Per virtuvę atrandame vietos tradicijas ir sužinome daug naujo apie šalį, kurioje viešime. Todėl sąžinė neturėtų graužti nei dėl didžiulės moussaka porcijos, nei dėl papildomo legendinio šokoladinio „Sacher“ torto gabalėlio. Tarp kitko, perimti kai kurių šalių kulinarinių tradicijų ir paversti jų savo kasdienybės dalimi vis dėlto nereikėtų.
Belgija: sviestiniai kepiniai, alkoholis ir šokoladas
Kelionė į Belgiją - tikras malonumas gurmanui. Puikus įvairiausių rūšių ir spalvų šokoladas - vienas geriausių pasaulyje - pardavinėjamas kaip suvenyras. Firminiai vafliai su visokiausiais įdarais: šokoladiniu padažu, karamele, plakta grietinėle, riešutų mase... Ir, aišku, dešimtys alaus rūšių. Tai yra labai skanu... ir labai toli nuo sveikos mitybos.
Vengrija: kova su nutukimu valstybės lygmeniu
Būtent vengrai yra labiausia nuo antsvorio kenčianti Europos tauta. Nutukusiųjų procentas čia - didžiausias žemyne, o gyvenimo trukmė, palyginti su kaimyninėmis šalimis, mažoka. Priežastis slypi racione: vengrai vartoja daug druskos, keptų, riebių produktų, rūkytų gaminių, perdirbtų mėsos produktų - dešrelių, sardelių ir pan. Mėgstamiausia mėsa - kiauliena, kaloringi padažai, daug duonos ir miltų. Atsakydama į tokią „dietą“, valstybė įvedė nesveiko maisto mokestį. Kad ir kaip būtų keista, tai veikia.
Čekija: gerk alų, valgyk mėsą
Blaivininkams ir vegetarams šioje šalyje yra nelengva. O ir šiaip sveikos gyvensenos šalininkams, juk tradicinis čekiškas maistas - riebi mėsa, lašiniai, dešrelės, keptas sūris... Gėrimas su putele - dar viena Čekijos vizitinė kortelė. Nieko keista, kad per 20 proc. čekų nuo jaunystės kenčia dėl nutukimo.
Argentina: mėsa, mėsa ir dar kartą mėsa
Kasdieninio argentiniečių raciono pagrindas - raudona mėsa, daugiausia jautiena, taip pat miltų patiekalai. Argentinos virtuvė yra sunki: daug riebalų ir paprastųjų angliavandenių, daug cukraus ir baltos duonos, mažai ląstelienos. Nereikia stebėtis, kad būtent čia nutukusiųjų procentas yra didžiausias visoje Lotynų Amerikoje.
Baltarusija: patiekalų iš bulvių lyderė
Bulvės tikrai nėra nekaloringiausias produktas, o ypač valgomos su sviestu ir grietine. Beveik visi baltarusiški patiekalai, pradedant paprasčiausiais bulviniais blynais ir baigiant sudėtingomis sriubomis ir antraisiais patiekalais, gaminami iš bulvių ir riebios mėsos. Baltarusija apskritai yra lyderė pagal krakmolingojo šakniavaisio suvartojimą vienam gyventojui. Jei žmogus nuo ryto iki vakaro kaime dirba sunkų fizinį darbą, kalorijų jam gyvybiškai reikia, bet tokią mitybą pavadinti teisinga nesiverčia liežuvis.
Arabų šalys: riebalai, druska, prieskoniai
Arabiška virtuvė yra gana įvairi, joje esama ir naudingų patiekalų. Pavyzdžiui, šviežių daržovių salotos, troškinta mėsa, humusas, ankštiniai - visa tai visiškai galima priskirti sveikai virtuvei. O štai neįsivaizduojamai rafinuotus rytietiškus saldumynus, šaurmą, plovą, liulia kebabą ir riebias sriubas - vargu.
Mongolija: monokulinarija
Šios nuostabios šalies virtuvė yra ne tiek nesveika, kiek nesubalansuota. Jos pagrindas - riebi mėsa ir rauginto pieno produktai, o daržovių ir vaisių mongolai beveik nevalgo, juolab šviežių. Čia nepriimta valgyti ir žuvies. O dar mongolai geria sūdytą arbatą su riebalais, bet tai jau visai kita istorija...
Turkmėnistanas, Kirgizija, Kazachstanas: visa, kas šviežia - eksportui
Šių šalių virtuvė yra be įmantrybių: ryžiai, mėsa, duona ir kepiniai, kepti keptuvėje. Daržovių ir vaisių valgoma nedaug - didžioji dalis gausiai derančių gėrybių išvežama į kitas šalis.
JAV: greitojo maisto pergalė
Amerika stereotipiškai įsivaizduojama kaip labai storų žmonių, daugiausia valgančių greitąjį maistą, šalis. Dideliuose miestuose yra nevisiškai taip: daug kas žavisi joga, vaikšto į sporto sales ir renkasi sveikus produktus. Bet provincijoje greitojo maisto restoranas - pagrindinė pramoga, susitikimų ir pusryčių, pietų bei vakarienės vieta. Nereikia stebėtis, kad Valstijose nutukusių žmonių, taip pat ir tarp jaunimo, yra itin daug.
Vokietija: „beširdiškas“ valgiaraštis
Vokiška virtuvė asocijuojasi su alumi ir dešrelėmis. Ir apskritai kasdieninis maistas čia yra sunkus, riebus ir beprotiškai kaloringas: šonkauliukai, rūkyti gaminiai, dešrelės, gruzdinta krūtinėlė ir, aišku, bulvės kaip garnyras, o jeigu jau sriuba, tai tiršta, riebi, soti. Tad nenuostabu, kad ne visi vokiečiai gali pasigirti stipria sveikata. Procentas žmonių, sergančių širdies ir kraujagyslių ligomis, šioje šalyje kasmet didėja, tarp jų patenka ir nemažai jaunimo.