Šių dienų tendencijos akivaizdžiai rodo, kad restoranui vien gero ir skanaus maisto ne visuomet pakanka norint pritraukti lankytojų. Kai tokia restoranų, kavinių, užkandinių gausa ir pasiūla, savininkai neriasi iš kailio sukdami galvas, kuo išsiskirti. Tad nenuostabu, kad viena po kitos dygsta įvairiausios teminės kavinės ir užkandinės, ypač Azijoje, tapdamos akcijomis atrakcijomis, kuriomis pritraukiami tūkstančiai. Tokių kavinukių ar restoranų savininkai ėmėsi iššūkio - pasiūlyti keistos ir neįprastos valgymo patirties paletę, kuri net greitąjį maistą paverstų įsimintinu pojūčiu ir potyriu. Juk, pasak jų, šiandien pietūs yra ne vien tai, ką tu dedi į burną.
„Modern Toilet": šokiruoti ir sujaukti pojūčius
Taipėjus (Taivanas)
Vakariečiams tikrai sunku suvokti, kaip galima mėgautis maistu tualeto aplinkoje, tačiau Azijos gyventojams tualeto tematikos idėja patiko. Todėl 2004 metais Kaosiungo mieste (pietų Taivanas) atidaryto pirmojo tokio restorano sėkmė paskatino atidaryti "Modern Toilet" restoranus ir kituose miestuose. Šiandien "Modern Toilet" tinklo restoranų yra 12. Šie vaizduotę audrinantys restoranai tapo paklausūs ne tik tarp azijiečių, bet ir tarp į šalį užsukančių užsienio turistų. Vienas iš "Modern Toilet" savininkų Vang Ci Vei (Wang Tzi-Wei) nė neslepia, kad restorano paskirtis - šokiruoti ir sujaukti pojūčius.
Ir pradedama nuo meniu, kuriame yra "Paleistų vidurių sriuba", "Žalioji dizenterija" ir panašūs patiekalų pavadinimai. O užsisakęs desertą gauni rudos spalvos išraiškingai suraitytą ir išmatų formą primenantį skanėstą mini klozete, tad tereikia įjungti vaizduotę ir... mėgautis. Ar nusifotografuoti, ką mėgsta daryti čia užsukę svečiai.
Valgoma sėdint ant tikro klozeto prie iš vonios padaryto stalo, ant kurio ir sriuba, ir kiti patiekalai patiekiami tik mini klozetuose, pisuaruose. Sienų dekoracijos - taip pat "tualetinės", o virš galvų kabo rudi išmatas primenantys šviestuvai.
Maistas, anot žinovų, nėra fantastinis, bet tikrai skanus ir jį linksma valgyti.
"Atlas Bar": rekordinisi butelių bokštas
Singapūras
Tarp turistų iš viso pasaulio ir vietinių gyventojų itin populiarus "Atlas Bar", kuris kažkada buvo restoranas, lankytojus pritraukiantis geru maistu. Kai to nebepakako, "Atlas Bar" savininkai rado kitą traukos magnetą. Taip atsirado unikalus "Art-Deco" temos interjeras su išskirtine detale - "Džino bokštu", kuriame sustatyta daugiau nei 1000 unikalių džinų ir kitų stipriųjų gėrimų rūšių butelių iš viso pasaulio.
Restoranas "P.S. Bu Bu": stalai-automobiliai
Taipėjus (Taivanas)
Neprilygstamas senovinių automobilių tematikos restoranas "P.S. Bu Bu" lankytojams pritraukti išnaudoja meilę ir susidomėjimą senoviniais automobiliais. Kas nenorėtų ne tik pamatyti "Mini Cooper", "Volkswagen Beetle" ar 1959 metų "Cadillac Convertible", bet ir pavalgyti juose? Restorano stalai-mašinos pagaminti panaudojant kuo daugiau autentiškų automobilio detalių.
Restoranas "Ke'er": išlaisvinti instinktus
Pekinas (Kinija)
Svečiai, užsukę į "Ke'er" restoraną Kinijos sostinėje Pekine, pirmiausia griebiasi mobiliųjų telefonų įsiamžinti prie įspūdingų dekoracijų S&M ("Sadizmo" ir "Mazochizmo") tema. Dviejų aukštų jūros gėrybių restoranas kaip fetišą taip pat pasirinko ir sekso temą, kai net padavėjai čia vilki moteriškas grožybes vaizduojančias prijuostes. Gėrimai tiekiami krūtų formos ar vyro varpos puodeliuose. O ant stalo galima pamatyti ne vieną vaizduotę audrinantį patiekalą.
Restorano "Ke'er" savininkas Lu Lu sako: "Maistas ir seksas yra pagrindiniai žmonių troškimai. Tad mūsų restorano koncepcija remiasi devizais: "Išlaisvink savo pagrindinius instinktus" ir "Išlaisvink save".
"Gyvatės" kavinė: su maistu - adrenalino dozė
Tokijas (Japonija)
Japonijos sostinėje įsikūrusioje "Gyvatės" kavinėje lankytojai, sumokėję 1000 jenų (apie 9,17 JAV dolerio), gali mėgautis lengvais užkandžiais ir gauti dozę adrenalino žvelgdami į besiraitančias gyvates. Jos apgyvendintos stikliniuose kavinės staliukuose-narvuose. Norintiesiems dar daugiau adrenalino paliesti gyvatę ar užsidėti ją ant kaklo galima primokėjus dar 540 jenų (apie 4,95 JAV dolerio). Už sumokėtą įėjimo į kavinę kainą priklauso vienas gėrimas, kitus gėrimus ar valgius reikia užsisakyti papildomai. "Gyvatės" kavinėje gyvatę galima ir nusipirkti - perkantiems šį padarą kavinės darbuotojai nemokamai suteikia ir pamokas, kaip laikyti, kuo maitinti gyvatę namuose. Kas mėnesį prieš keletą metų atidarytą kavinę aplanko vidutiniškai 1000 žmonių. Kavinėje kasdien parodoma maždaug 30 gyvačių iš 90-ies turimų.
"Paintbar": tapybos ir maisto teapija
Bankokas (Tailandas)
Užsukę į barą "Paintbar" žmonės gali ne tik skaniai pavalgyti, bet ir išbandyti save tapydami. Mat šis baras su maistu pasiūlo visus tapymo reikmenis ir meno instruktoriaus pagalbą - toks valgio ir tapybos potyris traukia ne tik vietinius, bet ir į Tailandą atvykusius užsieniečius. Sakoma, jog tapymas ramina ir atpalaiduoja.
Parengta pagal priedą „Laisvalaikis“