respublika.lt
LRDT LYRAS

Derinant nesuderinamą: netikėtos gastronominės „poros“

2018 gruodžio mėn. 30 d. 08:30:17
Milda KUNSKAITĖ

Gastronomija niekada nepasižymėjo konservatyvumu. Eksperimentai su receptūromis, gaminimo būdais ir patiekimo forma į kulinarijos istoriją įrašė nemažai kultinių patiekalų. Iš pradžių abejonių keldavusieji, ginčytini skonių deriniai laikui bėgant tapo vieno ar kito regiono virtuvės klasika.

 

Skandinavija: mėsa ir uogienė

Įprotis mėsos ir žuvies patiekalus valgyti su uogiene yra priskiriamas vikingams. Atšiaurus klimatas gerokai ribojo jų racioną, tad tekdavo tenkintis tuo, kas augo po kojomis. Kol pietų šalys varžėsi dėl neįkainojamų prieskonių, šiaurė tenkinosi bruknėmis, tekšėmis ir spanguolėmis. Išėjo neblogai: pagal viduramžių receptus paruošta mėsa su nesaldžiomis uogomis tapo daugybės skandinaviškų patiekalų pagrindu, o pirmasis iš jų - kottbullar (frikadelės su virtomis bulvėmis ir bruknių džemu).

Viduržemio jūros regionas: prosciutto ir melionas

Neaišku, kas ir kada nusprendė sukurti gastronominį duetą iš kumpio ir meliono. Žinoma tik tiek, kad vytintas kiaulienos kumpis Viduržemio jūros regiono šalyse yra valgomas seniai, o italai net pagamino ypatingos rūšies prosciutto - Parmos kumpį. Jis gaminamas tik iš trijų rūšių kiaulienos, be to, paršeliams keliami itin griežti reikalavimai: jie turi būti užauginti Šiaurės Italijoje, būti vyresni kaip 9 mėnesių ir sverti ne mažiau kaip 150 kg. Su melionais kiek paprasčiau: užkandžiui išrenkamas labiausiai sunokęs ir sultingas vaisius. Beje, suprasti pietiečius nesunku: jei bent vienas iš komponentų bus „suklastotas“, duetas „neskambės“.

Silicio slėnis: kava su sviestu


Idėją į kavą dėti sviesto verslininkas iš Silicio slėnio Deivas Espris (Dave Asprey) pasiskolino iš tibetiečių. Vykdami į kalnus, vietos piemenys geria karštą arbatą su jako patelės pienu. Verslininkas receptą sumodernino pagal savo skonį: arbatą pakeitė kava, o pieną - sviestu. Gėrimas, kuriam priskiriamas neįtikėtinas žvalinamasis poveikis ir savybė pagerinti koncentraciją, greitai užkariavo IT sostinę. Ne vien dėl naudingumo - jo malonus skonis primena klasikinę latte, tik su gera porcija riebios grietinėlės.

Tailandas: braškės su pomidorais

Mintis derinti daržoves su vaisiais, juolab uogomis, gali pasirodyti keista bet kam, tik ne Pietryčių Azijos gyventojams. Dėl vietos klimato pernelyg sotus maistas nėra paklausus, labiau vertinami lengvi užkandžiai. Vandeningi pomidorai ir braškės, pagal tajų supratimą, yra tinkamas maistas valgyti per karščius, be to, šis skonių derinys - braškių saldumas ir pomidorų gaivumas - yra labai įdomus.

Italija: greipfrutas ir gražgarstės

Gražgarstės, žinomos nuo Romos imperijos laikų, dar neseniai praktiškai nebuvo auginamos, o laikomos vos ne piktžolėmis. XX a. paskutiniajame dešimtmetyje jos netikėtai stojo į porą su greipfrutu. Paaiškėjo, kad šios salotos puikiai užmaskuoja perteklinį greipfruto kartumą ir pabrėžia citrusines skonio natas. Kartu su Italijoje mėgstamomis jūros gėrybėmis gražgarsčių ir greipfruto salotos trumpiau nei per 20 metų įsitvirtino kaip vienas iš naujosios Viduržemio jūros regiono virtuvės simbolių.

JAV: svogūnai ir karamelė


Šio skonių derinio pagrindas - dichotomija „saldu-rūgštu“. Karamelizuoti svogūnai patiekiami su greituoju maistu - mėsainiais, skrudintomis daržovėmis, dešrainiais ir pica. Beje, JAV svogūnų patiekiama ir su naminiais patiekalais, daugiausia raudona mėsa, kepta grilyje. Nežiūrint gaminimo paprastumo, karamelizuotų svogūnų gamyba yra seniai patikėta maisto pramonei - tikriausiai norint sutaupyti 5-6 valandas, būtinas, kad dingtų būdingas svogūnų kvapas. Žinoma, turintys laisvo laiko leidžia sau malonumą stebėti, kaip paprastas svogūnas virsta originaliu užkandžiu arba savarankišku garnyru.


Pasidalink:
Pasidalink: Facebook
Parašykite savo komentarą:
 
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
  • PARODA: penktadienio vakarą Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje atidaroma paroda „Nebaigti reikalai. Apie meninę komunikaciją paštu“ - tai paroda apie meninę komunikaciją paštu, apie siuntėją ir adresatą arba jo nebuvimą, apie pradėtą ir ne visada baigtą mintį, apie žaismingą pasipriešinimą sistemoms, socialinių tinklų užuomazgas sovietmečiu.
  • VIZITAS: penktadienį Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis išvyksta vizito į Latviją; Tervetėje parlamento vadovas ketina susitikti su Latvijos Saeimos pirmininke Inara Mūrniece.
Daugiau

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi
(per 72 val.)

Daugiausiai komentuoti
(per 72 val.)
reklama
PABUDIMAS

Kaip vertinate įstatymą, leidžiantį kirsti verslo plėtrai trukdančius miškus?

balsuoti rezultatai

Ar mokate užsienio kalbų?

balsuoti rezultatai
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

  +3    +6 C

-4    -1 C

 

 +1    +3 C

+7   +8 C

+7  +11 C

 

   +6  +10 C

8-13 m/s

2-3 m/s

 

3-4 m/s

 

reklama
samba
reklama
Sveikata ir grožis