Mažosios virtuvės paslaptysnuotraukos

2018 rugpjūčio mėn. 17 d. 13:00:11 Perskaitė 805

Siūlome keletą kulinarijos gudrybių, kurios pravers ir pradedantiesiems, ir patyrusiems kulinarams!

 

* Kad kepant riebalai nesitaškytų, keptuvės dugną galima šiek tiek pabarstyti druska.

* Kiaušinienė bus puri, jei į stiklinę kiaušinių įpilsite 2 šaukštus šalto vandens ir gerai išplaksite.

* Į tešlą įpilkite vandeniu praskiesto bulvių krakmolo - bandelės ir pyragai bus purūs ir minkšti net kitą dieną.

* Burokėliai verda labai ilgai - 3 ar 3,5 val. Profesionalūs virėjai burokėlius verda taip: pavirę apie pusvalandį, nupila vandenį ir pakiša po šalto vandens čiurkšle (kuo šaltesnio, tuo geriau), palaiko apie 15 min. Temperatūrų skirtumas burokėlius suminkština.

*
Vietoj mielių į tešlą galima šliūkštelėti truputį brendžio - tešla bus aromatingesnė, o kepinys skanesnis.

*
Kiaušinio baltymus išplaksite greičiau, jei juos iš anksto atšaldysite ir įlašinsite keletą lašų citrinos sulčių arba žiupsnelį citrinos rūgšties. Su tryniu reikia elgtis atvirkščiai - jis mėgsta šilumą ir cukrų.

* Kad mėsa iškeptų su rusva plutele, ją reikia aptepti medumi.

* Kepenys bus minkštos, jeigu prieš kepdami jas pabarstysite cukrumi.

* Kad verdami kiaušiniai neskilinėtų, juos prieš tai reikia nuplauti šaltu vandeniu.

* Kad virtos morkos būtų skanios, jas reikia virti 5-10 minučių. Kaip ir kitos daržovės, jos verdamos ant smarkios ugnies ir sūdomos baigiant virti.

* Kad ryžiai būtų birūs, prieš verdant juos reikia pamirkyti 30 minučių šaltame vandenyje.

* Kad verdami ryžiai neištežtų, juos galima truputį apkepinti, tačiau reikia turėti omeny, kad tokiu atveju jų apimtis padidės nedaug.

* Kad pienas arba košė su pienu neišbėgtų, reikia ant puodo viršaus uždėti medinį šaukštą.

* Nuvytę krapai ir petražolės atsigaus, juos pamerkus į vandenį su trupučiu acto.

*
Jeigu norite, kad verdamos daržovės būtų skanios, jas reikia sudėti į verdantį vandenį. Jeigu norite, kad skanus būtų sultinys - daržoves pradėkite virti šaltame vandenyje.

* Prieš pradedant kepti pjaustytas bulves, jas reikėtų nuplauti vandeniu - neliks krakmolo, griežinėliai nesulips ir neprilips prie keptuvės dugno. Nuplovus reikėtų truputį apdžiovinti.

* Majonezą lengvai galite pakeisti grietine, jei į ją įdėsite sutrintą kietai virto kiaušinio trynį ir arbatinį šaukštelį garstyčių ir viską sumaišysite.

* Kad žuvis neprisviltų ir nebūtų kieta, keptuvės neverta ištepti sviestu. Geriau juo aptepti žuvį.

* Įprastos daržovių salotos įgaus pikantišką skonį, jeigu į jas įdėsite šiek tiek vanilės.

* Kad pjaustomi kietai virti kiaušiniai netrupėtų, peilio ašmenis reikia suvilgyti šaltu vandeniu.

* Popieriniais rankšluosčiais galima lengvai pašalinti vištos riebalų perteklių. Jais mėsą užtenka lengvai nusausinti.

* Kad salotos būtų sotesnės, įdėkite į jas truputį virtų bulvių. Beje, patartina bulves salotoms pjaustyti karštas.

* Norint išvengti nemalonaus kvapo kepant svogūnus, įberkite žiupsnelį druskos ir kepkite ant silpnos ugnies.

* Yra tik vienas teisingas būdas pašildyti medų - indą su juo įstatyti į karšto vandens dubenį.

* Norint susmulkinti česnaką, jį reikia smulkiai supjaustyti ir pamaigyti peiliu, o paskui pridėti žiupsnelį druskos.





"Respublikos" leidiniai", Smetonos g. 2, Vilnius, Tel. , Faks. , El. paštas info@respublika.net