Pavasaris mus jau džiugina šiltu ir maloniu oru, tad ne vienas jau pradėjo lauko kepsninių bei šašlykų sezoną. Sveikatos specialistai sako, kad kartu su kepimo ant grotelių ir kepsninių sezono startu į vaistines paprastai plūsteli daugiau besiskundžiančių apsinuodijimu ar skrandžio skausmais, nes daugelis tiesiog pamiršta svarbiausias maisto paruošimo taisykles.
Pasirūpinti šviežumu
„Pirmas ir svarbiausias patarimas - pasirūpinti maisto šviežumu. Jei mėsą kepimui marinuojate ar kitus patiekalus namuose ruošiate patys, šviežumą kontroliuoti lengviau, tačiau perkant pusiau paruoštą maistą, mišraines ar marinuotus gaminius iš parduotuvių, būtinai gerai įvertinti tiek galiojimo laiką, tiek ir paties maisto išvaizdą, kvapą. Pasenęs maistas - viena dažniausių apsinuodijimo priežasčių“, - pastebi „Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Juodsnukytė.
Pasak jos, norint išvengti apsinuodijimų, svarbu įvertinti visus maisto paruošimo etapus: pirkimą, saugojimą, paruošimą, atšildymą ir vartojimą. Lygiai taip pat svarbu pagamintą maistą laiku suvalgyti ir laikyti jį tik tinkamomis sąlygomis. Ilgai laikant maisto produktus kambario temperatūroje apsinuodijimo maistu rizika padidėja. „Šaldytuve ar šaldiklyje laikomų produktų nereikėtų kambario temperatūroje palikti ilgiau nei dviem valandoms, o virtų ar keptų produktų nereikėtų laikyti šaldytuve ilgiau nei tris keturias paras“, - pataria vaistininkė.
Neragauti žalios mėsos
Antra taisyklė, kuri aktuali gaminant maistą lauke, - neragauti žalios, termiškai neapdorotos mėsos, ypač vištienos ir kiaulienos.
„Atrodo - akivaizdu, tačiau daugelis vis tiek stengiasi paragauti vos kąsnį, pažiūrėti, kaip išsimarinavo šašlykas ar vištiena, ar užtenka prieskonių. Tenka girdėti sakančių, kad marinuota mėsa lygu iškeptai, tačiau taip nėra. Žalia vištiena ir kiauliena - didelė rizika užsikrėsti salmonelioze. Salmonelės bakterijos žūsta tik didelėje temperatūroje, t.y. tik kepant ar verdant žalią maistą“, - sako vaistininkė.
„Tinkama higiena labai svarbi ruošiant visą žalią mėsą, paukštieną. Svarbu ne tik plauti rankas šiltu vandeniu ir muilu, bet ir tinkamai nuplauti panaudotus stalo įrankius, peilius, pjaustymo lenteles, vengti termiškai neapdoroto maisto sąlyčio su kitu maistu“, - svarbiausiais patarimais dalijasi specialistė.