Didžioji balerina Maja Pliseckaja pripažino tik vieną liesėjimo receptą: "Sėdėti nerijus." Bet ne visi pasižymi tokia valios jėga. Todėl moterys dažniau griebiasi kitokių gudrybių. Kas yra pagrindinis priešas kelyje į lieknumą? Aišku, apetitas. O kaip jį sutramdyti? Pabandykite pasinaudoti mūsų receptais.
Naudokite tinkamus aromatus
Praeinant pro konditerijos ar dešrų parduotuvę, sunku neapsvaigti nuo sklindančių viliojamų kvapų. Bet, pasirodo, kvapai gali ne tik žadinti, bet ir slopinti apetitą. Anglijoje buvo išbandyti pleistrai su vanilės aromatu. Jie buvo klijuojami ant rankų savanoriams, svajojantiems atsikratyti antsvorio. Po pusantro mėnesio paaiškėjo, kad šie žmonės numetė vidutiniškai 1,5 kg daugiau už tuos, kurie liesėjo vien tik valios jėga. Žinoma, valgant vanilinius desertus, suliesėti nepavyks. Bet jei labai išalkę pauostysite vatos kuokštelį, suvilgytą vanilės eteriniu aliejumi, ar tiesiog prikišite prie nosies vanilės ankštį, vilko apetitą kuriam laikui nuslopinsite. O mokslininkai specialiai sukūrė dar veiksmingesnį liesėti skirto aromato receptą. Reikia paimti gabalėlį banano, žalio obuolio skiltelę, po žiupsnelį pipirmėtės ir vanilės, visa tai pakaitinti su augaliniu aliejumi ir pajutus alkį kvėpuoti garais (arba 15 min. prieš valgį). Apetitas pastebimai susilpnėja arba visai dingsta.
Daugiau miegokite
Svarbu ne tik tai, kad miegodami nevalgome. Tiesiog naktį nepailsėjus organizme mažėja leptino - specialaus baltymo, reguliuojančio apetitą, ir daugėja hormono kortizono, kuris didina organizmo maisto poreikį. Galop dėl viso to ima kauptis riebalai.
Neatsisakykite tirštų sriubų
Dauguma įsivaizduoja, kad laikantis dietos reikia maitintis skysta vegetariška sriubyte. Ne visai taip! Amerikiečiai mokslininkai padarė išvadą, kad riebi sriuba yra labai naudinga figūrai. Suprantama, ją reikia pilti ne į praustuvo dydžio lėkštę, o į visai nedidelį dubenėlį. Tokia sriuba gerina skrandžio darbą ir spartina virškinimą, neleisdama maistui virsti riebalais. Be to, soti sriuba gerokai sumažina per pietus suvartojamų kalorijų skaičių, nes jos suvalgius valgyti nebelabai ir norisi. O štai skystas daržovių sultinys, priešingai, tik pakursto apetitą.
Valgykite riebios jūros žuvies
Nebėra jėgų kasdien maitintis virta vištos krūtinėle arba troškinta kalakutiena? Mes jus suprantame ir patariame nustoti iš savęs tyčiotis. Užteks šakute knaibyti sausą menkę ar beskonę jūrinę lydeką. Geriau suvalgykite skanios riebios jūros žuvies - lašišos, skumbrės, upėtakio. Tai visiškai ne pokštas, juk mokslininkai seniai įrodė, kad riebi jūros žuvis padeda ne tik išsaugoti sveikatą, bet ir liesėti. Kuo žuvis riebesnė, tuo joje daugiau nesočiųjų riebalų omega-3 rūgščių ir vitamino D. O juk būtent šios medžiagos ir padeda mažinti svorį. Be to, omega-3 rūgštys skatina išsiskirti džiaugsmo hormoną serotoniną, kurio labai trūksta dietos besilaikantiems žmonėms. Šios medžiagos padeda lengviau atsisakyti saldumynų, o tai yra sunku daugeliui metančiųjų svorį. Todėl triskart per savaitę per pietus arba vakarienę valgykite jūros žuvies. Bet, aišku, ne keptos, o pagamintos garpuodyje arba keptos folijoje be riebalų.
Parengta pagal priedą „Laisvalaikis“