėjimų - lyg ką tik atvežti iš gamtos. Tačiau pamirštame, kad, kaip ir mūsų, daržovių bei vaisių išvaizda taip pat keičiasi. Tai nereiškia, kad produktas tapo prastesnis. Pavyzdžiui, kiek pavytęs obuolys su viena ar kita tamsesne dėmele tebėra produktas, kuris turi įvairiausių vitaminų, mineralų.“

Pašnekovė teigia, kad svarbu tinkamai įvertinti, kiek ir kam neišvaizdžius vaisius ar daržoves galima panaudoti. „Kadangi esame susiję su gamta, mūsų kūnas apdovanotas pačiais įspūdingiausiais jutikliais, kurie nusprendžia už mus, kas yra dar valgoma, vartojama, o kas ne. Pirmiausia reikėtų apžiūrėti produktą. Jeigu matomas pelėsis - nebevartojame. Jeigu yra tik išvaizdos defektas, tada galima pauostyti. Jeigu kvapas nėra pakitęs, galima ir mažą gabaliuką paragauti. Jeigu skonis nieko neišduoda, tikrai galima vartoti“, - savo jutimais pasikliauti ragina G.Dambrauskaitė.

Kaip panaudoti pavytusius vaisius ar daržoves, galima atrasti pačių įvairiausių būdų: nuo sriubos, padažo iki įmantraus deserto. „Iš uogų ir vaisių galima gaminti žaliuosius kokteilius - čia svarbiausias skonis ir tikrai nematysime, kaip jie atrodė prieš tai. Galima kepti ir įvairiausius pyragus ar kitokius saldumynus, pavyzdžiui, iš bananų - duoną, iš slyvų - keksiukus, sausainius ar bandeles. Kas pateks į orkaitę, vis tiek nebeatrodys taip, kaip prieš tai. Iš užsistovėjusių daržovių mėgstu gaminti troškinį. Ar pavytusios, ar minkštesnės - smulkiai supjaustytos šiame patiekale visos daržovės lygios. Be to, kiekvieną kartą jis bus unikalus, vis kitokios sudėties ir skonio“, - pataria pašnekovė.

Pasidalink: Pasidalink: Facebook
Parašykite savo komentarą:
 
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
  • FINALAS: Lietuvos baidarininkas Artūras Seja pateko į Segede (Vengrija) vykstančio pasaulio baidarių ir kanojų irklavimo čempionato finalą.
  • UŽDARO: Vokietijos parfumerijos tinklas „Douglas“ Europoje uždaro 70 parduotuvių.
Daugiau

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi
(per 72 val.)

Daugiausiai komentuoti
(per 72 val.)
reklama
Tobago Anthony Joseph.

Ar teisinga, kad vienas asmuo negalės įsigyti daugiau nei 1500 ha miško?

balsuoti rezultatai

Ar šiandieną pavyktų atkartoti Baltijos kelią?

balsuoti rezultatai
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

+10 +12 C

 +11 +14 C

 

 +12 +14 C

+22 +23 C

 +22 +25 C

 

 +23 +24 C

0-3 m/s

 0-3 m/s

 

0-2 m/s

 

USD - 1.1083 PLN - 4.3643
RUB - 72.7560 CHF - 1.0905
GBP - 0.9115 NOK - 9.9390
reklama
Ūkis
reklama
Sveikata ir grožis