respublika.lt

2017 kovo 23, ketvirtadienis

Esse restoranas: nuo puikių skonių iki ekologijos
nuotraukos

2017 kovo mėn. 06 d. 17:19:48
Eimantė JURŠĖNAITĖ

Bene judriausioje sostinės gatvėje – Gedimino prospekte - įsikūręs „Esse“ restoranas  jau devynerius metus garsėja kaip gurmaniško ir sveiko maisto oazė. Produktai čia atkeliauja iš savininkės Veronikos Nevoinos šeimai priklausančio ekologinio ūkio arba iš smulkių tiekėjų, kuriuos kruopščiai atrenka pati restorano vadovė. Atėjus pavasariui valgiaraštyje atsiranda vis daugiau lengvesnių patiekalų, paklūstančių sezoninės virtuvės dėsniams, o mėgstantys ilgiau pamiegoti savaitgaliais laukiami sočių vėlyvų pusryčių.

 

Savaitgalio tradicija – vėlyvieji pusryčiai

Savaitgalį, kai nereikia niekur skubėti ir norisi tiesiog pasimėgauti laisvadieniu, nieko nėra geriau už vėlyvus pusryčius (angl. Brunch) mieste. Juk po intensyvios savaitės norisi daugiau dėmesio skirti šeimai ar draugams, pabendrauti bei ramiai pasimėgauti puikiu maistu. Kadangi sakoma, jog pusryčiai būtinai turi būti sotūs, „Esse“ restorane  dieną galėsite pradėti su klasika jau tapusiais patiekalais - Benedikto kiaušiniais su traškia šonine ar silpnai sūdyta lašiša ir špinatais, taip pat amerikietiškais blyneliais su klevų sirupu. Mėgstantieji lietuviškos virtuvės skonius sunkiai atsispirs bulviniams tarkainiams su avokadu, lašiša, kepta žemoje temperatūroje, ir be lukšto virtais kiaušiniais. Pusryčių valgiaraštyje ir daugiau viliojančių patiekalų, o visi pusryčiautojai vaišinami ypatingu vitaminų užtaisu – gaiviuoju spanguolių gėrimu!

„Esse“ restoranas  vėlyvų pusryčių kviečia kiekvieną šeštadienį ir sekmadienį nuo 12 iki 16 valandos.  


Gėrybės iš nuosavo biodinaminio ūkio

Restorano savininkė džiaugiasi, jog su šeima gali maitintis šviežiais ir savame ūkyje užaugintais vaisiais, uogomis, daržovėmis ar putpelių kiaušiniais. Didesnę dalį produktų sudaro gėrybės iš Nevoinų ūkio ir „Esse“restorane. Nors papildomos naudos iš to Veronika sakėsi neturinti – labai smagu restorano svečiams pateikti savų salotų ar kiaušinių. „Jau vyksta intensyvūs žemės darbai, tad maždaug po mėnesio restorano lankytojus galėsime vaišinti pirmomis šviežiomis sezoninėmis  žalumynais, o nuo gegužės pabaigos ir šparagais“, - džiaugėsi V.Nevoina. Šiuo metu visi šeimos ūkio produktai žymimi „Demeter“ ženklu. Tai vienas griežčiausiai kontroliuojamų ženklų pasaulyje ir juo žymimi produktai, užauginti nenaudojant kenksmingų medžiagų bei tausojant aplinką. V.Nevoina džiaugiasi, jog šeimos ūkis gavo biodinaminio ūkio statusą: „Biodinamika – tai natūrali žemdirbystė, paremta gamtos jėgų veikimu bei panaudojimu. Toks ūkis veikia kaip uždara ekosistema, todėl tokio ūkio produktai itin vertingi ne tik maistiniu, bet ir energiniu požiūriu“. Taigi „Esse“ restoranas  yra unikalus tuo, kad tai veikiausiai vienintelis restoranas, šviežių ekologinių produktų nuolat gaunantis iš savo biodinaminio ūkio.

