respublika.lt

Vakarienė „Noma“ restorane - nuo miško samanų iki grenlandiškos jautienos

(0)
Publikuota: 2015 liepos 06 15:39:50, Agnė VAITASIŪTĖ-KEIZIKIENĖ
×
nuotr. 8 nuotr.
Pagrindinis „Noma“ šefas Renė Redzepis. Pėterio Brinčo nuotr.

Jei nori paragauti tikrai gurmaniškų patiekalų, keliauk į Daniją. Kopenhagoje įsikūręs restoranas "Noma" ne veltui keturis kartus buvo įvertintas kaip geriausias pasaulio restoranas, o šiemet pateko į geriausiųjų sąrašo trečiąją vietą. Čia 40-iai staliukų maistą ruošia 110 virėjų. Tiesa, staliuką rezervuoti reikėtų iš anksto - šiuo metu viskas užimta jau keliems mėnesiams į priekį.

 


Istorija

Restoraną 2003 m. įkūrė jo šefas Renė Redzepis (Rene Redzepi) XVIII a. statytame sandėlio pastate Kopenhagoje. Pats R.Redzepis 2012 m. buvo patekęs į pasaulio įtakingiausių asmenų šimtuko sąrašą. Jo kulinariniais laimėjimais žavisi bene visas pasaulis. Kiekvieną mėnesį restoranas gauna beveik 100 tūkst. prašymų rezervuoti staliukus, kurių čia yra 40. O kulinarai kaunasi dėl vietos patekti į šio restorano virtuvę. Iš viso čia dirba 110 virėjų. Tiesa, net ir geriausiame restorane pasitaiko visko. Prieš porą metų jame apsinuodijo 63 žmonės.

Maistas

Patekę į "Noma" restoraną svečiai pakliūva į visiškai kitokį negu iki šiol įprastą kulinarijos pasaulį. "Noma" vakarienė susideda iš maždaug 20 skirtingų patiekalų, kurie nė iš tolo neprimena kasdienio maisto. Restorane siūlomi skandinaviškos virtuvės gurmaniški patiekalai. Čia naudojami vietiniai ar šalių kaimynių produktai (varškė iš Islandijos, Grenlandijos jautiena, Atlanto otas, miško uogos, vietinės daržovės ir žalumynai). Tradiciniai gamybos metodai paįvairinami moderniais gastronomijos išradimais. Restorane gaminami actai, produktai vietoje sūdomi, rūkomi, džiovinami. Vienas populiariausių patiekalų - saldžiosios krevetės, įvyniotos į laukinių česnakų lapus.

Įvertinimai


"Noma" turi dvi "Michelin" žvaigždutes. 2010, 2011, 2012 ir 2014 m. buvo išrinktas geriausiu restoranu pasaulyje.

Vieta

Kopenhaga, Danija.

Šefai


Renė Redzepis ir Danielius Žiustis (Daniel Giusti).

Kainos


Vakarienės be gėrimų kaina asmeniui - nuo 220 Eur - 760 Lt.

Apie apdovanojimus


Geriausių pasaulio restoranų apdovanojimai, kuriuos skiria žurnalas "Restaurant", pradėti teikti 2002 m. Jie tapo atskaitos tašku daugeliui pasaulio gurmanų. Įvertinimus skiria žiuri, kurią sudaro 972 nepriklausomi ekspertai. Tarp jų esama restoranų kritikų, virėjų, restoranų savininkų ir gurmanų.

Geriausių pasaulio restoranų penketukas:


"El Celler de Can Roca", Žirona, Ispanija

"Osteria Francescana", Modena, Italija

"Noma", Kopenhaga, Danija

"Central", Lima, Peru

"Eleven Madison Park", Niujorkas, JAV

Parengta pagal priedą „Laisvalaikis“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s