respublika.lt

Sveikos ir skanios sumuštinių idėjosnuotraukos

2019 kovo mėn. 18 d. 08:07:11
„Laisvalaikio“ inf.

Sumuštinis - patiekalas, kuris turi ne tik galybę skonio variacijų, bet ir laisvę kurti žaismingas formas. Būtent dėl šios priežasties smagūs vieno kąsnio sumuštinukai ar spalvingi vėrinukai - tai tik keletas idėjų, kurios leis vaikams ir suaugusiesiems atrasti sumuštinius iš naujo, o į mitybą įtraukti daugiau maistingų medžiagų. Tad žymios mamos ir tinklaraščių autorės dalijasi savo sumuštinių gaminimo idėjomis.

 

Prieš pradėdamos konstruoti sumuštinį, tinklaraštininkės Berta Garuckė, Indrė Trusovė ir Toma Dambrauskė vieningai sutaria - viskas prasideda nuo duonos pasirinkimo. Ir nors nemažai mūsų mieliau renkasi šviesią, o ne sveikesnę rupią duoną, moterys tikina, kad jeigu pasirenkama tinkama kvietinės duonos rūšis su papildomais ingredientais, pavyzdžiui, kefyru, šviesioje duonoje bus gausu ne tik angliavandenių, skaidulinių medžiagų, bet ir baltymų, kalcio.

Spalvingi sumuštinių vėrinukai

Tinklaraščio „Cukrinis avinėlis“ autorės B.Garuckės teigimu, svarbiausia gudrybė, norint, kad vaikas valgytų sumuštinį su sveikatai palankiais priedais - įdomi jo forma ir ryškios spalvos.

„Vaikams greitai pabosta įprastos formos sumuštiniai, tad siūlau improvizuoti - ruoškite ryškiaspalvius sumuštinių vėrinukus, kuriuose integruokite ryškiaspalves daržoves ir užtepėles, taip sumaniai paslėpdami maistingus ingredientus „kitokiame“ sumuštinyje. Kaskart sumuštinius pagardinkite vis kitomis daržovėmis, žaiskite skirtingomis jų spalvomis bei formomis, taip pat įdėkite kelis žalumynų lapelius.“

Anot B.Garuckės, norėdami suteikti vėrinukams daugiau spalvų, naudokite humusą. Galite jį pagardinti burokėliais, morkomis, paprikomis, saldžiąja bulve ar kitomis daržovėmis - taip jis taps spalvingesnis, patrauklesnis bei maistingesnis. Kaskart improvizuokite.

„Vėrinukus konstruoti pradėkite nuo duonos. Kuo ši minkštesnė, tuo bus skaniau. Kiekvieną duonos riekelę gardinkite norima užtepėle, pjaukite į keturias dalis ir ant medinio pagaliuko verkite skirtingus duonos bei norimų daržovių ar vaisių vėrinukus“, - pataria tinklaraštininkė.

Maistingi suvožtiniai

Anot sveikos mitybos konsultantės, tinklaraščio „Sveika ir Gardu“ autorės I.Trusovės, jos receptas galėtų tapti puikiu patiekalu bet kuriam išalkusiam šeimos nariui.

„Renkantis šviesią duoną, atkreipkite dėmesį, kad jos sudėtis būtų kuo vertingesnė. Tuomet ruoškite maistingą įdarą: aš siūlyčiau išbandyti vištienos ir avokado sumuštinį. Virtus vištienos kumpelius susmulkinkite ir sumaišykite su graikišku jogurtu. Įdėkite truputį druskos. Tepkite šią masę ant duonos riekės, dėkite svogūnų laiškų, krapų, sultenę, salotos lapą ir avokado riekeles. Pabarstykite sezamo sėklomis. Ant viršaus - kita riekelė duonos. Labai skanu dar užsikąsti agurkėliais.“

Jauna mama pabrėžia, kad tokį sumuštinį nesudėtinga supakuoti į priešpiečių dėžutę, pasiimti su savimi. Jis neturi daug drėgnų daržovių, todėl nesušlampa ir išlaiko formą.

Smagūs vieno kąsnio užkandukai

„Twinstory“ tinklaraštininkė T.Dambrauskė teigia, kad tiek didesnėse kelionėse po pasaulį, tiek mažesnėse po miestą, su savimi visada reikia turėti užkandžių vaikams ir sau. Tokiems atvejams patogu pasiruošti vieno kąsnio sumuštinukus.

„Tokie maži sumuštinukai - tikras išsigelbėjimas, kai reikia greitai, bet sočiai pavalgyti. Kad viskas geriau laikytųsi, norimus birius produktus patrinkite šakute ir tepkite, o ne dėliokite atskirai, kad neišsilakstytų. Norint mažų sumuštinukų arba ypatingų formų, jas išpjaukite jau susluoksniavus dvigubą sumuštinį, nes taip „kerpant“ duoną į keturias dalis, krašteliai prisispaudžia ir prilaiko formą“, - teigia T.Dambrauskė.

Tokie vieno kąsnio sumuštinukai turi galybes variacijų, todėl gali būti tiek desertiniai ir saldūs, tiek ir sūresni bei labai sotūs.

„Aš pertepu riekeles varške, uždedu šiek tiek sutrinto banano, uogų, kurias taip pat galima šakute sutrinti, tada visa masė geriau susilipdo. Užvertusi kita riekele duonos, supjaustau norimomis formelėmis. Jei norisi sočiau, tepkite duonos riekeles varške bei storesniu sluoksniu sutrinto avokado, apšlakstykite citrinų sultimis. Taip pat puikus derinys: sluoksnis sutrinto avokado ir virtas kiaušinis arba omletas.“


Pasidalink:
Pasidalink: Facebook
Parašykite savo komentarą:
 
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.
  • A.A.AVIŽIENIS: antradienį Kauno miesto tarybos posėdyje pritarta siūlymui suteikti prof. Algirdui Antanui Avižieniui Kauno miesto garbės piliečio vardą.
  • EGIPTAS: Egipto pirmasis demokratiškai išrinktas prezidentas Mohamedas Morsis antradienio rytą palaidotas sostinėje Kaire.
Daugiau

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi
(per 72 val.)

Daugiausiai komentuoti
(per 72 val.)
reklama
 Folk Band

Ar garbingo amžiaus tėvus globojantiems vaikams turėtų būti skiriama išeiginė diena?

balsuoti rezultatai

Ar reikalinga nedarbo diena per Jonines?

balsuoti rezultatai
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

+13 +15 C

 +14 +15 C

 

 +18  +19 C

+25 +27 C

 +27 +28 C

 

 +25  +27 C

 0-3 m/s

 0-2 m/s

 

 0-3 m/s

 

USD - 1.1234 PLN - 4.2605
RUB - 72.1432 CHF - 1.1214
GBP - 0.8921 NOK - 9.7938
reklama
Ūkis
reklama
Sveikata ir grožis