respublika.lt

Viskas, ką reikia žinoti apie braškes (5)

2018 birželio mėn. 16 d. 16:15:30
Jurga DRUNGILAITĖ

Vasara vilioja ne tik gausiais žiedais, bet ir uogomis. Prasidėjus braškių sezonui, parduotuvių lentynos ir turgūs lūžta nuo braškių ir dažna mama ar močiutė neša namo raudonas, gardžiai kvepiančias uogas. Tačiau kasmet kankina tie patys klausimai - kokias uogas pirkti? Lietuviškas ar lenkiškas? Ar lenkiškos blogesnės? Kaip atskirti, ar uogos kokybiškos? Kiek ilgai galima laikyti ir kaip paruošti žiemai? Į rūpimus klausimus atsako VšĮ „Sveikatai palankus“ vadovė Raminta Bogušienė.


Kaip atskirti šviežią uogą?

Pasak maisto technologės ir mitybos specialistės R.Bogušienės, norint nusipirkti tikrai kokybiškas uogas, ypač turguje, privalote neskubėti ir skirti tam laiko. Pirmiausia, iš visų pusių apžiūrėkite indelį, ypač jo dugną, ar nėra pavandenijusių uogų. Uogos turi būti sausos, be šlapiuojančių vietų, pelėsio, puvinių. Uogų šviežumą taip pat rodo žiedkočiai: jei jie sausi, nenuvytę ir gerai laikosi ant uogos - braškė šviežia. Būtinai pauostykite. Ypač kokybiškų braškių kvapas gaivus ir malonus. Tokias uogas parsinešus namo, pakvips visi namai. Tačiau jei braškės yra ypatingai gražios ir vienodos, gali būti, jog buvo augintos pasitelkiant chemiją. Yra įvairių chemikalų, kurie išlaiko uogos spalvą, neleidžia jai gesti. Tačiau tokios braškės neturi nei kvapo, nei skonio.

Lenkiškos ar lietuviškos?

„Mokėti brangiau už lietuviškas braškes verta dėl šviežumo ir palaikant Lietuvos ūkininkus. Tačiau negalvokite, kad jos aukštesnės maistinės vertės, kad užaugintos kitaip. Tiek Lietuva, tiek Lenkija yra Europos Sąjungos narės, kurioms taikomi vienodi teisės aktų reikalavimai. Skirtumas tik tas, kad lenkiškos uogos iki mūsų keliauja ilgiau, todėl būna paveiktos temperatūros svyravimų, kelionės metu spaudžia svoriu viena kitą, liečiasi į tarą, dėl ko pradeda išsiskirti sultys, parsinešus namo, uogos ima greičiau gesti“, - sakė R.Bogušienė.

Ieškokite sertifikato

Jei norite sveikatai palankesnių uogų, rinkitės ekologiškas. Jos užaugintos be sintetinių cheminių medžiagų, palankesnės gamtai ir žmogui. Tačiau atskirti ar uogos ekologiškos vien pažvelgus ar pamačius užrašą „užauginta ūkininko“ negalima - tuo galite įsitikinti tik pamatę ekologiškumą įrodantį sertifikatą. Palaidomis ekologiškomis sertifikuotomis uogomis prekiauti gali tik pats ūkininkas, o supakuotas ir paženklintas ekologiškas uogas gali parduoti ir perpardavinėtojai. Ekologiškų uogų, paženklintų ekologiškų maisto produktų ženklais, galite rasti ir prekybos centruose.

Per kiek laiko suvartoti uogas?

Parsinešę namo uogas, kruopščiai nuplaukite po tekančiu šaltu vandeniu, galite net palaikyti inde su šaltu vandeniu. Plaukite tiek uogų, kiek suvalgysite. Neplautos uogos išsilaiko ilgiau. Kokybiškos braškės šaldytuve gali išlikti šviežios iki 5 dienų. Uogos ilgiau išsilaikys, jei jos nespaus viena kitos - bus sudėtos vienu sluoksniu. Jei parsinešėte uogas ir matote, kad jos nėra pačios šviežiausios, suvartokite jas per 24 val. Nevalgykite uogų, kurios jau pradėjo gesti. Nors vizualiai puvinys atrodo nedidelis, jis jau apėmęs visą uogą. Valgydami tokią braškę, praryjate pelėsio išskiriamus toksinus, kurie nuodija organizmą.

Sveikatai palankesnės - šviežios ar šaldytos uogos?

R.Bogušienė sako, kai yra pasirinkimas vaivorykštės spalvų uogų ne tik mūsų daržuose, turguje, bet ir prekybos centruose - valgykime šviežias ir sezonines uogas. Tačiau nepamirškime ruoštis žiemai ir pildyti savo šaldiklių atsargų, nes šaldytos uogos, daržovės išsaugo didžiąją dalį savo maistinės vertės ir išlieka naudingos po atitirpimo. Saldžios uogienės - paprasčiausias, bet ne pats geriausias uogų laikymo būdas. Pridėtinio cukraus šiais laikais suvartojame per daug, todėl geriau uogas šaldyti be pridėtinio cukraus arba su sumažintu jo kiekiu.

Šaldykite tik kokybiškas uogas. Galite jas sutrinti ir šaldyti nedideliuose uždaromuose indeliuose su nedideliu pridėtinio cukraus kiekiu arba be. Netrintas uogas dėkite į šaldymo maišelius be pridėtinio cukraus ir paskui naudokite kokteilių, tyrelių gamybai, dėkite į pyragus, keksiukus, gardinkite pusrytines košes ar tiesiog valgykite atšildytas.

Uogų atšildymui nenaudokite karšto vandens, mikrobangų krosnelės ar kitaip staigia nepaveikite aukšta temperatūra. Leisdami uogoms atšilti po truputį šaldytuvo temperatūroje ar šaltame vandenyje kambario temperatūroje, išlaikysite didesnę jų maistinę vertę. Atšildytas uogas rekomenduojama suvalgyti per 24 val.

Tie, kas neprisipildysite šaldiklių uogomis ir daržovėmis, drąsiai pirkite prekybos centruose, nes dažniausiai parduodamos greito užšaldymo uogos, kurios, tyrimais įrodyta, išsaugo dar daugiau maistinės vertės negu užšaldant namuose faktiškai dažniausiai per parą. Svarbu išsirinkti tas uogas, kurios bus be pridėtinio cukraus.


Pasidalink:
Pasidalink: Facebook
Parašykite savo komentarą:
  Skaityti komentarus (5)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
  • PERGALĖS: Europos futbolo klubų Čempionų lygos šeštojo turo rungtynėse D grupėje antradienį pergales iškovojo Gelzenkircheno „Schalke 04“ (Vokietija) ir „FC Porto“ (Portugalija) ekipos.
  • VĖL ATVIRA: Triumfo arka Paryžiuje po beveik dviejų savaičių pertraukos trečiadienį vėl bus atvira lankytojams; tai antradienį paskelbė Prancūzijos paminklų departamentas.
Daugiau

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi
(per 72 val.)

Daugiausiai komentuoti
(per 72 val.)
reklama
darbas vadyb

Ar dalyvaujate protesto akcijose, mitinguose?

balsuoti rezultatai

Ar jums yra tekę apsinuodyti kavinėse suvartotu maistu?

balsuoti rezultatai
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

  -3     0 C

-2     0 C

 

   -2   -1 C

  0    +2 C

 0   +2  C

 

  -1   0 C

    2-7 m/s

    3-4 m/s

 

   5-6 m/s

 

USD - 1.1425 PLN - 4.2921
RUB - 75.8985 CHF - 1.1295
GBP - 0.9025 NOK - 9.6885