respublika.lt

Gurmaniškas savaitgalisnuotraukos

2019 vasario mėn. 10 d. 14:00:50
„Laisvalaikio“ inf.

Maisto ekspertė Raminta Bogušienė pateikia tris sveikos ir gardžios vakarienės receptus, kurie yra subalansuoti vaikams, tačiau puikiai tinka ir suaugusiesiems, o šių porcijų užteks visai šeimai.

 

Varškės apkepas

Reikės:


- 480 g varškės (9 proc.),

- 6 kiaušinių,

- 175 g kukurūzų kruopų,

- 115 ml pieno (2,5 proc.),

- 5 šaukštelių nerafinuoto cukraus,

- druskos,

- aliejaus.


Varškę pertrinkite ir sumaišykite su kiaušiniais. Kukurūzų kruopas užpilkite pienu ir palikite brinkti 10-15 min. Į pertrintos varškės masę sudėkite brinkintas kruopas, cukrų, druską ir išmaišykite iki vientisos masės. Gautą masę aliejumi pateptoje skardoje paskleiskite tolygiu sluoksniu ir 25-30 min. kepkite įkaitintoje orkaitėje 180 ºC temperatūroje, kol gaminio viduje temperatūra pasieks ne mažiau kaip 85°C ir kol apkepo paviršius tolygiai apskrus.Apkepas turi būti nesuiręs, nesutrūkinėjęs. Tiekite su graikišku jogurtu ir uogų tyre.

Orkaitėje keptas omletas su daržovėmis


Reikės:

- 11 kiaušinių,

- 140 g žaliosios cukinijos,

- 140 g morkų,

- pusės svogūno,

- 2 šaukštų aliejaus,

- 130 ml pieno (2,5 proc.),

- 50 g kietojo fermentinio sūrio (45 proc.),

- maltų juodųjų pipirų ir druskos.

Kiaušinius išplakite su pienu, įmaišykite pipirus ir druską. Daržoves nuplaukite, cukinijas sutarkuokite, pabarstykite druska ir leiskite nubėgti susidariusiam skysčiui. Morkas nuskuskite, pakartotinai nuplaukite ir sutarkuokite, svogūnus nulupkite, pakartotinai nuplaukite ir supjaustykite smulkiais kubeliais. Įkaitintoje keptuvėje su aliejumi 2-3 min. pakepinkite morkas ir svogūnus. Kepintas ir smulkintas daržoves sumaišykite su plakiniu, supilkite į aliejumi išteptą skardą ir kepkite orkaitėje 180˚ C temperatūroje 25-30 min.

Iškepusį omletą apibarstykite tarkuotu kietuoju sūriu. Tiekite su raugintomis, šviežiomis ar garuose ruoštomis daržovėmis.

Kiaulienos išpjovos medalionai su karamelizuotais svogūnais

Virtuvės šefas Džianas Luka (Gian Luca) siūlo puikią idėją šventiniams savaitgalio pietums ir įrodo, kad net tradicinė kiauliena gali būti patiekta įspūdingai.

Reikės:

- 500 g kiaulienos išpjovos,

- kelių riekelių plonai pjaustyto vytinto kumpio arba rūkytos šoninės,

- 6 šalotinių svogūnų,

- 2 šakelių šviežio šalavijo,

- šakelės šviežio rozmarino,

- žiupsnelio druskos ir maltų juodųjų pipirų,

- žiupsnelio džiovinto česnako granulių,

- 4-6 grūdelių juodųjų pipirų,

- 25 g sviesto,

- 20 ml baltojo sauso vyno,

- alyvuogių aliejaus kepimui,

- juodojo balzaminio acto.


Svogūnus nulupti ir perpjauti išilgai per pusę. Išdėlioti perpjauta puse į apačią ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir apšlakstyti juoduoju balzaminiu actu. Užberti šviežio rozmarino lapelių, džiovinto česnako granulių, druskos ir maltų juodųjų pipirų. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje su garais (arba pastačius apačioje keraminį indelį su vandeniu) 15 minučių.

Išpjovą supjaustyti 2-3 cm storio riekelėmis - medalionais. Medalionų kraštus apsukti vytinto kumpio arba rūkytos šoninės juostelėmis, uždėti po 2 lapelius šalavijo ir sutvirtinti kulinariniu siūlu.

Keptuvėje įkaitinti alyvuogių aliejų, suberti pipirų grūdelius, įdėti sviestą ir likusius šalavijo lapelius. Tada sudėti kiaulienos medalionus ir gražiai apskrudinti iš abiejų pusių. Užpilti baltuoju vynu. Iš orkaitės išimti iškepusius svogūnus ir įdėti į ją penkioms minutėms mėsą.

