respublika.lt

2018 rugsėjo 25, antradienis

Klaidos kepant šašlykąnuotraukos

2018 birželio mėn. 19 d. 07:09:11
Milda KUNSKAITĖ

Kas gali būti smagiau, kaip gražią vasaros dieną gamtoje surengti vaišes. Bene populiariausias tokių vaišių patiekalas - šašlykas. Ar tikrai mokame jį skaniai iškepti?

 

Šašlyko kokybė priklauso nuo daugelio veiksnių, pirmiausia marinato ir mėsos rūšies. Bet visa tai - skonio reikalas. Supažindiname su bendrosiomis taisyklėmis, kurių reikia laikytis, norint šašlyko nesugadinti, kad šašlykas būtų sultingas ir skanus.

Daugelis mėsos gabalėlius ant iešmo suveria glaudžiai vieną prie kito. Bet kad kiekvienas mėsos gabalėlis gerai iškeptų iš visų pusių, tarp jų turi likti maždaug 0,5 cm tarpeliai. Jei gabalėliai bus prigludę vienas prie kito, suglaustos vietos neiškeps.

Akivaizdu, kad įvairaus dydžio gabaliukai keps nevienodą laiką. Ir vis dėlto kai kas tai pamiršta ir suveria ant iešmo įvairaus dydžio gabalus. Rekomenduojama mėsą supjaustyti 3,5-4 cm dydžio gabalais. Jeigu jie bus mažesni, mėsa bus sausa, o jeigu dideli, viduje liks neiškepusi. Kai matuojate gabalėlius, juos vis perdurdami, iš mėsos išteka sultys. Tinkamai supjausčius mėsą dings būtinybė kiekvieną gabaliuką „derinti“.

Keistas įprotis - daržoves verti ant iešmo tarp mėsos gabalų. Akivaizdu, kad daržovės iškepa greičiau negu mėsa. Kepant nuimti jų nuo iešmo nepavyks, taigi greičiausiai jos sudegs, palikdamos nemalonų kvapą, kuris įsigers į mėsą. Jeigu labai norite išsikepti daržovių, kepkite jas ant atskirų iešmų. Geriausia tai daryti pagaminus pagrindinį patiekalą, kai sumažės kaitra.

Tie, kas nori sutaupyti laiko, naudoja skystį laužui įkurti. Bet pagrindinis uždavinys - pasiekti, kad liepsna būtų stabili, o ne intensyvi, ir kad anglys kuo ilgiau išliktų karštos. Be to, naudojant tokį skystį, patiekalas įgaus papildomo kvapo.

Daugelis vietoj anglių arba pliauskų naudoja senas tvoros lentas, apipuvusias šakas - viską, kas papuola po ranka. Bet nuo malkų kokybės priklauso ne tik tai, kiek ilgai anglys bus kaitrios, bet ir šašlyko skonis. Kad anglys rusentų tolygiai, naudokite sausas vienodo dydžio lapuočių medžių malkas. Jeigu naudojate parduotuvėje pirktas anglis, uždekite jas naudodami skiedras arba popierių.

Nelaistykite anglių šaltu vandeniu. Pirma, dėl to sumažėja kaitra, dėl kurios reikia laikytis aukščiau išvardintų taisyklių. Antra, jeigu šaltas vanduo patenka ant mėsos, yra rizika, kad šašlykas iškeps netolygiai. Taip pat nereikėtų mėsos laistyti šaltu marinatu. Jeigu anglys užsiliepsnojo, nustumkite iešmus ar groteles į šoną ir pamaišykite jas žarstekliu arba pagaliu. Jeigu laistote mėsą marinatu, kad ji neapanglėtų, marinatą užvirinkite.

Jeigu šašlyką kepsite ant atviros ugnies, mėsa greitai pajuos ir virs anglimis su neiškepusiu viduriu. Paprasta taisyklė, kurią reikia atsiminti visą laiką - gerai įkaitusios anglys pasidengia pelenų plėvele, pro kurią matyti įkaitęs vidurys. Taip pat jos skleidžia lengvą metalinį žvangesį. Kai anglys „pražilsta“ ir ima skambėti - laikas pradėti kepti mėsą.

Jeigu iš akies negalite nustatyti, ar mėsa gerai iškepė, galima prapjauti vieną, atrodantį kiečiausią, gabaliuką. Bet nepamirškite, kad mėsa taip praranda sultingumą. Jokiu būdu nepjaustykite kiekvieno gabaliuko ant iešmo. Kepimo laikas priklauso nuo to, kokią mėsą kepate. Jeigu laikėtės visų taisyklių, iš išvaizdos tikrai suprasite, iškepęs jūsų šašlykas, ar dar ne.


Pasidalink:
Pasidalink: Facebook Pasidalink: Frype
Straipsnio komentarai
 
 

Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
  • PATEKO: Didžiojoje Britanijoje vykstančio Tarptautinės teniso federacijos (ITF) „Futures“ serijos turnyro vienetų atrankoje lietuvis Simonas Žukauskas 2:6, 1:6 pralaimėjo atrankos favoritui 20-mečiui amerikiečiui Roy'ui Smithui (1378-oji pasaulio raketė), tačiau pateko į pagrindines varžybas kaip „laimingas pralaimėjusysis“ (lucky loser).
  • VADOVAUS: Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų kuriamam Verslo kompetencijų ir paslaugų centrui nuo pirmadienio vadovauja ilgametę patirtį turinti Ramunė Vaičiūnienė.
Daugiau

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi
(per 72 val.)

Daugiausiai komentuoti
(per 72 val.)
reklama
darbas vadyb

Ar savo akimis matėte popiežių Pranciškų?

balsuoti rezultatai

Ar jums su darbdaviu pavyksta susitarti dėl atostogų datos ir terminų?

balsuoti rezultatai
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

  +6   +9 C

   +3   +4 C

 

   0  +2 C

  +11  +12 C

   +8  +9 C

 

   +7  +9 C

  1-6 m/s

 4-5 m/s

 

    3-6 m/s

 

reklama
Sveikata Grožis