Šiuolaikinis žmogus turi vis mažiau laiko maistui gaminti, reguliariai ir subalansuotai pavalgyti, o tuo labiau įsiklausyti į savo organizmą, kokio maisto būtent šiuo metu jam reikia. To rezultatas - maistinių medžiagų badas, - perspėja mitybos specialistė Raminta Bogušienė.
Pateikiame 4 naudingus patarimus skubantiems, padėsiančius maitintis sveikiau.
Pirmenybę teikite gryniems maisto produktams. Jei ieškote maisto priešpiečiams, R.Bogušienė pataria rinktis grynus (neperdirbtus) maisto produktus: šviežias uogas, vaisius, šviežias daržoves, nesūdytus, be priedų riešutus (karijų, kedro, anakardžių, graikiškus ir t.t.), sėklas (saulėgrąžų, moliūgų ir pan.), iš gėrimų - geriamąjį vandenį, negazuotą mineralinį vandenį. Tinka ir džiovinti vaisiai.
Rinkitės trumpesnės sudėties produktus. Jei renkatės iš perdirbtų maisto produktų, pirkite tuos, kurių sudedamųjų dalių sąrašas trumpiausias, o pačios sudedamosios dalys yra aiškios. Pasak R.Bogušienės, šiandien prekybos centruose galima rasti šviežių ir kokybiškos sudėties salotų, virtų ar keptų kulinarijos (mėsos vyniotinių, plokštainių, paštetų, troškinių) ir kitų jau paruoštų maisto gaminių.
Venkite konservantų, saldiklių, dažiklių, skonio ir kvapo stipriklių. Tai pagrindiniai maisto priedai, kurių neturėtų būti mūsų kasdieniame maiste. „Nesižavėkite cukraus alternatyvomis - saldikliais ir negalvokite, kad gazuotas gėrimas be cukraus ir be kalorijų yra sveikesnis, nes greičiausiai yra atvirkščiai“, - pažymi R Bogušienė. Pasak ekspertės, skonio ir kvapo stiprikliai atitolina saiko jausmą - norime valgyti dar ir dar.
Rinkitės produktus su daugiau skaidulinių medžiagų. Jei renkatės duoną, vertėtų rinktis viso grūdo ir kuo trumpesnės sudėties gaminius, pirmenybę teikiant bemielei duonai. Įvertinkite ir cukraus kiekį produktuose. Jei perkate jogurtą, teikite pirmenybę nesaldintam graikiškam. Jei renkatės saldintą jogurtą, geriausia, kad jame cukrų būtų iki 10 g/100 g.