Antrą vietą tarp geriausių pasaulio restoranų užimantis italų restoranas "Osteria Francescana" gali didžiuotis ne tik šiuo įvertinimu, bet ir vienu geriausių šefų pasaulyje - Masimu Botura (Massimo Bottura). Praėjusiais metais Švedijoje vykusiuose kasmečiuose kulinarų apdovanojimuose jam buvo įteiktas vadinamasis gastronomijos "Nobelio" įvertinimas. Maisto gurmanai turėtų džiaugtis, kad dar jaunystėje M.Botura nutarė mesti teisės studijas ir atsiduoti virtuvei.
Istorija
Aistrą kulinarijai M.Botura pajuto dar būdamas teisės studentu. Jis metė studijas ir visas savo santaupas investavo į nedidelę užeigą prie Modenos "Trattoria del Campazzo". Vėliau, norėdamas įgyti kulinarijos žinių, tapo kulinarijos žvaigždžių Žoržo Kuani (Georges Coigny) ir Aleno Diukaso (Alain Ducasse) mokiniu. 1995 m. M.Botura atidarė šiandien visame pasaulyje gerai žinomą restoraną "Osteria Francescana".
Maisto filosofija
Kaip sako pats restorano šefas, taisyklės čia nėra laužomos, čia jos yra koreguojamos. Jo maistas - tai gaminimo technikos naujovių ir geriausių vietinių ingredientų derinys, klasikinės prancūzų ir regioninės italų virtuvės kombinacija. Savo patiekaluose M.Botura bando atspindėti kultūrą, muziką, meną ir filosofiją. Lankytojai čia gali rinktis patiekalus iš tradicinės arba eksperimentinės virtuvės meniu: makaronų su bolonezės padažu, virtinukų su parmezano sūriu, arba kulinarijos šedevrų - jūrų velnio, žuvies bei daržovių šimtalapio ar kitų. Daugelis patiekalų yra įkvėpti žinomų menininkų ir jų darbų.
Įvertinimai
2013 ir 2014 m. jis buvo išrinktas trečiu geriausiu pasaulio restoranu, šiemet jam atiteko antra vieta. Restoranas įvertintas trimis "Michelin" žvaigždutėmis.
Vieta: Modena, Italija.
Šefai: Masimas Botura, Takahikas Kondas (Takahik Konda) ir Davidas Di Fabijus (Davide Di Fabio).
Kainos: pilnos vakarienės kaina nuo 170 Eur - 586 Lt.
***
Geriausių pasaulio restoranų penketukas:
"El Celler de Can Roca", Žirona, Ispanija
"Osteria Francescana", Modena, Italija
"Noma", Kopenhaga, Danija
"Central", Lima, Peru
"Eleven Madison Park", Niujorkas, JAV
Apie apdovanojimus
Geriausių pasaulio restoranų apdovanojimai, kuriuos skiria britų žurnalas "Restaurant", pradėti teikti 2002 m. Jie tapo atskaitos tašku daugeliui pasaulio gurmanų. Įvertinimus skiria žiuri, kurią sudaro 972 nepriklausomi ekspertai. Tarp jų esama restoranų kritikų, virėjų, restoranų savininkų ir gurmanų.
Parengta pagal priedą „Laisvalaikis“