Mitybos formulė: sveika ir skanu

Pastaraisiais metais sveika mityba itin populiarėja, daugelis vis dar klaidingai mano, kad norint sveikai maitintis būtina gaminti namuose arba kad sveikas maistas nebūtinai yra skanus. Tie, kurie bent kartą lankėsi „Esse“ restorane , įsitikino, kad tai tėra mitai, – čia visada labai skanu, o maistas gaminamas atsižvelgiant į sveikos mitybos principus. „Kad produktai išsaugotų naudingąsias medžiagas, vitaminus ir skonio savybes, kai kurie valgiaraščio patiekalai gaminami žemoje temperatūroje. Taip pat labai rūpinamės, kad maisto produktai būtų švieži, paisome sezoniškumo – patiekalus gaminame iš tuo metu nokstančių produktų. Labai džiaugiuosi, kad didžioji jų dalis į restoraną atkeliauja tiesiai iš mano šeimai priklausančio biodinaminio ūkio - sakė V.Nevoina. - Jei dėl klimato sąlygų ko nors patys užsiauginti negalime, tiekėjų ieškau užsienyje. Pirmenybę teikiu ekologijai ir nedidelių ūkių užaugintai produkcijai. Man tai labai svarbu. Lygiai taip pat atrenku ir gėrimus, kurie atkeliauja į restoraną tiesiai iš vyno ūkių. Didelį dėmėsį skiriu kokybės ir kainos santykiui“. Atėjus pavasariui valgiaraštis atsinaujina lengvesniais patiekalais, o nokstant gėrybėms ūkyje bus vis daugiau salotų bei daržovių patiekalų, tinkančių ir tiems, kurie puoselėja dailias kūno linijas.


„Esse“ restoranas  ir Italijoje gyvenantys žurnalistai Jurga bei Paulius Jurkevičiai kovo 7 dieną 19 val.  kviečia į degustacinę vakarienę „Artišokas ir Viduržemio jūros gėrybės“.

Žurnalistų pora plačiau papasakos apie itališką virtuvę, o svečiai galės paragauti tuno tartaro su artiškokų „carpaccio“, avinžirnių sriubos su midijomis, karališkomis krevetėmis ir „Pecorino romano“ sūriu, Sepijos su žaliaisiais žirneliais ir troškintu artišoku bei pasimėgauti desertu – vaisių „Macedonia“ su „Olio Merico“ aliejaus citrinų ekstraktu. Vakaro metu vyks ir informatyvi 2016 m. derliaus alyvuogių aliejaus degustacija. Taigi laukia įdomus ir skonių pripildytas vakaras.

Staliukų rezervacija telefonu (+370-686) 00-488 arba elektroniniu paštu info@esse.lt.


APIE „ESSE“


Darbo dienomis nuo 11 iki 16 val. restorane ruošiami dienos verslo pietūs. Kasdien siūlomi vis kitokie valgiai: Jūsų pasirinkimui sriuba, salotos arba keli karštieji patiekalai. Čia drąsiai galite surengti verslo susitikimą. Visus pasitiks, dėmesingai ir profesionaliai aptarnaus gerai parengtas personalas.

Stilingos ir elegantiškos restorano erdvės - puiki vieta laisvalaikiui su draugų kompanija bei svarbioms šeimos šventėms. „Esse“ yra dvi salės - vienoje galime priimti iki 30, kitoje - iki 50, o furšetinio tipo vakarėliui - iki 80 svečių.

Su „Laisvalaikio“ kortele 12 % nuolaida sąskaitai (išskyrus verslo pietus, banketus ir spec. pasiūlymus)

Parengta pagal priedą „Laisvalaikis“


Pasidalink:
Pasidalink: Facebook Pasidalink: Frype
Straipsnio komentarai
 
 

Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
  • UŽĖMĖ: trečiadienį Belgijoje surengtose klasikinėse dviračių lenktynėse „Dwars door Vlaanderen" lietuvis Gediminas Bagdonas užėmė 54-ąją vietą.
  • PERGALĖ: Latvijos vyrų krepšinio čempionate trečiadienį Rygos „Barons kvartals" klubas, kuriam atstovauja Tauras Jogėla ir Denisas Krestininas, savo aikštėje 80:71 nugalėjo Rygos VEF ekipą su Arnu Labucku.
Daugiau

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi
(per 72 val.)

Daugiausiai komentuoti
(per 72 val.)
reklama
jogle rugsejis

Kaip vertinate, jog norima ilginti mokslo metus ir vaikus leisti į mokyklą nuo 6 metų?

balsuoti rezultatai

Ar keliaujate į užsienį apsipirkti?

balsuoti rezultatai
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

 +1   +5 C

 -3   +1 C

 

   -1   +2 C

  +6   +9 C

  +8   +11 C

 

    +7   +10 C

    5-10 m/s

     2-7 m/s

 

      4-9 m/s

USD - 1.0807 PLN - 4.2816
RUB - 62.6509 CHF - 1.0714
GBP - 0.8679 NOK - 9.1463
reklama
Respublikos spaustuvė 2014-12