Iškepusią mėsą patiekti su karamelizuotais svogūnais ir mėgstamu garnyru.

Virti speltos varškėčiai

Reikės:

- 535 g varškės (9 proc.),

- 2 kiaušinių,

- 225 g šviesių speltos miltų,

- 5 šaukštelių nerafinuoto cukraus,

- druskos.


Varškę pertrinkite ir sumaišykite su miltais, kiaušiniais, cukrumi ir druska. Iš gautos masės iškočiokite volelius ir supjaustykite juos 2-3 cm. ilgio gabalėliais. Į puodą su verdančiu vandeniu atsargiai suleiskite pusgaminius ir virkite 5-7 min.

Išvirę varškėčiai turi būti nesutrūkę, nesuirę ir nepraradę savo formos. Tiekite su cinamonu, uogomis ir graikišku jogurtu.

Lazdyno riešutų vyniotinis

Kaip teisingai iškepti biskvitą, kad pavyktų susukti vyniotinį ir kad jis būtų skanus, atskleidžia laidos „Gardu Gardu“ vienas iš vedėjų Ali Gadžijevas. Konditeris, įkvėptas visiems gerai žinomo Kuršėnų vyniotinio, pabandė improvizuoti ir iškepė purų biskvitinį vyniotinį su pieninio šokolado ir lazdyno riešutų kremu, dekoruotą karamelizuotais lazdyno riešutais.

Biskvitui reikės:

- 50 g miltų,

- 2 kiaušinių,

- 2 kiaušinių trynių,

- 80 g cukraus (kiaušiniams plakti),

- 2 kiaušinių baltymų,

- 30 g cukraus (baltymams plakti).


Kremui reikės:

- 150 g pieninio šokolado,

- 100 g lazdynų riešutų pastos,

- 360 g grietinėlės.

Dekoravimui reikės:

- 200 g skrudintų karamelizuotų lazdyno riešutų,

- cukraus pudros.

Pirmiausia reikia pasiruošti kremą. Prikaistuvyje užvirti grietinėlę. Dubenyje sumaišyti šokoladą su lazdyno riešutų pasta ir užpilti užvirusia grietinėle bei gerai išmaišyti iki vientisos masės. Paviršių uždengti maistine plėvele ir palikti šaldytuve, kad atvėstų.

Kiaušinius, kiaušinių trynius ir cukrų išplakti iki purios masės. Kiaušinių baltymus taip pat išplakti su cukrumi iki standžių putų. Abi mases atsargiai sujungti ir išmaišyti iki vientisos masės. Tada suberti miltus ir vėl viską gerai išmaišyti. Gautą masę paskleisti tolygiai ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepti iki 160°C įkaitintoje orkaitėje 7 minutes. Iškepusį biskvitą nuimti nuo skardos ir atvėsinti ant darbastalio.

Išimti atvėsusį kremą iš šaldytuvo ir išplakti iki purios masės. Paskleisti jį tolygiai ant atvėsusio biskvito paviršiaus ir pasilikti porą šaukštų kremo dekoravimui. Suvynioti vyniotinį ir paviršių aptepti likusiu kremu. Apiberti karamelizuotais lazdyno riešutais ir apibarstyti cukraus pudra.


Pasidalink:
Pasidalink: Facebook
Parašykite savo komentarą:
 
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
  • NAUJAS STARTAS: nuo sekmadienio Palangos oro uoste pradedami skrydžiai į Vokietijos miestą Dortmundą; keleivius į šį miestą skraidins skrydžių kompanija „Wizz Air."
  • PRASTI REIKALAI: Lietuvoje reikalai krypsta į blogąją pusę - taip manančių kovo mėnesį padaugėjo 4 procentais; atitinkamai demokratijos veikimu nepatenkinti apie pusė Lietuvos gyventojų.
Daugiau

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi
(per 72 val.)

Daugiausiai komentuoti
(per 72 val.)
reklama
baneris Big Daddy Wilson

Ar kelia grėsmes užsieniečių antplūdis Lietuvos darbo rinkoje?

balsuoti rezultatai

Ar dirbsite per Velykas?

balsuoti rezultatai
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

 +3  +5 C

   +2   +3 C

 

 +2   +4 C

+8 +10C

 +14  +16 C

 

+12   +14 C

2-4 m/s

 2 m/s

 

 4 m/s

 

USD - 1.1250 PLN - 4.2786
RUB - 71.9719 CHF - 1.1383
GBP - 0.8647 NOK - 9.5978
reklama
Ūkis
reklama
Sveikata ir grožis